Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
27. února 2009

Trenér Růžička: Všechno se začíná počítat až od teď v play-off

Trenér hokejové Slavie Vladimír Růžička nyní společně s celou svou sešívanou partou soustředí všechny síly na play-off. Sám si moc dobře uvědomuje, že play-off je zcela něco jiného než základní část. Poukazovaje také na obrovskou vyrovnanost extraligy a jakékoliv spekulace nad vyhovujícím soupeřem do čtvrtfinále rezolutně odmítá. "Když chcete být úspěšný, tak musíte porazit kohokoliv," říká pětačtyřicetiletý kouč.

Na konci základní části je Slavia na první místě tabulky a zároveň si zajistila postup do druhého ročníku Ligy mistrů. Dá se říct, že jste do posledního puntíku splnili to, s čím jste do základní části šli?
My jsme vycházeli z pozice, že jsme tu ligu vyhráli, takže není rozhodně jednoduché ustát, že tu ligu můžete znovu vyhrát. Nám se podařilo to, že jsme vyhráli základní část, takže samozřejmě jsme maximálně spokojeni, ale pořád máme pokoru ke všem klubům, protože víme, že kdokoliv může porazit kohokoliv. Extraliga je strašně vyrovnaná a určitě tam byl náboj, že se hrálo o Ligu mistrů. Jsme strašně rádi, že jsme postoupili do předkola Ligy mistrů a teď se popereme o to, abychom uhráli co nejlepší výsledek v play-off, protože teď se to teprve začíná všechno počítat.

Zhruba v půlce sezony zastihl Slavii herní i výsledkový výpadek. Jak si s ohledem na celou sezonu vysvětlujete, že tým, který vyhrává jeden zápas za druhým najednou prohraje několik utkání v řadě?
Samozřejmě je těžké udržet to, že pořád vyhráváte a vyhráváte. Určitě na to mělo vliv, že se nám přestalo dařit v rozhodujících zápasech. Kdyby nás například utkání s Curychem chytlo o tři týdny dříve, když se nám dařilo, tak si myslím, že bychom ho zvládli. Bohužel se nám to nepovedlo. Ten útlum zavinilo hlavně to vyřazení z Ligy mistrů. Co se týče extraligy, tak jsem hrozně rád, že když jsme se propadali tabulkou, v jednu chvíli jsme tuším byli až na sedmém místě, tak jsme se z toho dokázali dostat. Vyhráli jsme asi sedm nebo osm zápasů v řadě a skočili jsme zpátky na druhé místo. No a teď ke konci základní časti jsme se dostali zpět na první příčku, takže co se týče extraligy, tak jsme naprosto spokojeni. Co si můžete víc přát, než vyhrát základní část, ale znovu se budu opakovat, všechno se bude rozhodovat až teď.

Posledních zhruba 5 zápasů bylo jasné, že se o první příčku poperete vy společně s Pardubicemi. Hrálo se o Champions League, přesto výkony Slavie nebyly zdaleka ideální viz. vysoká prohra doma s Libercem či vydřená vítězství proti Kladnu a Třinci. Co si myslíte, že Slavii v těchto zápasech chybělo?
Já si nemyslím, že by ty výkony byly tak špatné. Souhlasím s tím, že nám nevyšel zápas s Libercem, ale víte co, když to tak vezmete, tak my tu máme hráče hodně zkušené a pak několik mladých hráčů. Během reprezentační přestávky nám tu řádila chřipková epidemie. Měli jsme naplánované tréninky a Jirka Kalous mi volal do Švédska, že v Praze nemůže trénovat, protože se na trénincích schází sedm kluků a že se bojí, že se to roznese. Tak jsme dali klukům tři dny volno. Když ležíte šest dní doma a potom jdete rovnou na zápas, tak je to ohromně složité. Velký úspěch byl to, že jsme hned potom vyhráli ve velmi vyrovnaném utkání v Litvínově 5:2. Tím se kluci vyšťavili a takový ten útlum z toho, že jsme netrénovali, na nás přišel v zápase s Libercem, který hrál podle mého názoru velice dobře a šel si za svým. My jsme se v tom zápase trápili, ale další utkání jsme naštěstí zvládli. Ono se řekne Kladno, ale zápasy s Kladnem jsou nesmírně náročné. Navíc se nám proti nim moc nedaří a jsem moc rád, že jsme nakonec ten zápas vyhráli v prodloužení a tím, že Pardubice prohráli v Litvínově, jsme se vyhoupli na první místo. Chci říci ještě jednu věc. Já bych byl s jakýmkoliv umístěním do čtvrtého místa spokojený, protože my jsme si dali před sezónou cíl, skončit do šestého místa a nehrát předkolo play-off.

S čím jste jeli na poslední zápas do Znojma? V těchto zápasech, kde o nic nejde, je asi důležité, aby se hlavně nikdo nezranil.
Tak to určitě. My jsme chtěli jet kompletní a taky jsme tak odjeli. Samozřejmě je hráče těžké nějak motivovat když vědí, že i když prohrají, tak zůstanou na prvním místě. Přesto si myslím, že jsme tam odehráli to utkání celkem slušně. Znojmo ale hrálo velice dobře a šlo si za svým, protože oni potřebovali body v boji o záchranu. My jsme dostali dva góly v oslabení a to rozhodlo.

Nyní je před play-off a hráči mají zhruba 2 týdny herní volno, což je vzhledem k nabitému programu základní části velký nezvyk. Připravil jste pro tým nějaký speciální program, ať už regenerační, zábavný či jakýkoliv jiný?
Program je připravený. Na ledě se zaměřujeme hlavně na defenzivní hru, obranné pásmo a střední pásmo. Letos jsme dostávali na můj vkus hodně branek. Necelé tři obdržené branky na zápas je moc a musíme to snížit, protože play-off se nehraje na tolik gólů. Také musíme vylepšit oslabení, které nám v poslední době také moc nešlo. Ve čtvrtek měli kluci bowling, v sobotu mají volno a ve středu vyjíždíme do prvního zápasu. Já doufám, že nás ta přestávka dá dohromady, že do toho půjdeme naplno a že se porveme o to, abychom postoupili do semifinále.

Váš čtvrtfinálový soupeř vzejde z dvojice Vítkovice-Třinec. Který tým by podle vás Slavii jako soupeř více vyhovoval?
Já si myslím, že je to vcelku jedno. Jak jsem říkal, pokoru máme ke všem klubům. Liga je letos obrovsky vyrovnaná. Vidíte to na tom, že nás například Kladno a Znojmo hodně potrápily a oba hrají play-out. Zápasy play-off jsou něco úplně jiného než základní část a my se na to musíme připravit. Zkrátka když chcete být úspěšný, tak musíte porazit kohokoliv.

Přejděme k brankářům. Konstatoval jste, že do play-off půjdete s brankářskou dvojicí Dominik Furch-Stanislav Neruda. V posledních zápasech základní části Neruda z důvodu zranění chyběl. Jaký je jeho momentální stav?
Standa už začal trénovat. On měl zranění tricepsu, ale už je to snad dobré. Všichni hráči jsou v pořádku, kromě mladýho(Vladimír Růžička jun.), který má něco s ramenem, takže ten jediný zřejmě na ty první dvě utkání nebude.

S kým počítáte do pozice brankářské jedničky?
Je to, jak jsem řekl. Začne chytat Dominik Furch.

Je to brankář mladý brankář, který nemá s extraligovým play-off prakticky žádné zkušenosti. Nebojíte se, že neustojí ten obrovský tlak? Přeci jen, říká se, že play-off rozhodují právě brankáři.
V tomhle já můžu oponovat, že jsme před dvěma lety měli zkušeného brankáře Adama Svobodu, který chytal výborně, ale vypadli jsme ve čtvrtfinále. Letos jsme vsadili na mladého brankáře, já mu věřím a to je pro mne podstatné.

Vy sám sledujete slávistickou mládež. Jak jste spokojen s předvedenou hrou a výsledky dorostu a juniorů?
Dorost i junioři hrají v popředí, což je výborné. Teď jim začíná play-off, takže uvidíme. Pro mě je důležité, že každý rok bereme minimálně jednoho hráče do A-mužstva. Další hráče si vychováváme a to je pro mne nejpodstatnější.

V průběhu sezony jste několikrát využili hráče z vašeho partnerského týmu Havlíčkova Brodu. Jak si pochvalujete spolupráci s tímto klubem?
No tak k tomu bych určitě chtěl říci, že ta spolupráce je vynikající. Spolupracujeme hlavně s Gustou Žákem a vlastně i celým vedením Havlíčkova Brodu. Vůbec jsem si nepředstavoval, že by to mohlo být takhle dobré, jak to je. Jsem rád, že Havlíčkův Brod hraje velice dobrý hokej. Hrají s mladými hráči a i proto jsem překvapen, že se dostali tak vysoko v tabulce první ligy. Havlíčkobrodský hokej udělal za poslední dva roky velký pokrok a už stabilně patří mezi týmy, které se pohybují ve středu tabulky. Určitě budeme chtít ve spolupráci pokračovat. Je to dobré pro nás i pro ně, protože i my se jim snažíme nějakým způsobem vypomoct.

V letošní sezoně zastáváte funkci hlavního trenéra ve Slavii a v reprezentaci. Navíc stále částečně působíte ve slávistické juniorce. Jak zvládáte toto obrovské pracovní vytížení?
Jediné, co mi přibylo je národní mužstvo, jinak je prakticky všechno stejné. Já si myslím, že to zatím vcelku zvládám. Jsem dennodenně na stadionu v Edenu, odkud všechno sleduji. Dělám s lidmi, kterým věřím a s kterými se mi dělá dobře. Musíte mít kolem sebe dobré lidi a to tady je. Potom je práce o hodně jednodušší a člověka i baví.

S národním týmem jste absolvoval zatím tři turnaje Euro Hockey Tour. Zezačátku to vypadalo, že národní mužstvo dostalo nový impuls a předvádělo skvělý hokej. Na posledním turnaji však zcela propadlo. Jak vy sám hodnotíte výkony reprezentace na těchto třech turnajích?
Co se týče reprezentace, tak určitě jsem byl nejspokojenější na té první akci. Poslední turnaj nám nevyšel. Výsledkově to bylo špatné. Já už jsem to řekl několikrát, hráli jsme špatně defenzivně a dostali hodně gólů v oslabení. Nebylo to ono, ale myslím si, že to bylo přeci jen k něčemu dobré. Víme totiž na čem máme pracovat a do mistrovství světa je ještě daleko. Určitě budeme chtít mužstvo posílit hráči z NHL, ale chci také říct, že bude hrát i plno hráčů z Evropy. Např. Rolinek, Marek, Rachůnek nebo Čáslava jsou podle mého názoru hráči světové třídy a zkrátka vím, že je chci mít v mužstvu na mistrovství světa.

Autor Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více