Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. července 2008

Škola Vladimíra Růžičky oslavila deset let!

P r a h a - Již podesáté se do Prahy sjely děti z celé republiky, konkrétně žáci prvních až devátých tříd, aby si zpestřily prázdniny v hokejové škole Vladimíra Růžičky. Trenér a generální manažer Slavie každoročně vítá víc a víc členů, letos jich bylo už 280! „Kluci se sem pravidelně vracejí, líbí se jim tady. To je to nejdůležitější,“ říká červenobílý kouč.

„V červenci tu bruslí vždycky nejvíc Růžičků,“ usmál se hlavní organizátor celé akce při pohledu na ledovou plochu, kde se to jeho devadesát sedmičkou jen hemžilo. Pro malé kluky se týden strávený v hokejové škole rovná malému zázraku – reprezentačního trenéra viděli jen v televizi, a teď jsou s ním v každodenním kontaktu. „Někteří jsou trochu vyjukaní, někteří ne. Spousta z nich tu není poprvé, takže mě už znají,“ podotýká Růžička a z každého jeho slova je cítit, že ho práce s dětmi opravdu baví. „Naším cílem je, aby jsme to pro ty kluky udělali co nejzajímavější, aby je to bavilo a zároveň se tu i něco naučili. Cítím z nich nadšení, takže myslím, že se nám to docela daří,“ mne si ruce.

To potvrzuje i fakt, že každým rokem stoupá počet přihlášených. Letos se prvního týdnu školy (od 7. do 13. července) zúčastnilo 128 dětí, toho druhého (od 14. do 20. července) dokonce 152. „Několik zájemců jsme museli odmítnout, protože kdyby mělo být na ledě najednou 40 dětí, kvalita tréninku by tím značně utrpěla. A to nejde,“ tvrdí jasně slávistický boss.

Právě na kvalitu se škola soustředí především. „Chci, aby ten týden byl pro kluky přínosem. Aby se zdokonalili v bruslení a byl na nich vidět jistý pokrok,“ má jasno Růžička. Tomu také odpovídá program, který si pro ně připravil. „Jsou rozdělení do pěti skupin. Každá z nich má dvakrát denně trénink na ledě i na suchu, navíc to hodně prokládáme i různými soutěžemi, fotbalem či házením desítek na koš. Máme k dispozici hřiště i tělocvičny, všechno je perfektně zajištěné,“ hlásí spokojeně.

Fyzicky náročnému plánu také odpovídá pár zdravotních patálií, které během dvou týdnů nastaly. „Docela jsme zaměstnali nemocnici na Vinohradech, o nic vážného ale nešlo. Bylo pár odřenin, někoho bolela hlava nebo v krku. To je u dětí normální,“ říká klidně Růžička, jenž se s dětmi neúčastnil středeční návštěvy kina „Tam já nechodím, připravuju se na večerní opékání buřtů,“ usmívá se.

S organizací a vedením školy mu samozřejmě pomáhá hodně lidí, tradičně do ní zakomponoval i celou svou rodinu. „Dcera dělá jednu z vedoucích, syn chodí s klukama na led. No a manželka nám sem vozí různé dobrůtky a pomáhá mi.“ Dalšími osobami, kteří se starají o bezproblémový průběh celé akce, jsou třeba asistent Jiří Kalous, dobrá duše klubu Dana Soldánová, trenéři mládeže či Radomír Daněk, bývalý reprezentační brankář.

„Všechno zorganizovat je docela náročné. Když jsme s tím před deseti lety začínali, byli jsme na to prakticky jen tři – já, Jirka Kalous a Dana Soldánová. To mi ale bylo 35 let a na ledě jsem stál od rána do večera, to dnes už nevydržím,“ přiznává bez okolků a stěžuje si na občasnou bolest kolena.

Jinak je na něm ovšem vidět, že ho velký zájem o jeho školu samozřejmě těší. „Klidně bychom naplnili dvě ledové plochy,“ mávne rukou. „První ročník tu přitom byly jen děti ze Slavie a ze severu Čech (z Kadaně, z Litvínova...), no a dnes sem jezdí spousta kluků ze zahraničí. Letos jsme tu měli Kanaďana, Rusa, tři Poláky a několik Slováků,“ vypočítává. Ovšem nejradši má asi dva mladé hokejisty z chladného Švédska. „Už sem jezdí pět nebo šest let, mají stejné jméno jako já: Ruzicka,“ culí se slávistický šéf.

Fotografie ze školy Vladimíra Růžičky

Foto: Tomáš Svoboda

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více