Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
20. prosince 2001

Slavím české vánoce

Po krátké přestávce začali hokejisté Slavie s přípravou 19. 12. Po skončení prvního tréninku jsme si povídali s Vladimírem Růžičkou a rozhovor se tentokráte netočil jen kolem ledové plochy.

V kabině trenéra hokejového mužstva asi nemůžeme začít jinak než hokejem. Jak byste zhodnotil dosavadní vystoupení našeho mužstva v extralize?
Podle mého názoru bychom měli mít tak o deset bodů víc, pak bychom byli spokojeni. V úvahu však musíme vzít, že dva měsíce nehrál Pepa Beránek, měsíc a půl Roman Málek, což jsou naši dva klíčoví hráči. Hrát bez takovýchto hráčů není nic jednoduchého. Zároveň si myslím, že sezóna bude ještě dlouhá. Po této pauze bude ještě dlouhá olympijská přestávka, po ní se bude dohrávat liga a pak až přijde play-off. Naše hra není až tak špatná, ale jsme hrozně nespokojeni s koncovkou. Ta nás trápí, nedáváme vůbec góly – dáváme jeden či dva góly, takže neprohráváme, ale bodujeme často jen jedním bodem, a to je v tabulce znát.

Na podzim uskutečnila Slavia dva trejdy, dá se říci, že se nyní kádr stabilizoval nebo nám chystáte nějaké vánoční překvapení?
Tak uvidíme, čas je do konce ledna. Já si ale myslím, že kádr se nyní opravdu stabilizuje. Ještě uvidíme, jak se vyvine situace okolo Steinera, kterého bude testovat ruský tým Lada Togliati. Ondra tady odehrál pár zápasů, ale nejsme s ním spokojeni tak, jak jsme si to představovali a zřejmě opustí kádr.

Mluvil jste o zklamání z výkonu hráče Steinera, je někdo, kdo vás během „úvodních“ 33 kol překvapil či naopak ještě někdo zklamal?
Tato úvaha je podle mého ještě předčasná. Samozřejmě víme všichni, že kdyby Viktor Ujčík dával více gólů, tak jsme nyní těch 60 bodů měli. Hodně zápasů jsme zbytečně zremizovali nebo prohráli o gól, kdyby dal Viktor o 4–5 gólů více… Ale je to kvalitní hráč a věřím, že ty jeho góly přijdou a ještě nám hodně pomůže.

Slavia má nyní za sebou sérii pěti zápasů bez výhry v normální hrací době. A tak najednou máme blíže k deváté příčce, než vytoužené čtvrté. Nepociťujete nervozitu ze současného postavení v tabulce?
Tak příjemné to není, ale na devátého máme šest bodů, zatímco na Třinec deset. Takže takový rozdíl v tom nevidím. Musíme si opravdu uvědomit, že marodka našeho celku byla neuvěřitelná, zranili se nám klíčoví hráči a museli jsme v sestavě často improvizovat. Vezměte si, že jsou vánoce a Slavia za svoji éru nikdy v takovéto pohodě nebyla! Víme, jak to tady vždycky chodilo, plácali jsme se dole a pak to na poslední chvíli honili… Kádr se nyní dává dohromady, pořádně potrénujeme, zranění se již, s výjimkou Hejdy, všichni vyléčili a já věřím, že to mužstvo naplní svůj cíl, který má. Sezóna se vždycky hodnotí až podle play-off. Vezměte si Pardubice, jak výborně odehráli celou loňskou sezónu a pak vypadli v prvním kole s Vítkovicema – jak se jim asi sezóna hodnotila? My jsme naopak dosáhli v play-off na největší úspěch Slavie v historii, ale přiznejme si, že ta sezóna nebyla vůbec dobrá.

Poslední hokejová otázka, dá se ještě reálně uvažovat o alespoň čtvrté příčce, zajišťující výhodnější pozici při play-off?
Já si myslím jednu věc: při tom novém systému hraní zápasů v play-off je to snad i jedno. Eventuální rozhodující zápas doma nemusí být vždycky výhodou. My jsme přes Znojmo postoupili také při sedmém utkání u nich, podle dlouhodobých zkušeností z Finska a Švédska se také ukazuje, že většinu sedmých zápasů naopak vyhrávají hosté, takže nejdůležitější bude se do play-off dostat.

Nechme již hokej odpočívat, jaké jsou vánoce u Růžičků? Slavíte typicky české svátky nebo jste v rodině něčím ovlivněni vaším pobytem v zahraničí?
Ne, u nás jsou klasické české vánoce, ale s takovou tou výzdobou kolem. Nám se v Americe nejvíce líbila právě venkovní výzdoba všude kolem, to bylo úžasné. Naštěstí je to již i u nás, to se mi líbí, to je opravdová krása. Tohle sváteční období je perfektní hlavně pro děti a je dobře, že mohou vánoční atmosféru cítit všude kolem sebe. Když dneska večer projíždíte Prahou, vidíte všude osvětlená okna či celé domečky, to je báječné. My máme doma vše, co je typicky české – stromeček, kapr, bramborový salát, řízečky, polévka…

Čím podarujete své děti, jestli nám to prozradíte; syn se vydal po stopách otce, hraje také hokej, najde pod stromečkem něco z hokeje?
Určitě tam bude mít připravené něco k hokeji, ale dostane možná i nějaké hry na PC nebo playstation, vždyť je to normální kluk, holka dostane také takové běžné věci. Manželka se snaží pro naše děti vždy něco vymyslet.

To jste mi nahrál na další otázku. Vy sám se netajíte tím, že jste na zimáku od rána do večera, obstarávání dárků v rodině tedy zůstává na paní Růžičkové?
Jak jsem říkal, pro děti většinou manželka! Ale zrovna včera jsem měl odpoledne volno, takže jsem něco objel, nakoupil jsem hlavně dárky pro manželku a byl jsem rád, že jsem večer doma. Já nemám rád shon a například když jsem chtěl včera zaparkovat u Spektra, tak jsem tam asi patnáct minut jezdil dokola, protože jsem nemohl najít volné místo, tam se nedalo vůbec hnout.

Vánoční povídání zakončeme přáním slávistům! Co byste přál Slavii v novém roce?
Určitě bych si přál, abychom do nového roku měli obdobný start, jako vloni. Hokejistům bych přál, aby na ně chodili fanoušci, fanoušky bych chtěl pozvat do hlediště a chtěl bych jim slíbit, že se pokusíme střílet branky, aby také něco viděli. Dobrý hokej u nás vidět již mohou, ještě k tomu chceme přidat i vícególové nadílky soupeřům, protože dobrým hokejem s jedním gólem fanoušky neuspokojíme. Já věřím, že to přijde, protože snad není možné odehrát celou sezónu s tolika šancemi bez gólů!

Děkuji za rozhovor a přeji i vám příjemné vánoce!

Autor Karel Líbal
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video