Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
9. srpna 2008

Jiří Doležal: Sestava se točí zápas od zápasu

P r a h a - Je zase o rok starší a zase o rok zkušenější. Třiadvacetiletý Jiří Doležal na ledě už dlouho nepřipomíná jen talentovaného mladíka, nýbrž pořádného dravce s tahem na bránu. To ostatně potvrdil i v přátelském zápase proti Litvínovu, kterému vstřelil druhý gól Slavie. Důležitější však budou jeho trefy v samotné sezoně. Dostane se mu v ní povýšení v podobě postupu do třetí útočné formace? „Bylo by to fajn, ale o sestavě se rozhodne až na konci letní přípravy,“ ví dobře rychlonohý útočník.

Jirko, vraťme se k zápasu s Litvínovem. Přistoupili jste k němu opravdu „přátelsky“, alespoň co se týče sestavy. Souhlasíte?
Je pravda, že nám hodně hráčů chybělo, Litvínov však hrál téměř kompletní – chyběl jim snad jen Reichel. Na to, v jakém složení jsme nastoupili, jsme podle mě odehráli dobrý zápas.

V útoku jste nastoupil po boku Miroslava Holce a na ledě jste si vzájemně dobře vyhověli. Jsou náznaky, že byste spolu měli hrát i v sezoně?
To není otázka pro mě, záleží to jen na trenérech. Teď se ta sestava dost točí, každý zápas hrajeme v lajně prakticky s někým jiným. Ještě to není nijak poskládané, o tom se rozhodne až na konci letní přípravy.

V zápase jste se blýskl gólem na 2:1. Popište ho, prosím.
Předcházela tomu velká chyba v litvínovské obraně. Měl jsem to lehký, jeli jsme tři sami na brankáře a Míra Holec mi nahrál před prázdnou branku. Já už to nechtěl vracet, aby se to zase nějak nezašmodrchalo, tak jsem zakončil sám.

Nevyčinil vám to Míra trochu?
Ne, udělal jsem to dobře. Vím, co se často stává - vedete 3:0, akce se začnou překombinovávat a nakonec o vítězství ještě přijdete.

Na ledě se poměrně dost jiskřilo. Hrálo se agresivněji, nebo šlo o běžný jev téměř všech přípravných zápasů?
Podle mě se to vždycky trochu zvrtne. Někdo udělá nějaký tvrdší zákrok, další se ho snaží oplácet… Ale s Litvínovem to bylo v mezích normy, žádnej záludnej zákrok tam nebyl. Proti Plzni se hrálo podobně.

A v čem byly ty zápasy naopak jiné? Přistoupili jste k duelu s Litvínovem méně vážně, protože nešlo o Tipsport Cup?
Nemyslím si, my bereme všechny zápasy stejně. Je to příprava, každé ráno trénujeme a do utkání jdeme v plné únavě. Jediný rozdíl byl možná v tom, že s Plzní byl hokej trochu rychlejší. Ale to je asi tak vše.

Pojďme teď k něčemu trochu jinému. Před rokem jste touhle dobou tápali, ale letos jste zatím ze tří přípravných utkání dvě vyhráli a jedno remizovali. To je sice skvělé, jenže loni na špatné výsledky z přípravy navázal výborný start v lize. Teď to začíná opačně…
No, to je pravda (usmívá se). Ale když se letos zase dobře připravíme, neměl by pro nás být velký problém chytit začátek ligy. Nesmíme zaváhat a prohrát třeba hodně zápasů za sebou. Když se tohohle vyvarujeme, tak to snad bude opět dobrý…

Je to podle vás víceméně náhoda, že loni se v přípravě výsledkově nedařilo, a teď ano?
Asi jo. Těžko říct, proč to tak je. Přípravy jsou totožné. Možná je to tím, že po titulu jsou vztahy v kabině zase o kus lepší. A z toho vycházejí i ty výsledky. Celý rok hrajeme prakticky ve stejném složení, obměnilo se jen pár hráčů. To taky dělá hodně.

Ještě poznámka na závěr - fanoušci by kvitovali, kdybyste se v nadcházejícím ročníku posunul do třetí útočné formace. To by vás určitě potěšilo…
Tak bylo by to dobrý, kdybych už nemusel hrát ve čtvrté lajně a usadil se ve třetí. Ale tím neříkám, že by mi to v tý čtvrtý nějak vadilo, to ne!

Autor OH
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video