Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
10. září 2008

Za ty tři góly, které nám zajistily vítězství, jsme hrozně rádi

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Stal se slávistickým hrdinou. V době, kdy měli hokejisté HC Mountfield herně navrch a vedli o dvě branky, dostal se do brankové příležitosti a dokázal ji proměnit. David Hruška dal kontaktní gól svého mužstva a nastartoval velký obrat obhájce titulu. "Je dobré, že jsme první utkání na ledě Českých Budějovic zvládli," pochvaloval si, když vyšel po utkání z kabiny.

Stal se hrdinou. David Hruška chvíli potom, co jeho tým dostal druhý tvrdý direkt v podobě vstřelené branky Štěpána Hřebejka, zvedl prapor obhájce titulu a nastartoval tým za vítězstvím.

Nebyla to náhoda. Bacha na něj! Stálo v domácím zpravodaji. Hruškovi se proti Českým Budějovicím tradičně daří. Od roku 2002, co je ve Slavii se proti nim dokázal trefit už devětkrát a zaznamenal osm asistencí. Tedy pardon, po prvním utkání letošní sezony se jeho bodové konto ze vzájemných zápasu posunulo na číslo osmnáct. Díky 28. minutě se rozrostlo o jeden gól. To dostal slávistický forvard puk od českobudějovického odchovance Vondrky a spoustu volnosti od domácích beků Vydareného s Frolem. Dostal se do zakončení a na třetí pokus dokázal propasovat puk za marně se natahujícího Turka. „Je to také trochu otázka náhody,“ odmítl Hruška skromně přehnané pocty za podíl na vítězství. „Důležité je, že to tam padlo, a že jsme tady dokázali vyhrát.“

Ano. Branka, která dostala Slavii do kontaktu s domácím celkem, byla skutečně velmi důležitá. Jihočeši zápas dobře rozjeli a Slavia dlouho nemohla chytit tempo. Toho si všiml i sám Hruška. „Domácí zápas opravdu dobře rozjeli, dali nám dva góly,“ zmínil se. „Bylo to pochopitelné. Hráli doma, před svými fanoušky a chtěli se ukázat.“

Slavia však ukázala, že i když v létě příliš neposílila a jejich jediná velká posila, Milan Kraft, se zranila, bude velice silným celkem. „Nás to ani nějak moc nerozhodilo,“ popisoval Hruška. „Stále jsme hráli svojí hru. Nic jsme nechtěli měnit. Byli jsme dostatečně trpěliví a proti Budějovicím se nám to vyplatilo.“

Jestliže na domácích bylo znát zklamání z porážky, na hostech byla viditelná radost z důležitého vítězství. „Samozřejmě nás tohle vítězství v Budějovicích na začátku sezony moc těší,“ pousmál se Hruška.

Davide, stačil jste vnímat soupeře, konkrétně Radka Dudu, a došlo mezi vámi k nějakému hecování nebo střetům?
Ne, k ničemu takovému nedošlo. Myslím si, že teď, když každý hrajeme za jiný mančaft, chceme hrát svoji hru a soustředit se jen na svůj výkon. Na to další už pak nezbývá čas. I Radek asi ví, že hraje za České Budějovice, a že se musí snažit odvádět maximální výkon. To samé musíme pochopitelně odvádět i my.

Ve druhé části zápasu byla znát vaše převaha. Přidali jste na otáčkách, nebo oni polevili?
Myslím si, že jsme hráli stále stejně, snažili jsme se celý zápas napadat domácí hráče už v jejich třetině, prostě aby ten puk neodehráli jen tak jednoduše. Myslím si ale, že od poloviny zápasu jsme měli fyzicky navrch, že jsme možná byli i aktivnější a z toho právě vyplynuly ty tři góly, které jsme dali. Potom už domácí neměli síly na zvrat. Jsme rádi, že jsme ten zápas udrželi, což si myslím, že je také na tom zápasu pozitivní.

Celou poslední třetinu jste evidentně hráli ze zabezpečené obrany. To je to, co jste chtěli hrát?
Určitě, vloni jsme s touto taktikou slavili titul: hráli jsme dobře dozadu, nedostávali jsme tolik gólů. Stejně se budeme snažit hrát i tuto sezonu, hlavně dobře bránit, hrát dobře dozadu, a k tomu dát i nějaké ty góly.

Co bylo podle vás zlomovým momentem zápasu, který vedl k zisku tří bodů?
Určitě ten gól, kterým jsme snížili na dva jedna. Byl to hodně důležitý gól. To nás trošku nakoplo, dali jsme na dva dva a pak už to bylo tak, že buď ten gól dáme my, nebo ho dostaneme. Podařilo se první možnost, dali jsme ho my a už jsme si to vítězství nenechali vzít.

David Hruška odpovídá na dotazy novinářů.

Bylo na hře soupeře vidět, že s přibývajícími minutami jsou čím dál nervóznější?
Nějaká nervozita tam určitě byla, přece jen hráli před domácím publikem, chtěli se vytáhnout, mají nového trenéra, snažili se pochopitelně vyhrát, prostě všechno hrálo pro ně. Ale jak říkám, my jsme sem přijeli bodovat, vycházet ze zabezpečené obrany a nedostat zbytečně nějaké laciné branky a naopak nějaké góly dát a pokusit se vyhrát.

Právě vy jste dal ten zmíněný důležitý gól na dva jedna. Jak tam ten puk prošel?
Snažil jsem se vystřelit, jejich brankář to ale chytnul, pak jsem se snažil to dorazit, tam někde se to ještě jednou odrazilo od ruky a bylo to tam, byla to spíše náhoda.

Zatímco v tomto případě vám do not hrála náhoda, u dalších dvou branek šlo o přesně mířené střely z dálky.
Určitě, zejména ten gól Pepy Beránka, to bylo po nádherné střele od modré čáry, přímo nahoru. A Jarda Bednář to tam také krásně zavěsil, pod horní tyčku. Jak říkám, Edovi se dávají hodně špatně góly, je to výborný brankář. Za ty tři góly, které nám zajistily vítězství, jsme hrozně rádi.

Takže to byla taktika, střílet nahoru?
To spíše vyplynulo ze hry. Pochopitelně víme, že Eda je kvalitní brankář, který chytá výborně, ale tady tyto šance vyplynuly ze hry. Buďto to tam pak spadne, nebo to brankář chytí, jiná možnost není.

Mužstvo domácích si vyžádalo oddechový čas.

Snímek z tiskové konference po zápase Č. Budějovice – Slavia: zleva Jan Tlačil, Jaromír Látal a Jiří Kalous.

Na snímku pořízeném na rozbruslení těsně před zápasem jsou všichni tři střelci gólů, shodou okolností přesně v tom pořadí, jak stříleli góly: (zleva) David Hruška, Josef Beránek, Jaroslav Bednář.

Foto Michael Mareš

Autor Roman Šperňák, Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více