Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
14.2.2008

Slavia zlomila liberecké prokletí

49. kolo, čtvrtek 14.2.2008, Liberec - Slavia
Liberec
2:3
2:0, 0:1, 0:2
Slavia

Branky a nahrávky: 6. Bartovič (Šachl), 19. Dušek (Klimenta) - 22. Rataj (Drtina), 41. Beránek (Bednář), 48. Micka (Rataj). Rozhodčí: Fraňo - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 7504. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Sestavy

Liberec

Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Zíb, Derner, Kočí - L. Čermák, Kašpařík, Pletka - Podkonický, Plodek, Víšek - Bartovič, Pabiška, V. Nedorost - Rapáč, Dušek, Špaček.

Slavia

A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, Sloboda, Kolařík, Drtina, Žižka, J. Novák, Jebavý - Bednář, Beránek, Vondrka - D. Hruška, Klepiš, Tomica - Micka, Rataj, Sup - Sklenář, V. Růžička ml., Doležal.

L i b e r e c - Konečně! Tři roky Slavii trvalo, než porazila Tygry na jejich stadioně. Dnes je tato nelichotivá série prolomena. Červenobílí ale samotný zápas nezačali nejlépe a po první části prohrávali 2:0. Díky gólům Rataje, Beránka a Micky však otočili výsledek a vezou si z Tipsport areny tři body!

Liberečtí uvítali svého soupeře z Prahy už s početnějším kádrem, než tomu bylo v posledních utkáních před reprezentační pauzou. Na marodce sice ještě zůstali obránci Žabka s Moravcem a útočníci Víšek, Hruška a Plodek, ovšem se složením sestavy z minulých kol se to nedá porovnávat. Do zápasu naopak již naskočil kapitán Stanislav Procházka. Slávisté nastoupili takřka v kompletní sestavě, jedinou výjimku tvořil dlouhodobě zraněný forvard Červenka.

Tygři začali před zaplněnými ochozy o něco aktivněji a první dvě formace se dostaly před Svobodu, jenže ani jedna z akcí vážněji hostující branku neohrozila, a tak malém trestala Slavia. Nejdříve z dobré pozice pálil Micka a následně obráncům unikl Jaroslav Bednář, naštěstí pro Pince se mu nepodařilo trefit bránu. V šesté minutě se poprvé dostala Tipsport arena do varu. Domácí hráli po vyloučení Doležala v početní výhodě a Milan Bartovič přesnou střelou z levého kruhu využil přihrávku vyslanou Petrem Šachlem. A hned při dalším střídání už mohlo být se Slavií zle. Ovšem Svoboda měl tentokrát štěstí, že se po obrovském závaru v jeho brankovišti neocitl puk v síti.

Hosté byli inkasovanou brankou zcela zaskočeni a jejich útok od té doby prakticky neexistoval. Bílí Tygři měli častěji puk na svých hokejkách a těsně před přestávkou udeřili podruhé. Přesilovkovou kombinaci sice zakončoval Klimenta do Svobody, k puku se však dostal Antonín Dušek a přehodil puk přes bezmocně ležícího brankáře. Pražané mohli být nakonec rádi, že rozdíl po první třetině byl pouze dvoubrankový. Pár vteřin před sirénou musel totiž Svoboda likvidovat bekhendový blafák zcela volného Pabišky.

Druhou část znovu začali aktivněji domácí a podnikli několik útokú do pásma soupeře, štěstí se však usmálo na Slavii. V dvadvacáté minutě střílel od modré čáry Drtina, bránu sice netrefil, puk se ale odrazil přímo na hůl Igora Rataje a než zmatený Pinc stačil pokrýt svou pravou tyč, bývalý liberecký útočník propasíroval puk do sítě. Hosté se poté trochu zvedli a začal se hrát líbivý hokej z obou stran. V osmadvacáté minutě se ve skvělé pozici ocitl Zdeněk Blatný, Svoboda ale jeho teč zlikvidoval. Do další příležitosti se probíjel Dušek, v přečíslení dva na jednoho však dobře zasáhl Petr Kadlec. I po zbytek třetiny se hra více soustředila v obranném pásmu hostů, Svoboda už ale žádný puk za svá záda nepustil, a tak se Pražanům do posledního dějství podařilo umazat jeden gól z náskoku Liberce.

Třetí třetinu zahájili hosté ještě lépe než tu předchozí. Slavia dohrávala přesilovku z druhé části a v čase 40:57 ji dokázala využít. Bednář nahodil kotouč od modré čáry, puk prolétl přes klubko hráčů a těsně před Pincem ho do sítě usměrnil Josef Beránek. Slávisté po vyrovnání ožili a začali dominovat na hrací ploše. V další přesilovce se řítili tři červenobílí na jednoho Tygra a Pinc musel proti Bednářovi předvést skvělý zákrok. To už se mu ale v osmačtyřicáté minutě nepodařilo. Tomáš Micka objel libereckou klec a natlačil puk před bránu, kde se pak odrazil od některé brusle či hokejky do brány. Slavia obrátila zápas a hra Liberce byla náhle plná nepřesností, kvůli kterým se Tygři nemohli dostat do útočného pásma. Přesto se málem dostali k vyrovnání. Čermák našel osamoceného Kašpaříka, Svoboda si však s jeho střelou poradil.

Domácí v posledních minutách ještě sevřeli svého soupeře, Slavia si už ale výhru vzít nenechala a po dvou letech, kdy byl vždy vítězem zápasu podještědský klub, se tentokrát radovala z vítězství ona. Zajistila si tak minimálně druhé místo po základní části, na které Liberec už nedosáhne.

Ohlasy trenérů
Dušan Gregor (Liberec): "Těžko se mi hledají slova k hodnocení zápasu. Po takovém vstupu do zápasu a před takovou návštěvou nemůžeme s takovou předvedenou hrou uspět. Myslím, že z naší strany nebyl ten přístup takový, jaký měl být. Při tom, v jakém počtu se na nás přišli lidé podívat, si nemůžeme dovolit hazardovat s jejich důvěrou. Byla tam jistá dávka uspokojení, ale my máme stále o co hrát a takovou hru si nemůžeme hlavně doma dovolit. Do Pardubic se nepocestuje nejlépe, ale věřím, že mužstvo ukáže svoji tvář a představí se s jiným výkonem."

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Viděli jsme kvalitní a rušné utkání. Pro nás to je samozřejmě velmi cenné vítězství. O to víc, že se nám proti tak kvalitnímu týmu, jako je Liberec, podařilo po hodně dlouhé době zvítězit i přes tu dvoubrankovou ztrátu. V první přestávce jsme si řekli, že se hlavně musíme vyvarovat faulů, protože jsme obě branky dostali v oslabení a Liberec sehrál ty přesilovky výborně. Jsme spokojeni."

Autor Tomáš Pavlíček, Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více