Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. září 2008

Strach z mistrovské kocoviny? To bych to rovnou mohl pověsit na hřebík

V městském derby se Spartou patřil domácí brankář Adam Svoboda k nejlepším hráčům zápasu. V první třetině pomohl k ubránění dlouhé dvojnásobné přesilovky, při závěrečném náporu hostů rovněž odolal. Za celých šedesát minut si na něj přišel jen chytrou tečí David Výborný. „To by vás to muselo trefit, jinak nemáte šanci,“ vrátil se k inkasovanému gólu Svoboda.

Zápas s městským rivalem byl po celou dobu nesmírně vyrovnaný. I proto sebral hodně sil, že?
Vzhledem k tomu, že se hrálo o to, kdo dá nakonec vítězný gól, tak ano. Bylo to náročné.

Co tedy nakonec rozhodlo o tom, že tři body zůstávají na vaší straně?
Podali jsme velice takticky vyspělý a disciplinovaný výkon. Dokázali jsme si pohlídat dlouhé nahrávky na jejich brejkové hráče. Sparta de facto hrozila jen v přesilovkách. Při hře pět na pět jsme byli lepší my.

Zmínil jste sparťanské přesilovky. V první třetině hráli hosté téměř minutu a půl dlouhou dvojnásobnou přesilovku, gól ale nedali. Podle vás proč?
Myslím, že pro mě je lepší, když soupeř hraje na jeden dotek. Nemusím lítat za pukem, chvilku si vestoje odpočinu. Když naopak hráč s pukem zamíchá a pak nahraje, musím jezdit. Takže mě moc neutavili.

Sparta při této přesilovce střílela jen minimálně, spíše se snažila vaši obranu vykombinovat až do gólového konce...
Věděl jsem, že to budou zkoušet do prázdné branky. Nebo na první tyč. My jsme to ale odehráli fantasticky, Sparta měla jenom jednu nebo dvě střely. Před kluky musím smeknout, jejich obětavost je úžasná.

Posílilo vám ubráněné oslabení sebevědomí do dalších minut?
Určitě jo. To víte, že vám to pomůže. Každý dobrý zákrok tě nakopne. Stejně jako hráče v poli posílí vyhraný souboj nebo podařená klička jeden na jednoho.

Přesto šla do vedení Sparta. Ve druhé třetině Černoškovo nahození od modré chytře z bezprostřední blízkosti tečoval Výborný. Dalo se s tím vůbec něco dělat?
Tu střelu jsem viděl, ale Vejba to asi dvacet centimetrů přede mnou změnil k tyči. To by vás to muselo trefit, jinak nemáte šanci.

Adam Svoboda předvedl bravurní výkon, nestačil jen na Výborného teč.

Zbraně jste nesložili, ve druhé dvacetiminutovce se vám povedl bleskový obrat. Těsné vedení jste bránili až do konce, zejména v posledních minutách zápasu tlak Sparty sílil. Jak vám v tu chvíli bylo, když na vás puky létali snad ze všech stran?
Bylo dobré, že Sparta hrála v rozích a my měli pokryté jejich hráče na kruzích, kteří byli připraveni na ránu z voleje. V rozích ať si klidně hrajou... Kdyby mi odtamtud dali gól, byla by to jednoznačně má chyba.

Oproti minulému zápasu s Boleslaví dorazila do O2 Arény slušná návštěva. To se pak hraje jinak, že?
I čtyři tisíce lidí je slušná návštěva, v téhle hale se to ale ztratí. Jsme každopádně rádi i za ty čtyři tisíce, ale je to těžké. Dneska to bylo samozřejmě o něčem jiném. Kdo byl na obou zápasech, musí se mnou jedině souhlasit.

Slavia rozjela sezónu parádně. Neměl jste ale před jejím startem strach, že se může dostavit tzv. „mistrovská kocovina“ a mužstvu se nebude příliš dařit?
Kdybych měl strach, můžu to pověsit na hřebík a nemusím vůbec chytat. Po minulé sezóně jsme dostali kratší volno, všichni jsme to pochopili, a dobře potrénovali. A hlavně jsme to každý vzali za své. Takže nějaký strach z kocoviny? O tom vůbec nemůže být řeč.

Jak na vás letošní Slavia působí? Odešli tři hráči, Milan Kraft je navíc zraněný. Podle toho by se dalo usuzovat, že jste jednoznačně oslabili. Nebo ne?
Ti mladší kluci jsou ale zase o rok zkušenější. Dostanou víc prostoru, musejí vzít na sebe více zodpovědnosti, což se vyplácí. Jak Růža, Dolík, tak Sklenda dávají góly, bojují.

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více