Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. dubna 2008

Marek Tomica: Divácká kulisa? Něco nádherného!

P r a h a - Kdyby se vybíral největší bojovník a dříč extraligy, slávistický útočník Marek Tomica by se jistě umístil hodně vysoko. Je to totiž muž dvou tváří. V soukromí klidný a tichý pohodář se na ledě mění v nesmlouvavého bijce, jenž se se soupeřem opravdu nemazlí. Většinou proto plní nepopulární černou práci a do šancí posílá své spoluhráče. A i to je jeden z důvodů, proč zatím stále čeká na svou premiérovou trefu v letošním play-off.

Marku, důležitý pátý zápas finále jste zvládli skvěle. Výhra 4:0 pak těší jistě dvojnásob, navíc když je takové vítězství zcela zasloužené. Soupeře jste prakticky k ničemu nepustili…
Určitě. Oproti minulému zápasu jsme zlepšili pohyb, byli jsme důraznější a povedlo se nám uhrát skvělý výsledek.

Nepůsobili na vás hráči Varů už dost unaveným dojmem?
Jestli jsou unavení, nevím. Mohlo to tak vypadat, ale záleželo i na tom, co jsme jim my dovolili. Jak nás oni jasně porazili u nich, tak jsme tentokrát porazili my je.

Úvod zápasu připomínal strategickou přetahovanou, oba týmy začaly poměrně opatrně.
Asi ano, ale i v první třetině jsme měli několik dobrých šancí, mohli jsme vést víc než jen 1:0. Taktičtější to ovšem bylo – zataženější byly oba dva celky. S postupem času se to rozjelo víc.

I tentokrát jste měl pár slibných šancí, bohužel vám to tam ale v play-off ne a ne spadnout…
To se nedá nic dělat. Jednou jsem to těsně přestřelil, pak jsem trefil něčí hokejku… S tím nic nenadělám. Až to padne, tak to padne. A když nepadne, tak nepadne (usměje se).

Hráli jste před rekordní návštěvou play-off, na utkání se přišlo podívat 16 617 lidí. Jak se vám hrálo v takové atmosféře?
Bylo to něco nádhernýho, hrát před takovou kulisou je neskutečný. Chtěl bych všem slávistům poděkovat, že přišli v takovém počtu a moc nám pomohli.

Teď jedete do Karlových Varů, kde už můžete slavit titul. Pokud to ale nevyjde a série se ještě vrátí zpět do 02 Areny, dá se na sedmý zápas čekat stejná divácká návštěva jako dnes. Vyhrát finále doma a v takové atmosféře, to také není úplně k zahození, mám pravdu?
Takhle nemůžeme přemýšlet. Pak to nemusí vyjít a budeme bez titulu. Do Varů musíme jet s tím, že tam chceme vyhrát, a finálovou sérii tak definitivně ukončit. Jestli se to podaří, to se všechno uvidí.

Závěr pátého utkání opepřilo několik potyček. Vypadalo to, že hráči Energie neskousávají prohru nejlépe – snažili se vás vyprovokovat k bitkám?
Chtěli nám dát jasně najevo, že nás budou dohrávat. Podle mě jsme se s tím vypořádali docela dobře - nedali jsme se! Ale tohle k play-off jednoznačně patří, i lidé vyžadují tvrdší hru a emoce. Jen mi trochu vadilo, jak jsme těsně před koncem dlouho čekali, než se bude zase hrát. Ta mezipauza byla příliš dlouhá.

Co čekat od zápasu v Karlových Varech? Soupeř už nemá co ztratit - od triumfu vás dělí jediný zápas. Myslíte si, že na vás vlétnou hned od prvních minut?
To je hrozně těžké říct. Bude záležet i na tom, jakou taktiku zvolíme a co jim vlastně povolíme. Ale určitě to bude hodně těžké.

Jste jedním z hráčů, kteří stáli u zrodu slávistického titulu v sezoně 2002/2003. Neříkáte si, že další zlatou medaili už máte opravdu na dosah?
To se takhle brát vůbec nedá. Dvakrát jsem zažil, že jsme ve finále prohráli, a titul tím pádem ztratili. Je to sice otřepaná fráze, ale dokud se nevyhraje ten poslední zápas, tak člověk nemá vůbec nic.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více