Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
16.3.2009

Dorost po výhře v Liberci putuje do finále

SF3, neděle 15.3.2009, Liberec - Slavia
Liberec
1:4
0:0, 1:1, 1:3
Slavia

Branky a nahrávky: 39. Psota (Morong, Bittner) - 33. Chlapík (Hellar), 45. Hertl (Šteiner), 55. Jaškin, 59. Chlapík (Kadlec). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Rozhodčí: Kubeš - Bavíř, Kis. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Sestavy

Liberec

Jelínek - Jandejsek, Bartejs, Jánošík, Říha, Čechura, Rohal, Najman - Beníšek, Urban, Chutz, Hloušek, Bittner, Filippi, Kouba, Psota, Maďar, Slivka, Morong, Miškovský, Vlach.

Slavia

Dlouhý - Šteiner, Jeník, Hruška, Krejčí, Nedomlel, Semrád, Novák - Tůma, Müller, Hertl, Cikánek, Chlapík, Kotyra, Tomek, Veber, Jaškin, Moravec, Kadlec, Hellar.

Výhrou 1:4 v Liberci dokončili sešívaní dorostenci dokonalý obrat semifinálové série. V první třetině zápasu se oba týmy pouze oťukávali a tomu odpovídal i skóre po jejím konci – 0:0. Až ve 33. minutě zápasu vystřihl první branku utkání Adam Chlapík, na jeho branku ale během šesti minut odpověděl stejným způsobem tygr Matěj Psota, což byla také jediná branka Liberce. V závěrečné třetině přidali hostující Hertl a Jaškin dvě branky. V posledních minutách zápasu si vychutnal střelbu do prázdné branky Adam Chlapík a svým gólem potvrdil postup dorostenců Slavie do finále extraligy.

Liberečtí hokejisté si místo vychutnávání nedělního oběda prožili zřejmě nejdůležitější zápas své dosavadní kariéry. Do Svijanské arény totiž přijeli k rozhodujícímu třetímu duelu semifinále na úspěchy zvyklí dorostenci Slavie a již od první minuty bylo jasné, o jak důležitý zápas se jedná. Opatrnou hru z obou stran protínaly chyby a nepřesnosti, kterých se však více dokázali vyvarovat sešívaní hosté.

Přehrávali nervózní Bílé Tygry a útočník Tomáš Hertl se dvakrát propracoval do velké šance, když nejprve sám před Jelínkem trestuhodně zneuctil geniální skákavý pas Jaškina a za pár minut pak nastřelil brankářovu vztyčenou lapačku. Červenobílí se tlačili do zakončení s vůlí svých vzorů ze seniorského týmu, avšak Jelínek předváděl výkony lepší než za celé vyřazovací boje dohromady, a proto gólem neskončila ani z branokviště mířená dorážka Michala Hellara.

V úvodní části se do vážnějšího ohrožení soupeřovy klece probojoval pouze Bittner, a tak byl hvizd ukončující třetinu pro Tygry pravým vysvobozením. Do dalšího dějství pak už nastoupil tým důkladně zpracovaný impulsivním trenérem Bouchnerem, hra Liberce se tak dostala o patro blíže k hokejovému nebi, na vstup do něj ovšem ale ani zdaleka ještě nedosahovala.

Miškovský totiž svůj samostatný únik namířil přesně do směru máchnuvší lapačky Dlouhého a poté Bittner ve třiatřicáté minutě vystrčil puk mezi třemi červenobílými beky vzrůstem odpovídajícím menším dodávkám pouze do gólmana. Nevyužitá příležitost ještě navíc vyústila v brejk se smrtícími následky na druhé straně. Hellar v přečíslení našel před brankou Adama Chlapíka, a tomu stačilo jen zvednout kotouč do horní poloviny branky – 0:1.

Severočeši toužili po vyrovnání s přáním nejít do kabiny v nevýhodném stavu, a to se jim opravdu podařilo. Po levém křídle se pustil do ataku Morong, kolem obránce propasíroval puk k Matěji Psotovi, jemuž se před tím, než byl zavalen svými spoluhráči, povedlo prostřelit Dlouhého – 1:1. Avšak i přesto, že Liberečtí měli být dle všech faktů souvisejících s právě vstřelenou brankou a domácím prostředím v euforii a přehrávat soupeře, byla poslední třetina jednou z těch nejhorších, kterou v play-off odehráli.

Hned po vstupu na led pálil do Jelínka Kotyra a jelikož se puk odrazil zpátky na hůl slavistického forvarda, stalo se tak až možná zázrakem, že dorážka zamířila do tyče. Další výpadky libereckého prozatím úspěšného kolosu se už ale neobešly bez trestu. Bartejs u mantinelu nezachytil pronikajícího Tomáše Hertla, a ten pak mezi tyčí a Jelínkem zařídil vítězným gólem vstupenku do finále pro Slavii – 1:2.

Druhý gól v domácí síti již způsobil naprostý rozklad v řadách vicemistra základní části. Snad obavy ze způsobení hrubky přinutily Tygry ke konzervativní hře, jež se měla opírat především o tahouny mužstva. Ovšem unavení borci nevěděli co na soupeře vymyslet, sami si ve vlastní třetině zatápěli u dřevěného základu, a ten jim nakonec shořel. Maďar zkusil kličku na Dimitrije Jaškina, vsetínský odchovanec mu vzal kotouč a po rychlé střele nad beton Jelínka rozhodl o osudu střetnutí – 1:3.

Hořký dovětek pro Liberecké přidal v posledních minutách kanonýr Adam Chlapík, když v zoufalém domácím pokusu o hru bez brankáře ujel a doplna si vychutnal čtvrtou trefu – 1:4. Slavia tedy na soupeřově ledě rozhodla o svém postupu do finále extraligy dorostu, kde se utká s nevyzpytatelným celkem Třince. Letošní ročník libereckých dorostenců skončí sezonu na celkovém čtvrtém místě, což je sice jeden z největších úspěchů místní mládeže, ovšem po průběhu všech bojů se to zdá jako velmi malá útěcha.
Ohlasy trenérů
Lubomír Bouchner (Liberec): „Těžko se mi to hodnotí, když prohrajete 4:1. I my jsme si dnes sahali na to vítězství, soupeř byl ale šťastnější a spadlo mu to tam dřív, pak přišel třetí gól, který byl po naší chybě. Dnes to byl ale hezký zápas a nemáme se za co stydět. Celou sezonu jsme hráli kvalitní hokej. Kdo viděl ten dnešní zápas, tak se mu musel líbit. Gratuluji soupeři k postupu a přeji mu, ať máme mistra z Čech.“

Jiří Čalanský (Slavia): „Byl to důstojný zápas semifinále s oboustranně kvalitním hokejem. Nevím, čím jsme ten zápas dnes zlomili. Bylo to ale asi vyrovnaností, my jsme krom toho hráli celou sezonu na široký kádr a jasně se nám to vyplácí. Samozřejmě mi je taky trochu líto domácích, kteří celou sezonu hráli famózně, a kdyby měli asi širší kádr, tak to asi mohlo být úplně obráceně. Jinak si myslím, že všechny tři zápasy byly vyrovnaný, byl to boj. Mně se ten zápas tedy hodnotí velice pěkně, protože mi jedeme celou sezonu na mladý mančaft a to je pak krásné tohle trénovat.“
Autor Tomáš Pavlíček, Martin Smotlacha
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více