Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
16. října 2008

Kratochvíl: Myslím si, že v extralize jsme nejlépe vybaveným týmem

P r a h a - Jak už to tak v životě bývá, všechno špatné je někdy i pro něco dobré. Například v souvislosti s pondělním tragickým úmrtím ruského hokejisty Alexeje Čerepanova se teď začíná více hovořit o nutnosti vybavení zimních stadionů defibrilátory. Díky němu byl například v roce 2005 zachráněn život hokejisty Detroitu Jiřího Fischera. Zařízení, které nestojí mnoho, totiž podstatně zvyšuje při srdeční zástavě šanci na přežití. Vedení naší nejvyšší soutěže se podle zprávy ČTK nechalo slyšet, že nyní zvažuje povinné vybavení stadionů defibrilátory.

„Zatím povinné nejsou, ale určitě se o možné změně začneme co nejdříve bavit,“ uvedl ředitel extraligy Stanislav Šulc. „Vzhledem k častým kolapsům hráčů je to na místě,“ citují dále média Stanislava Šulce. Většina extraligových klubů defibrilátory buď vlastní, nebo je alespoň díky přítomnosti lékařů ze záchranné služby má na stadionu k dispozici. Podobně tomu je i na Slavii, v nejmodernější hale v republice - v O2 Areně. Tam mají zdravotníci dokonce k dispozici zázemí, vybavením odpovídající malé nemocnici. „Na každém domácím extraligovém zápase Slavie je k dispozici sanitka s lékařem,“ říká marketingový ředitel HC Slavia Praha Ing. Jan Kratochvíl. „Záchranka má dokonce v O2 Areně místnost, kde mohou přímo na místě řešit urgentní a neodkladné případy,“ dodává.

Kratochvíl: O zdraví hráčů se v O2 Areně stará několikačlenný tým zdravotníků, k dispozici jsou dvě sanitky

Jak konkrétně je tedy o zdraví hráčů při zástavě srdce v O2 Areně postaráno?
O zdraví hráčů se v O2 Areně stará hned několikačlenný tým zdravotníků, k dispozici jsou dvě sanitky. Osobně jsem se na to ptal a mají stejné vybavení, jaké je v nemocnicích. Je to v podstatě jako malá nemocnice v hale. Dokonce máme objednané dvě sanitky, to znamená, že kdyby se někomu něco stalo a jedna z nich musela odjet do nemocnice, je tam k dispozici ještě druhá. Myslím si, že jsme jediný tým v české extralize, který má během extraligového utkání k dispozici dvě sanitky. A dokonce i ty defibrilátory máme dva - jeden přímo v hale a druhý připravený v sanitce. Myslím si, že v extralize jsme po této stránce nejlépe vybaveným týmem. Navíc tým rychlé záchranné služby garantuje i rychlý převoz do nemocnice. Uvádějí, že cesta sanitky do nejbližší nemocnice trvá zhruba tři minuty.

Slavia prý ale na zdraví hráčů pamatovala už dávno předtím, než se neštěstí v Rusku stalo…
Ano, takto to u nás funguje už od začátku této sezony, myslím tak od druhého třetího kola, kdy oproti minulým sezonám máme navíc k dispozici i druhou sanitku. To je tedy novum této sezony, ale bylo to dávno před tragickým úmrtím Čerepanova. Ale i v těch minulých sezonách jsme byli na tuto eventualitu připraveni.

Takže to, co se stalo Čerepanovi, by se na Slavii stát nemohlo?
Neříkám, že nemohlo, ale v každém případě disponujeme maximálním nasazení zdravotních týmů pro případ potřeby, a to jak přímo v O2 Areně, tak i pro případ převozu do nemocnice. Pokud se opravdu stalo to, co uvádějí ruská média, že sanitka odjela před koncem zápasu a pak se musela urychleně vracet, tak u nás to nepřichází v úvahu, a to ani v případě, že jedna ze sanitek již někoho do nemocnice odváží.

Podle médií může defibrilátor obsluhovat i proškolený laik, kdo konkrétně je touto činností na Slavii pověřen?
Na každém extraligovém zápase je vždy přítomen klubový lékař a další lékař je součástí týmu rychlé záchranné služby, a také zdravotní personál je proškolen. Takže těch zdravotníků-profesionálů je tam celkem šest nebo sedm. Myslím si, že vyškolených profesionálů máme k dispozici opravdu dost.

Automatický přenosný defibrilátor je malý, jednoduše ovladatelný přístroj, který je vyroben tak, aby ho mohl po krátkém vyškolení bezpečně a efektivně použít i naprostý laik. Přístroj sám zaznamenává a analyzuje srdeční rytmus a vydává pokyn obsluze defibrilátoru. Tím je minimalizováno jakékoli riziko, že by pacientovi mohl být podán elektrický výboj neoprávněně.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více