Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
18.9.2008

Slavia otočila duel s Vítkovicemi

, čtvrtek 18.9.2008, Slavia - Vítkovice
Slavia
3:2p
1:2, 0:1, 0:0 - 1:0
Vítkovice

Branky a nahrávky: 3. Jelínek (Kadlec), 30. Vondrka (Bednář), 62. Bednář (Novák, Červenka) - 11. Burger (Krenželok), 12. Burger. Rozhodčí: Husička - Chytil, Bryška. Vyloučení: 5:6. V oslabení: 1:0. Diváci: 2612. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Sestavy

Slavia

A. Svoboda - Kadlec, Drtina, J. Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka, Jebavý - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Doležal, V. Růžička ml., Tomica - Borovanský, P. Jelínek, M. Čermák.

Vítkovice

Štěpánek - Jurečka, M. Barinka, Ovčačík, Trnka, Suchý, Tichý - Kvapil, Petrovický, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - Korhoň, Burger, Treille - Klimek, R. Hruška, Krenželok.

Po úvodním gólu Jelínka přišel rychlý obrat hostů, kdy během jedné minuty dvakrát překonali Svobodu. Ten pak několikrát svůj tým podržel skvělými zákroky. Srovnat se povedlo v oslabení Vondrkovi a utkání tak dospělo do prodloužení. V něm pak bod navíc zajistil domácím Jaroslav Bednář.

Na straně domácích nečekaně chyběl Tomáš Micka, kterého zastihla viróza. Na druhé straně do branky hostí nastoupil za zraněného Marka Pince náhradník Jakub Štěpánek. A hned v první minutě zkoušel nachytat na švestkách dvaadvacetiletého brankáře střelou z rohu Bednář. O minutu později trefil Žižka golfovým úderem tyč.

V čase 2.37 padla úvodní branka zápasu. Kadlec si sjel od modré do kruhu a krásnou nahrávkou našel hokejku Petra Jelínka, jenž na hraně brankoviště usměrnil kotouč do prázdné branky. Byl to jeho první extraligový gól.

Na kostce nad ledem svítil čas 4.00, když dostali červenobílí možnost hrát přesilovku pět na tři. Slávisté dvojnásobnou početní výhodu trvající minutu a třicet dva vteřin ovšem nedokázali využít.

Převahu domácích potvrdil fakt, že brankář Svoboda si připsal svůj první zákrok až v osmé minutě. Slavia však z herní převahy nedokázala těžit a v čase 10.25 byla ztrestána. Rychlý průnik po levém křídle od vlastní branky zakončil vítkovický Krenželok nahrávkou Burgrovi, který měl před sebou zcela volnou klec - 1:1. Za pouhých 35 vteřin se hosté dostali do vedení. A úřadoval opět Jiří Burger, který byl po faulu Vašíčka na Korhoně vybrán jako exekutor trestného střílení. Prudká střela zápěstím si našla skulinku mezi Svobodovými betony.

Slavia byla viditelně zaskočená. Do dalších šancí se dostával hlavně útok ve složení Ujčík, Šimíček, Svačina. Když ve 13. minutě trefil Bednář opět tyč a poté Pražané neproměnili druhou přesilovku pět na tři, zdálo se, že je dnes smůla jen tak neopustí. Hráči v přesilových hrách hráli příliš staticky a v rozhodujících okamžicích jim sjížděl puk z čepelí.

Slavia vstoupila do druhé třetiny velice aktivně. Velikou šanci měl kapitán Beránek, který z otočky pohotově vypálil k pravé tyči. Štěpánek střelu vykopl se štěstím špičkou brusle. Ve 22. minutě se dostal do palebné pozice z mezikruží Červenka, ale trefil jrn padajícího beka. O tři minuty později střelecký prach zklamal i Jaroslava Bednáře. Smůlu měl i Růžička, jemuž se podařilo proháčkovat před branku, ale brankáře nepřekonal.

Ve 26. minutě trefil Jurečka v pádu při obranném zákroku Barinku bruslí do nosu a situace pro vítkovickou obranu se stala kritickou. Ostravané měli k dispozici už jen pět obránců, protože v minulém zápase dostali trest ve hře Krstev se Stehlíkem. Za ně zaskakovali mladíci Tichý a Suchý. Barinka uklidnil všechny přítomné, když se po ošetření v kabině vrátil s obvázaným nosem na střídačku, leč nakonec odjel do nemocnice na důkladné vyšetření. Podle prvních informací se jedná o zlomení chrupavky.

Po tomto incidentu mohly Vítkovice Slavii gólově potrestat v přesilové hře. Adam Svoboda však svůj tým podržel a zlikvidoval po dvou střelách z bezprostřední blízkosti od Štefanky a Francouze Treille. Po velikém závaru zapomněly hosté na obranu. K protiútoku dva na jednoho se odhodlal Bednář s Vondrkou. Prvně jmenovaný žabičkou překonal obránce a Michal Vondrka měl stoprocentní střeleckou příležitost, se kterou naložil na výbornou a v čase 29:58 vítkovického gólmana v oslabení překonal.

Po vyrovnávací brance se hra přelévala nahoru dolů. Domácí byli nebezpečnější, ale brankově se neprosadili. Před koncem druhé herní časti mohla Slavia po druhém vyloučení Vašíčka inkasovat, ale štěstí stálo na její straně.

Do poslední třetiny vstoupily oba týmy opatrněji a bojovaly hlavně o střední pásmo. Ve 47. minutě překonal kličkami obrannou řadu hostí Červenka. Při zakončení mu puk bohužel sjel po čepeli hole.

Necelých 10 minut před koncem slávisté ve snaze skórovat propadli a Petrovický měl dost času na střelu a dvě dorážky - jenže Svoboda opět čaroval. Svůj tým podržel i v následném oslabení.

V 54. minutě si najel od mantilu před branku agilní Jelínek, který hrál dnes s velkou chutí. Sešívaní pokračovali v ostřelování vítkovické branky. Gólman Štěpánek si počínal jako zkušený mazák, puky nevyrážel a nepřipouštěl komplikace před svým brankovištěm.

Tři minuty před koncem se probil před slávistickou branku Krenželok. Svoji střelu sám dorazil, ale nedokázal puk zvednout přes Svobodovu lapačku a beton. V poslední minutě obral napadající Červenka obránce o kotouč a naservíroval ho na volného Hrušku. Ten z bezprostřední blízkosti neprotlačil do branky.

O2 Arena tak viděla letos poprvé prodloužení. A bylo pěkně divoké. Oba týmy měly během první půlminuty dvě velké šance, protože hra se přelévala ze strany na stranu a hráči unikali k brejkům dva a tři na jednoho. Hra připomínala spíše ruskou ruletu. Na začátku druhé minuty prodloužení obrali sešívaní v útočném pásmu o puk hostující hráče a Jaroslav Bednář se švihem trefil pod vyrážečku vítkovického brankáře.

V souboji bývalého a současného reprezentačního trenéra tak byl úspěšnější Vladimír Růžička. Vítkovice na slávistickém ledě vyhrály extraligový zápas naposledy v roce 2001. Nyní si z Prahy odvážejí alespoň bod útěchy. Velkou zásluhu na něm měl mladý gólman Štěpánek, který se nenechal zastínit domácím Svobodou.

Ohlasy trenérů
Jiří Kalous (Slavia): ,,Vítkovice hrály výborně do defenzivy, měly perfektně organizovanou obranu. My jsme se přes ní hodně probíjeli a moc nám to nešlo. O to více si ceníme, že jsme utkání uhráli do prodloužení a do vítězného konce. Herně se nám tolik nedaří, o to cennější jsou pro nás body. Mohli jsme uhrát lepší výsledek, kdyby se nám podařilo využít přesilové hry."

Zdeněk Moták (Vítkovice): ,,Byli jsme rádi, že jsme v první třetině přežili dlouhé přesilovky pět na tři. Potom jsme začali hrát dobrý hokej, dali jsme dva rychlé góly, které nám velice pomohly. Druhá i třetí třetina byly vyrovnané, oba soupeři měli dost šancí."

Autor Tomáš Houska, Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více