Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
9. listopadu 2007

Vladimír Růžička: Tým zůstává pohromadě

P r a h a - Málokdo si na svá bedra vezme tolik funkcí jako Vladimír Růžička, jenž i v době týdenní přestávky strávil na stadioně většinu svého času. Pendlování mezi Sazka Arenou a Edenem mu však na síle neubírá, naopak. Z kouče Slavie vyzařuje nadhled a spokojenost. „Má práce mě pořád strašně baví, “ přiznává bez okolků červenobílá ikona, která je s pražským týmem doživotně spjata.

Jak jste si užil týdenní pauzu od stresu? Uvítal jste odpočinek?
Samozřejmě, ale já mám zápasové vypětí rád. Hodně trénujeme, že bych měl být v sezoně týden naprosto bez hokeje, to si neumím ani představit.

Když potřebujete vypnout a relaxovat, co nejradši děláte?
Když potřebuji relaxovat, tak zůstanu doma s manželkou. To mi úplně stačí.

Nebojíte se, že hráči díky pauze mohou vypadnout z tempa?
Může se to stát. Ale podle mě každý tu přestávku přivítal. Hráči si orazí, zápasů je hodně. S každým to může něco udělat, ale nás čeká řada domácích utkání a musíme se na ně připravit.

Jak jste se díval na nominaci národního týmu? Na jednu stranu musíte mít radost, že o vaše hráče byl zasloužený zájem, na druhou stranu se však mohou ve Finsku zranit….
To je těžké. Nám se zranil Tomáš Žižka, tři útočníci byli povoláni k reprezentaci a Vláďa (Růžička mladší – pozn. redakce) k dvacítce. Takže musíme trénovat bez pěti hráčů základní sestavy. Ale pro kluky to je šance, mohou se ukázat v národním týmu. Já jim to přeju, mezinárodní hokej je něco jiného než extraliga. Samozřejmě budu rád, když se mi vrátí zdraví. Ale je to hokej, zranit se můžou.

V médiích se v poslední době dost řešil Miloš Říha a jeho tlak na reprezentačního kouče Aloise Hadamczika, po kterém trenér Pardubic chtěl, aby do národního celku nenominoval žádného jeho svěřence. Udělal jste někdy něco podobného?
Určitě ne. Nominace do reprezentace je pro hráče pocta. Je to věc názorů. Pod tlakem je Miloš Říha, pod tlakem je Alois Hadamczik, který chce mít k dispozici ty nejlepší hráče. Ale je třeba chápat, že během soutěže je spousta z nich hodně vytěžována, mají různá zranění a chtějí se dát za ten týden do pořádku. Těch, které něco bolí, je možná více, ale každý k tomu přistupuje jinak.

Fanoušci po vás v internetových diskuzích často volají jako po novém trenéru národního mužstva. Jak to vnímáte?
Musím říct, že tyhle diskuze moc nečtu (usmívá se). Uvidí se, jak to bude dál vypadat, ale já chci být dále ve Slavii. Nedovedu si představit, že bych jel na mistrovství světa a čtyři akce za rok. To je pro trenéra zkrátka málo.

Jak dlouho tady vlastně chcete ještě trénovat? Jako Ferguson v Manchesteru?
Třeba. Pořád mě ta práce strašně baví. Hokej se neustále malinko obměňuje a přináší nové věci. Nemohl bych skončit a dívat se na led odněkud shora. Nevím, jestli bych to vůbec vydržel (vážně).

Pojďme k hráčům. V médiích se vyrojily různé spekulace o možných odchodech, o Jaroslava Bednáře se údajně intenzivně zajímá ruský Omsk…
Dohodli jsme se, že teď do týmu v žádném případě sahat nebudeme. Ale co si budeme nalhávat, důležitá je také ekonomická stránka klubu a ta musí být nějak zajištěná. Samozřejmě, že pokud přijde nějaká super nabídka z Ruska, může to leccos nabourat, ale teď je předčasné se o tom bavit. Tým zatím zůstavá pohromadě. Ale uvidíme, jak se situace vyvine v prosinci nebo v lednu.

Platí, že jediný, kdo má k odchodu zelenou, je Petr Kadlec?
S ním jsme domluvení už od srpna. V červenci měl odejít, ale stala se věc, která se stala (lékař Omsku odmítl podepsat transfer kartu – pozn. redakce), a Petr zůstal u nás. Dohodli jsme se, že si spolu sedneme a uvidíme co dál. Vypadá to, že k tomu dojde v prosinci.

V kabině se vytvořila skvělá parta. Myslíte, že by vůbec někdo chtěl odejít?
Musím říct, že na klukách je vidět, jak si hokej užívají. Partu mají výbornou, sami to pořád říkají. Vztahy v kabině se vyčistily, navíc se týmu daří. Rozhodně necítím, že by někdo rád odešel.

Je pro Vás velká výhoda, že nemusíte řešit žádné mimohokejové problémy?
Výhoda je, když máte v mužstvu hráče jako je Pepík Beránek, Jarda Bednář, Pavel Kolařík a mnoho dalších, kteří mají už něco za sebou. Já nechávám určité věci jen na nich a zatím to funguje.

Hodně se v souvislosti se Slavií mluvilo o Janu Novákovi, jak to s ním vypadá?
Tak Honza je pro tuto sezonu hráč Skelleftea. S nimi musí vyřešit, kde bude dále hrát. Já jsme ale zásadně proti tomu, aby v extralize hrál jinde než ve Slavii. Od nové sezony mu tady totiž poběží normálně kontrakt, od května je normálně hráč Slavie

Bral byste ho už teď?
Musíme koukat i na finanční stránku věci. Máme osm obránců a na Honzu momentálně nemáme peníze. To není tak jednoduché.

Mohl by případně nahradit Petra Kadlece?
Je to alternativa. Uvidíme, co na to jeho agent a jak se to celé vyřeší.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více