Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
20. října 2007

Žižka: Ze zápasu se stala exhibice

P r a h a – „Červus (Červenka) mně to dával, zkusil jsem to na nohy, bouchnul jsem do toho, ale on (Prusek) mi to vyrazil, stačil jsem to ale ještě vrátit před bránu, kde byl Roman. Prostě byl to takový billiard, bylo to určitě se štěstím,“ tak Tomáš Žižka po zápase s Vítkovicemi popisoval přihrávku na třetí gól, která byla původně připsána Jaroslavu Bednářovi. Tomáš Žižka byl na ledě u všeho podstatného: po jeho faulu se konalo trestné střílení, které ale Viktor Ujčík neproměnil, on sám v závěru první třetiny dal velice důležitý druhý gól, a přihrál i na třetí, který do hry Slavie vnesl potřebný klid.

Tomáši, skóroval jste na konci první třetiny, čtrnáct vteřin před sirénou, to byl, myslím si, hodně důležitý gól. Velkou roli při tom sehrál i váš důraz?
Asi ano, při tom gólu ale odvedl super práci Radek Duda. On ten puk vzal snad ve středním pásmu, objel obránce, dostal se za bránu, vyjížděl a já, jak jsem střídal, tak jsem jel rovnou na modrou čáru a byl jsem nekrytý. Dal mně to do jízdy, navíc kluci tam dobře clonili, takže Prusek ten puk moc neviděl a propadlo to tam. To byla dobrá práce všech, i těch před bránou. Kdyby Prusek ten puk viděl, tak by ho asi chytil, protože to byla střela švihem a z dálky.

Ale určitě to byl nesmírně důležitý gól, takzvaně do šatny, a navíc ve třetině, která vám nesedla...
Nešlo nám to, hráli jsme nějaké přesilovky, oslabení, bylo to rozházené. Nehráli jsme prostě ten kontaktní hokej, který jsme chtěli hrát, a Vláďa nám to o přestávce připomenul. Chtěli jsme hrát nátlakovou hru, hodně fyzických soubojů, a to tam v první třetině nebylo. Bylo to z naší strany takové vlažné. I přesto, ani nevím jak, jsme tu první třetinu vyhráli dva nula. I když ani Vítkovice nehrály dobře. To bylo o štěstí, o tom, kdo ty góly dá. To štěstí jsme nakonec měli my. Podle mne to bylo v první třetině hodně vyrovnané, potom se už zlomili.

Třetí gól, na který jste přihrával Romanu Červenkovi, přišel na začátku třetí třetiny v oslabení...
To byla taková pojistka, protože kdyby oni dali kontaktní gól, tak by se to mohlo vyvíjet jinak. Byli bychom možná nervóznější. Takhle jsme se uklidnili a ten zápas dotáhli do vítězného konce.

Čekali jste po dvou třetinách, že by to mohlo skončit sedm nula?
Chtěli jsme určitě hrát aktivně, ale že by se to takhle rozjelo, to jsme určitě neočekávali. Třetí gól nás uklidnil a ze zápasu se stala exhibice. Bylo vidět, že jsme na hokejkách měli větší klid, někteří hráči si pak dovolili to, co by si normálně za stavu jedna nula nebo jedna jedna nedovolili.

Ostatně, vidět to bylo i na hře obránců, kteří často útočili, vás nevyjímaje…
(smích). Asi ano, ale dával jsem si pozor. Protože hned zkraje zápasu, snad při druhém střídání, tam ujel Viktor Ujčík. Hned jsem věděl, že dnes si hokej moc nezahraji, protože jak Ivo Prorok, tak i Viktor Ujčík, čekali celou dobu na brejky a pro mě, jako pro levého beka, který je měl na své straně, to bylo docela nepříjemné. Po celý zápas jsem si na to musel dávat pozor, aby mi zase neujel. Naštěstí se už do podobné šance nedostal, ale bylo to nepříjemné.

Jak to budete mít těžké, jste tedy poznal ve čtvrté minutě zápasu, kdy jste Viktora Ujčíka zastavil až za cenu faulu, nebo to faul nebyl?
Petr Kadlec, který to celé viděl ze střídačky, říkal, že jsem puk nezasáhl, že moje hokejka šla přes puk, že ten puk zůstal vlastně bez zásahu ležet na ledě. Byla to vlastně smůla. Jak jsem měl rukavici položenou na ledě, tak ta hokejka byla mírně zvednutá a projela nad pukem, jinak bych puk zasáhnul. Určitě to trestné střílení bylo, protože ten puk se ani nehnul, i když jsem ho chtěl zasáhnout, ale nepovedlo se to, i když jsem to myslel dobře.

Vyčítal jste si to potom? Přece jenom, bylo to za stavu nula nula, běžela čtvrtá minuta…
Spíš jsme se z toho poučili. S Martinem Hlavačkou jsme se při tom střídání špatně domluvili, oba dva jsme vyjeli moc dopředu, protože Pepa Beránek tam měl slušnou šanci, střílel do brány, ale zapomněli jsme zajistit obranu. Takže jsme si to vyříkali.

Takže konec dobrý, všechno dobrý?
Přesně tak, naštěstí Adam Viktora vychytal a nic se nestalo.

Na začátku Adam podržel vás, na konci zápasu zase vy jeho…
…aby měl tu nulu. Bojovali jsme o nulu, už jsme chtěli hrát na jistotu, aby nám nikdo neujel. Je to i pro něj dobré, aby měl klid a nasbíral nějaké nuly. I když on říká, že nezáleží na tom, jestli vyhrajeme sedm pět nebo sedm nula, ale je to i pro mužstvo dobré, kdy se vyhraje s nulou.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více