Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. září 2008

O2 Arena uvidí boj o Prahu!

Hned ve čtvrtém kole se střetnou obě pražská "S". Od prvního derby letošní sezóny nelze čekat nic jiného než skvělou atmosféru, mnoho soubojů a maximální nasazení od všech hráčů. Zápasy se Spartou jsou vždy něco víc, zní od slávistů, kteří už derby někdy hráli. Během utkání se navíc chce klub slavnostně rozloučit s útočníkem Michalem Supem, který odehrál za Slavii třináct sezón a získal se Slavií dva tituly.

Náš soupeř

Klub založen: 1903
Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek
Největší úspěchy: 4x mistr ČR, Československo: 4x mistr ligy (2004-2005, 2006-2007)
Posledních pět let: 3 - 5 - MISTR - MISTR - 6.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: David Výborný, Martin Ručinský, Petr Ton.

Slavii táhne k vítězstvím kapitán Beránek

Červenobílí zatím všechny své zápasy vyhráli, a tak jdou do derby z lepší pozice. Především výher na ledě ambiciózních soupeřů z Českých Budějovic a Pardubic si slávisté hodně cení a ani vítězství nad nováčkem z Mladé Boleslavi nebylo lehkou záležitostí. "S hrou jsme moc spokojeni nebyli, do zápasu se Spartou se musíme zlepšit," říká trenér Jiří Kalous. Slavii zatím táhne především osvědčená dvojice Josef Beránek - David Hruška. Kapitán domácích vede tabulku kanadského bodování s šesti body (3+3) a i střelec Hruška už má na svém kontě tři zásahy.

V minulé sezóně se proti Spartě nejvíce dařilo Romanu Červenkovi, který pražskému rivalovi nastřílel hned čtyři góly ve třech zápasech, do kterých nastoupil. Dobré zápasy odehrál také Michal Sup. Proti svému bývalému klubu, okdud v roce 1995 odešel právě do Slavie, se trefil třikrát. Dlouholetá opora červenobílých po loňské mistrovské sezóně odešla do německého Duisburgu a při derby se mu dostane zaslouženého poděkování a rozloučení. Jeho dres s čislem osm bude vyvěšen nad ledovou plochu O2 Areny a bude tak navždy připomínat jeho góly. Třeba ten, díky kterému Slavia vyhrála 1:0 v Pardubicích a v roce 2003 tak získala svůj první titul.

Slavia jde samozřejmě do zápasu s cílem vyhrát a s maximálním nasazením. Trenérům ale budou stále chybět zranění Kraft se Slobodou a i start Michala Vondrky je velmi nejistý.

Sparťanské hvězdy hledají formu

Sparta je označována za hlavního favorita na zisk titulu a když se podíváme, není se čemu divit. Manažer Sparty Petr Bříza přitáhl před sezónou do týmu opravdu velká jména. Rudý dres znovu oblékají hvězdy jako David Výborný, Tomáš Pöpperle, Michal Broš a Ondřej Kratěna. Navíc se Spartě povedlo ulovit i Martina Ručinského, o kterého měla kromě Sparty a Litvínova zájem i Slavia. Jenomže právě olympijský vítěz z Nagana jakoby se teprve rozjížděl. Hvězdnému útoku Ton, Výborný, Ručinský se povedlo vstřelit pouze dva góly a i ty nepadly standardně. Loňský vítěz kanadského bodování je totiž vstřelil při trestných stříleních, a tak Ručinský a Výborným mají na svém kontě zatím jediný bod za přihrávku na gól při přesilovce 5 na 3.

Sparta navíc v posledním kole prohrála a od Plzně dostala šest gólů, které vyhnaly z brány Pöpperleho. Do souboje se Slavií ale jistě na všechnno sparťané zapomenou. "Musíme se zlepšit, proti Plzni to nebylo dobré. Oproti minulé sezóně bychom neměli mít takový problém s užším hřištěm. Vždyť Ručinský i Výborný odehráli několik sezón v NHL," přemítá o výhodách pro Spartu trenér Marián Jelínek, kterému budou chybět Vykoukal a Jerofejevs. Opravdu se hvězdy Sparty v O2 Areně prosadí?

Derby v minulé sezóně - gólové hody

Celkem 34 branek padlo ve čtyřech loňských zápasech mezi Slavií a Spartou, tedy 8,5 gólů na zápas. Útočně laděný fanoušek si tak přišel na své. Především jarní derby byly opravdu ozdobou celé extraligy. Nejdříve Slavia výhrou 6:3 vybrakovala holešovickou arénu, Sparta to červenobílým vrátila ziskem tří bodů v O2 Areně za výhru 7:5. V derby nechyběly ani drsné souboje. V prvních zápasech to byly především rozmíšky mezi Radkem Dudou a bratry Nedvědy, ve třetím pak Jakub Klepiš osolil porážku sparťanovi Hanzlíkovi nakládačkou v pěstním souboji. Derby je zkrátka svátek hokeje se vším, co k němu patří.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - SPARTA

Základní část: 
52   22 - 6 - 24   151:163

Semifinále 2001/2002: 
3   0:3   3:11

Semifinále 2002/2003: 
6   4:2   15:11

Semifinále 2003/2004: 
7   4:3   20:14

Finále 2005/2006: 
6   2:4   11:15

Celkem: 
74   32 - 6 - 36   201:214   
Postavení v tabulce
3.Slavia   3    2 - 1 - 0 - 0  12:9   8   
5.Sparta   3    1 - 1 - 0 - 1  11:10  5  
Co mají oba týmy společného
Ve Spartě působil například Jaroslav Bednář či Adam Svoboda. Červenobílý dres oblékal krátce František Ptáček.
Poslední zápasy
Mountfield - Slavia 2:3
Pardubice - Slavia 3:4 sn
Slavia - Ml.Boleslav 5:4
Litvínov - Sparta 3:5
Sparta - Liberec 2:1 sn
Plzeň - Sparta 6:4
Sestavy v minulém kole
Svoboda – Vašíček, Kadlec, Žižka, Novák, Kolařík, Drtina – Borovanský, Beránek, Hruška – Červenka, Sklenář, Bednář – Růžička, Micka, Tomica – Čermák, Doležal, Jelínek. Pöpperle (41. Duba) - Ptáček, Gulaši, Hanzlík, Černošek, L. Procházka, Cuník, Vojta - Ton, Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas - Látal.
Nejproduktivnější hráči
1. Beránek 6 (3+3)
2. Hruška 5 (3+2)
3. Kadlec 3 (0+3)
1. Kratěna 3 (2+1)
2. Langhammer 3 (1+2)
3.-4. Ton 2 (2+0)
3.-4. Broš 2 (2+0)
Brankáři
Svoboda 3 - 2.92 - 91.59 Pöpperle 3 - 3.64 - 89.13
Duba 1 - 0.00 - 100 (odchytal pouze jednu třetinu)
Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více