Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. března 2009

Až dnes jsme hráli jako v play-off

P r a h a - „Takový je hokej, hokej nejsou jen samé příjemné věci,“ s úsměvem poplácal trenér Vladimír Růžička po zápase ještě viditelně zdrchaného brankáře Dominika Furcha po ramenách. Na tváři mladého brankáře, který byl v zápase střídán, se objevil lehký úsměv. Možná i to je příběh vypovídající o momentálním rozpoložení Slavie. Byla na dně a už se zvedá. „Opravdu po tom dnešním zápase můžeme na dresu nosit lva,“ dodal trenér Růžička.

Takže jste před zápasem ve Vítkovicích optimistou?
Nechci teď říkat, jestli optimistou…, my prostě jdeme zápas od zápasu. Připravujeme se na něj a zkusíme to. Myslím si, že nemáme co ztratit. Jak jsem říkal, vždycky ten poslední krok je nejtěžší. Uvidíme.

Myslíte, že vám mohlo pomoci to, že jste byli na dně, že to v průběhu zápasu bylo už dva tři a že jste byli pár minut od vyřazení?
Možná jsme byli pár minut od vyřazení, ale hráči bojovali, byla na nich vidět ta chuť. To si myslím, že je strašně důležité, že vidím na těch hráčích, že mají obrovskou chuť a že nechtějí končit, chtějí ještě hrát.

Jaroslav Bednář s Davidem Hruškou po zápase přiznali, že až teprve dneska jste hráli jako tým, čím to?
Můj názor je ten, že nám trošičku uškodilo, že jsme vyhráli základní část. Dneska to už vím. A druhá věc, musíme si uvědomit, že sezona je strašně dlouhá a my jsme v ní už prošli prakticky zápasy play-off Ligy mistrů, takže v sezoně už máme nějaké zápasy play-off za sebou. Není jednoduché hrát play-off v říjnu nebo v prosinci, protože to byly zápasy, které byly vypjaté jako v play-off. Dneska, když se podívám do Ruska, kde Ufa vypadla, vypadl třeba i Curych, který je podle mně nejlepším mužstvem Evropy, tak i ten vypadl čtyři nula na zápasy. Nebo Linköping, který se trápí, je to dva dva a dneska hraje další zápas. I my se v play-off trápíme. Tak je vidět, že možná nikdo na tuto novou situaci není připravený. Možná ve fotbale je to trochu jiné, ale v hokeji je to nóvum. Asi to není náhoda, že právě tyhle kluby mají takové potíže. A ještě jednu věc musím říct. Vítkovické mužstvo je výborné, mají silné mužstvo. Oni prakticky až do prosince vedli ligu, ale tím, že potom měli zraněné a nemocné hráče, tak trošku propadli dolů. Ale jinak oni tu kvalitu mají, to je bezpochyby.

V čem konkrétně byla nevýhoda, že jste skončili první? Uškodil vám třeba tlak novinářů?
To si nemyslím. Domnívám se, že ta nevýhoda byla v tom, že se hráči malinko uspokojili tím, že mají zajištěnou Ligu mistrů, že máme jeden krok do Ligy mistrů. Máme za sebou výbornou sezonu jako nikdy předtím. Ještě nikdy jsme po základní části neskončili první, ale tohle je nová soutěž a teprve až dnes jsme hráli jako v play-off. Takhle se to hraje.

Mohla mít svůj vliv i ta pauza před začátkem play-off? Přece jenom Vítkovice byly rozjeté, smetly Liberec tři nula...
Vítkovice dokázaly přejet Liberec tři nula a Liberec je přitom silný. To je jasné, ale na druhou stranu i Pardubice, které šly na relativně slabší Plzeň, si asi myslely, že tu sérii můžou začít tak, že povedou dva nula, ale ono to není tak jednoduché. Vy stojíte, oni jsou rozehraní...

Jak těžké je připravit mužstvo během tak dlouhé pauzy na play-off?
Trénujete, připravujete se, ale my už jsme toho moc nedělali, připravovali jsme se jen na určité věci. Byli to takové tréninky, aby se hráči dostali do pohody, i když mužstvo tím, že skončilo první, tu pohodu mělo. A zase pro nás, jako pro trenéry, je pak nesmírně těžké, s těmi hráči dělat určité věci. Jsme Češi, i oni tak reagují a tváří se, jako co jim tam vytýkám, když oni skončili po základní části první… Je to komplikované.

Na vás osobně bylo vidět, jak moc ten zápas prožíváte. Hráčům jste tleskal, radil, pomáhal, někdy až emotivně, tak moc jste to prožíval?
Samozřejmě, nechtěli jsme dneska hrát poslední utkání a hlavně jsem potřeboval dostat hráče trošku do klidu. Jsem prostě takový, že chci, aby všechno klapalo tak, jak má. Spíše jsem se snažil ty kluky dostat do klidu, takže jsem jim i zatleskal, pobouchal je a spíše je trošku uklidňoval. Za ten výkon, který jsme dneska předvedli, bych jim musel, i kdybychom prohráli, stejně zatleskat. Odehráli jsme jen jedno vyloženě špatné utkání, to bylo to první, které jsme podle mně zaspali.

Co změnit, co udělat před šestým zápasem jinak, lépe?
To si nechám pro sebe, na to se musíme teprve připravit. Vítkovice se na to také připraví a bude to kdo z koho. Nám už dneska nikdo moc nevěřil, mysleli si, že to tady dneska Vítkovice dovrknou. Ale nám se podařilo zápas zvrátit a možná i nastartovat obrat. Uvidíme.

Cílem asi minimálně bude udržet dlouho bezbrankový stav…?
Tak určitě, je tam velké hřiště. Nám se tam paradoxně poměrně dost daří a přitom jsme tam teď dvakrát prohráli. Věřím, že tam už musíme jednou vyhrát.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více