Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. září 2007

Start Slavii vyšel, zatím však váznou přesilovky

Hokejová extraliga má za sebou úvodní dvě kola nového ročníku. Slavia před sezónou vyhlašovala, že právě na vstupu do soutěže si chce dát velmi záležet. Jako strašák totiž působí loňská sezóna, ve které Růžičkovu týmu první čtvrtina vůbec nevyšla a mužstvo bylo několik kol dokonce na chvostu tabulky. Letošní ročník začali slávisté slibně, vyhráno však ještě nemají. Co tedy naznačily dvě kola v podání Slavie?

Bodují všechny řady

Zatímco v loňském ročníku extraligy táhli Slavii až na pár výjimek především zkušenější hráči, letos to vypadá, že rozhodovat zápasy by mohla být schopná kterákoliv ze čtyř formací. V prvním zápase proti Mountfieldu se na čtyřech brankách, počítáme-li i rozhodující Ratajův gól v samostatných nájezdech, podílela každá pětka. V Ústí nad Labem pak dvě elitní řady, které vyšly naprázdno, zastoupila ta třetí a čtvrtá. Nikdo ze slávistů tak sice nefiguruje v první desítce kanadského bodování soutěže, alespoň jeden bod si však připsalo už osm útočníků!

Přesilovky se zatím nedaří

„Zápasy budou rozhodovat přesilové hry! Musíme se vyvarovat zbytečných vyloučení a při své početní výhodě být maximálně efektivní,“ shodují se všichni. Od loňské sezóny se začaly přísněji posuzovat zákroky holí a zdržování hry. Přesilovek tak zákonitě přibylo. Proto se trenéři jednotlivých celků jejich nácviku na trénincích pečlivě věnují. Slavistům se ale prozatím v početní výhodě nedaří. Z dosud nabídnutých devatenácti výhod využili červenobílí jen jednu, což je úspěšnost něco málo přes pět procent! Oním jediným střelcem byl v zápase s Mountfieldem Roman Červenka, který využil šťastného odražení puku od zadního mantinelu po nevydařené střele Jaroslava Bednáře. Pochvalu naopak Slavia zaslouží za hru v oslabení – ze sedmnácti případů inkasovala jen jednou, což je úspěšnost vyšší než 95 procent!

Radek Duda

popis obrazku Do Slavie zamířil pouhý týden před startem extraligy, přesto Radek Duda hned od začátku patří k největším hvězdám. A to i přesto, že zatím nastupuje „jen“ ve čtvrté útočné řadě s mladíky Doležalem a Růžičkou. Hned v prvním zápase na sebe upozornil krásnou akcí přes celé hřiště, kterou navíc zakončil gólem. V nájezdech pak přesně trefil malou skulinu mezi Turkovými betony. V Ústí pak pro Doležala připravil úvodní gól zápasu. „Dávat góly a přihrávat na ně, to je moje práce. Myslím si, že za tím účelem mě Slavia kupovala,“ říká sám Duda. Dá se očekávat, že při své současné formě se ze čtvrté formace brzy posune výše.

Samostatné nájezdy

Vzpomínáte na penaltové trápení z minulé sezóny? I se zápasy v play-off došla utkání Slavie na nájezdy sedmkrát, vyhrát ale dokázali Pražané jen dvakrát. Ve čtvrtfinálové sérii s Mountfieldem si kouč Růžička povzdechl, že jeho svěřenci jezdí nájezdy laxně, bez momentu překvapení. I proto se možná nechal před play-off zapsat na soupisku, byť do hry nakonec nezasáhl. V prvním zápase právě probíhající sezóny však slávisté ze tří nájezdů proměnili hned dva. „Ta bilance je výborná. Myslím, že většinou se na dva nájezdy budou zápasy vyhrávat,“ dobře ví slavistický kapitán Josef Beránek. Každý bod v tabulce se v závěru soutěže můžu hodit.

Loňský děsivý start do soutěže letos zažehnán?

Po několik kol první čtvrtiny soutěže byla loni Slavia dokonce poslední. Proto Vladimír Růžička zdůrazňoval, že letos si jeho svěřenci musejí na vstup do extraligy dát velký pozor, aby se situace neopakovala. Přípravné zápasy před soutěží sice vypadaly všelijak, po prvních dvou kolech extraligy ale má Slavia pět bodů. Mnoho fanoušků tak věří, že situace z loňska se opakovat nebude. Ale pozor! I v předešlé sezóně slávisté nezačali úplně špatně. Ze dvou kol měli jen o bod méně než letos. Pak však přišla série devíti proher během deseti zápasů! Současná Slavia by však svou bojovností tuto situaci opakovat neměla, přestože ji nyní čekají dvě utkání na soupeřových ledech – v Karlových Varech a na Spartě. „Tým má velkou sílu. Když budeme hrát poctivě, tak se nám bude dařit,“ je optimistický útočník Tomáš Micka.
Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více