Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. září 2008

Slavia míří na led rivala z Pardubic

I ve druhém zápase budou mít slávisté těžký úkol, tentokrát se představí v Pardubicích. Souboje dvou klubů vyznávajících červenobílé barvy jsou od doby, kdy v roce 2003 Slavia vyhrála na východě Čech titul, velmi vyhecované. "Oni si tehdy mysleli, že už to mají v kapse, ale nakonec jsme jim pohár sebrali a oni to nemohou přenést přes srdce. Zápasy jsou často vypjatější než se Spartou," říká trenér Vladimír Růžička. Loni Slavia vyhrála všechny čtyři zápasy. Navážou Pražané na vítěznou sérii v pátek?

Náš soupeř

Klub založen: 1923
Trenéři: Václav Sýkora, Jiří Seidl
Největší úspěchy: Československo: 3x mistr ligy (1972/73, 1986/87, 1988/89) Česká republika: 1x mistr ligy (2004/05)
Posledních pět let: 2003-04: 5. místo
2004-05: Mistr extraligy
2005-06: 9. místo
2006-07: 2. místo
2007-08: 12. místo
Internet: www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Petr Čáslava, Ján Lašák, Libor Pivko

Pardubice chtějí napravit loňskou sezónu

Minulý ročník extraligy začal pro Pardubice smutnou událostí. Klíčový obránce Martin Čech tragicky zahynul jen pár dní před začátkem soutěže a tým se z toho nedokázal vzpamatovat. Nakonec skončily Pardubice na 12. místě a musely hrát zápasy v play-out. Do nového ročníku tak Pardubice udělali řadu změn.

Trenérské kormidlo na východě Čech převzal po Jiřím Šejbovi Václav Sýkora a jeho cíl je jasný. Postoupit do play-off. Z kádru Pardubic ale odešli dva klíčoví hráči, kteří oba v loňské sezóně nasbírali i přes mizérii týmu přes 30 bodů - Petr Sýkora a Tomáš Rolinek.

Pardubice budou tradičně spoléhat také na brankáře Jána Lašáka.

Moeller chce letos sázet především na kvalitní obrannou hru, a proto si trenér Sýkora do Pardubic přivedl hned tři kvalitní beky - Martina Štrbáka, Aleše Píšu a Petra Čáslavy. Do koncovky pak přišel z Plzně Tomáš Divíšek, který měl sice namířeno do Jekatěrinburgu, ale ten nesplnil podmínky pro novou KHL. Divíšek odehrál několik sezón i za Slavii, a tak se může těšit na zajímavou premiéru v novém ročníku. Do prvního zápasu ve Varech totiž nenastoupil kvůli zranění hlavy z přípravy. Další zraněný Peter Pucher ještě nastoupit nemůže.

"Obrat z prvního zápasu nám dodá sebevědomí"

Stejně jako minulý rok začala i letos extraliga pro slávisty výhrou nad budějovickým Mountfieldem. Vloni se Slavii po vítězství v prvním kole nesmírně dařilo. Z devíti úvodních zápasů prohráli červenobílí pouze derby se Spartou. Ostatní utkání skončila vítězně, včetně domácího proti Pardubicím, kdy slávisté nadělili rivalovi sedm gólů a mohli se tak radovat z výhry 7:3.

Josef Beránek se krásně trefil v Českých Budějovicích. Zopakuje si to i na ledě natěšeného Moelleru?

Na rozdíl od Pardubic se kádr Pražanů příliš nezměnil. Odešli pouze tři hráči - Klepiš, Rataj a Sup. Příchod zaznamenali slávisté pouze jediný v podobě Milana Krafta, ale během přípravy se podařilo do sestavy zařadit hned několik mladých hráčů. Jakub Sklenář dokonce nastupuje vedle hvězdného dua Bednář, Červenka. Další mladík Miloslav Čermák hraje stabilně ve čtvrté lajně s Doležalem a dalším nováčkem z Havlíčkova Brodu Petrem Jelínkem.

Složení útoku se ale ještě změní po uzdravení posily Milana Krafta, který má pochroumané rameno. Dalším mužem na marodce je Karol Sloboda, který odnesl poslední přípravné utkání v Litvínově ránou pukem do obličeje.

Rivalita mezi oběma kluby je obrovská

Může snad něco překonat atmosféru pražského derby? Pokud ano, tak je to souboj mezi Slavií a Pardubicemi. Od sedmého zápasu finále play-off 2003 nemohou především pardubičtí fanoušci Slavii přijít na jméno. Slavia totiž vyhrála na ledě soupeře 1:0 a před zraky tamního publika oslavovala svůj historicky první titul. Zápasy obou klubů tak dostaly velký náboj a hráči i fanoušci se na ně nesmírně těší. Plné haly jak v Pardubicích, tak v Praze ženou hráče při vzájemných soubojích dopředu a donutí je hrát na 110 procent.

Loňská sezóna byla co se týče vzájemných zápasů pro Slavii velmi úspěšná. Pražané rivala porazili ve všech čtyřech zápasech. Už v pátek to ale budou chtít Východočeši Slavii vrátit.

Historická bilance v extralize

PARDUBICE - SLAVIA
Základní část:
54  21 - 8 - 25   156:168
Čtvrtfinále 2001/2002:
 6   2 - 4   14:14
Finále 2002/2003:
 7   3 - 4   16:16
Celkem:
67  26 - 8 - 33   186:198
Doma (SLA-PCE):
33  22 - 5 - 6
Venku (PCE-SLA):
34   20 - 3 - 11
 

Postavení v tabulce

5.  Slavia   1(z) - 1(v) - 0(vp) - 0(pp) - 0(p)     3:2   3b. 
9. Pardubice 1  -   0  -   0   -   0   -   1        1:2   0b.  

Co mají oba týmy společného

První jméno, které každého napadne, je opora červenobílých Adam Svoboda. Zkušený gólman strávil v Pardubicích podstatnou část kariéry, tamní fanoušci na něj dodnes s oblibou vzpomínají. Další důležitou postavou, jež prošla oběma kluby, je marketingový manažer Slavie Jan Kratochvíl. V kádru Pardubic se letos znovu objeví Tomáš Divíšek, který odehrál za oba kluby několik sezón.

Poslední zápasy

Chrudim - Pardubice 2:7 (příprava)
Kladno - Pardubice 2:2 (příprava)
Pardubice - Ústí 5:2 (příprava)
Pardubice - Kladno 2:0 (příprava)
Karlovy Vary - Pardubice 2:1
Vrchlabí - Slavia 3:2 (Tipsport Cup)
Slavia - Znojmo 1:3 (Tipsport Cup)
Chomutov - Slavia 3:3 (příprava)
Litvínov - Slavia 1:4 (příprava)
HC Mountfield - Slavia 2:3

Sestavy v minulém kole

Lašák – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Koma, Šeda – Pivko, Tvrdík, Ondřej – Somík, Blažek, Cetkovský – Starý, Koukal, Kolář – Zohorna, Radil, Stoklasa. Svoboda - Vašíček, Kadlec, Žižka, Novák, Kolařík, Drtina - Vondrka, Beránek, Hruška - Červenka, Sklenář, Bednář - Růžička, Micka, Tomica - Čermák, Doležal, Jelínek.

Brankáři

1. Lašák 1 - 2.00 - 94.44 1. Svoboda 24 - 2.00 - 92.60
Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více