Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
20. května 2008

Ladislav Slížek: Bez disciplíny dnes nemáte šanci

Trenér Ladislav Slížek patří mezi zkušené mládežnické trenéry, kterých si cení každé mužstvo. Zatímco ale v minulé sezoně Slížek předával zkušenosti slávistickým juniorům, nyní má na starosti osmou žákovskou třídu (ročník 1994). Protřelý odborník se rozpovídal o nástrahách puberty i o špatném systému juniorského play-off. „Mládežnický hokej stagnuje,“ říká rázně.

Jaké to je, trénovat takhle mladé hráče?
Já s tím mám za ta léta už mnoho zkušeností, pro mě to není nic nového. Jsou to kluci, u kterých začíná puberta, trochu to jimi cloumá, takže to chce trochu přísnosti, disciplíny a kázně, aby se uměli podřídit nějakému řádu.

Dá se již v tomto věku poznat, který hráč má extraligové předpoklady?
V tomto věku je to ještě hodně těžké rozpoznat. Kluci jsou v pubertě, začínají je zajímat holky, diskotéky a podobně, takže nelze rozeznat, jestli k tomu hokeji budou inklinovat i nadále. Ale míra sportovního talentu už určitě poznat jde.

Když už jste se zmínil o začínající pubertě – jak se snažíte kluky uhlídat?
Ty, co bydlí u nás na ubytovně, musíme často kontrolovat. U těch, co bydlí ještě doma v rodině, apelujeme hlavně na rodiče.

Jaký je rozdíl mezi trénováním juniorů a žáků osmých tříd?
Žáky především ještě učíte. Musíte je motivovat, vše jim vysvětlovat, ukazovat. Junioři by už měli tyto věci zvládat sami. Je to spíše o zátěži a trénování.

Jak často míváte tréninky?
Míváme je každý den. Někdo odpoledne, jiní už dopoledne. V tom je výhoda sportovních tříd.

Co vám u hráčů nejvíce vadí?
Mně nemůže vadit nic. Já musím ty hráče namotivovat, říct jim jejich chyby, aby si z toho vzali ponaučení. Protože hráči bez disciplíny nemají v dnešním hokeji šanci na úspěch.

Jakou má podle vás úroveň český mládežnický hokej? Jde nahoru?
Nejde. Spíše stagnuje. Ne vinou znekvalitnění výchovy, ale rozrůstáním mládežnických soutěží. Je stále více týmů, tudíž vznikají místa pro nekvalitní hráče a snižuje se konkurence. A jedině z konkurence mohou vyjít dobří hráči.

Vraťme se ještě k době, kdy jste trénoval juniory společně s Vladimírem Růžičkou. Je pravda, že nekladl důraz ani tak na výsledek, jako především na předvedenou hru?
V této fázi už jsou výsledky důležité, nesmí se jen tak prohrávat. Ale hodnotí se, jak se k výsledku došlo, zda hráči plnili zadané pokyny.

Trénoval jste Jana Česneka, kterému sezóna vyšla vskutku parádně. Ve 47 zápasech nasbíral 53 bodů, na druhou stranu obdržel 107 trestných minut…
Disciplinovanost je trochu jeho slabina. Ale bylo to zaviněno především prvními zápasy, kde dostal vysoké tresty, jinak by to bylo v normě.

V čem je Honzova výjimečnost?
Je to schopnost přejít hráče, velmi dobře řeší situace jeden na jednoho. Má vynikající zakončení, je schopný dávat branky, i když je pod tlakem. Ale ještě se musí naučit lépe spolupracovat s ostatními, nebrat to tolik na sebe. Je to chytrý hráč, chytrý člověk, takže se to určitě naučí.

Myslíte si, že už je nyní připraven na přechod do A-týmu?
Já jsem o tom přesvědčen. Mluvil jsem s panem Růžičkou, aby ho vzal do přípravy s A-týmem. Pro hráče by to byl veliký přínos.

Když se ohlédneme za uplynulým play off juniorů, kde jste ve čtvrtfinále vypadli s Karlovými Vary 1:2 na zápasy, nezdá se vám, že systém na dva vítězné zápasy je špatný?
Určitě. Byl bych pro, aby zápasy v play off hrálo méně týmů než součastných 16, a to minimálně na tři vítězné zápasy. Pro kluky bylo vypadnutí obrovské zklamání. Nepovede se vám jeden zápas a celá sezóna je u konce.

Byl byste pro zavedení modelu jakým se hraje 02 extraliga? Tedy 16 týmů ze kterých postupuje 8 do play off?
Jednoznačně. Zvýšilo by se konkurenční prostředí. Dnes, když se hráč v týmu nechytne, jde do jiného klubu. Takhle to může udělat každý hráč a snižuje se tím jeho motivace.

Myslíte si, že je možnost, že se struktura extraligy juniorů změní v nějaké dohledné době?
Já doufám, že se tak stane, že si to všichni uvědomí.

V nejbližších dnech Vám přineseme rozhovor i se současným juniorským trenérem - panem Josefem Turkem.

Autor Ondřej Huml, Jan Kořítko
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video