Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. března 2009

V hokeji snad zažiji vše, říká trenér Růžička

Vladimír Růžička dovedl Slavii po roce opět do finále. Po infarktovém zápase dlouho seděl na lavičce a kroutil hlavou, jakoby ani nevěřil, že je konec. Pro Slavii konec šťastný. Trenér Slavie nechtěl řešit, že rozhodující nájezd proměnil jeho syn. „Hrajeme všichni za Slavii. Je mi jedno kdo ten gól dal!“ Zápas, který byl oslavou hokeje, stál trenéry na obou stranách možná více sil než samotných hráčů.

V hodnocení zápasu a celé série Vladimír Růžička uznal, že Plzeň byla tvrdým soupeřem. „Plzeň v poslední minutě měla tlak a v poslední vteřině navíc dala branku. Prostě fanoušek dneska viděl všechno. Jsem rád, že jsme se opět dostali do finále, protože jsme byli před sezónou jako obhájce favorizováni. Není to jednoduché, liga je strašně vyrovnaná. Opravdu klobouk dolů před klukama. Vyhráli jsem s Plzní čtyři zápasy za sebou a to není vůbec jednoduché. Plzeň hrála výborně. Zápas řadím vysoko. Plzeň vyřadila Pardubice, které hráli vysoko celou sezónu, a to rozhodně nebyla náhoda. Věděli jsme, že nás čekají strašně těžká utkání. Byla pro nás výhoda, že jsme dvakrát se štěstím vyhráli v Plzni."

Po vyrovnání v poslední vteřině utkání muselo být mužstvo psychicky hodně dole. Jak těžké bylo hráče dostat zpět do zápasu? „Nebylo to těžké. Všichni si uvědomovali, že jsme zápas ztratili v poslední vteřině. Udělali jsme bohužel chybu. Dva hráči vyrazili na modrou a nechali jsme jednoho hráče před bránou. Když jsem se pak na to koukal, tak tam byli kolem brány čtyři plzeňští hráči. Holt se to někdy stává, takový je hokej. Do té desetiminutovky jsme šli s tím, že chceme rozhodnout. Měli jsme obrovské štěstí. Snad ve dvanácté vteřině jsme mohli dostat gól. Standa Neruda to tam zázračně chytil. Už jsem viděl puk v bráně a on to nějak vykopl nohou. Pak jsme měli my dvě veliké šance, které jsme nedali. Pak zase měla Plzeň obrovské šance. Špatně jsme prostřídali. Jarda skočil na led jako pátý hráč a byli jsme vyloučeni. Musím se opakovat, divák viděl dnes všechno. Jsme rádi, že jsme vyhráli."

Růžička se zastavil i u momentu, který výrazně ovlivnil utkání. Roman Červenka nahrával před vlastní branku na Karola Slobodu a puk prošel až za Furchova záda. „Nikdy jsem neviděl takový vlastní gól, když je brankář v bráně. To že padne od boty, od brusle nebo od hokejky, to se stane, ale že bychom si to hodili sami do brány, to jsem ještě nikdy nezažil. To s námi strašně zamávalo. Je vidět, že v hokeji snad zažiji úplně všechno.“

Trenér Růžička po zápase vůbec neřešil, že rozhodující nájezd proměnil jeho syn. „To je jedno. Sednul jsem si na lavičku, nebo snad lehnul, ani nevím. My trestná střílení moc nedáváme. Vždycky dá jen Jarda (Bednář), bohužel nedal, tak jsem si myslel, že už dneska ty penalty prohrajeme. Už bylo jedno, kdo pojede.“ I samotný exekutor Růžička mladší byl tímto výběrem očividně zaskočen. „Asi se lekl. Říkal, že se rozklepal. Celou třetinu nehrál. Jirka Kalous mi říkal celou sezónu, že ho tam mám dávat, nikdy jsem ho tam nedal, tak teď jsem to tak udělal. Bylo šest trestných střílení, dal se jeden gól. Jeli zkušení hráči, gól nedali. On jel jako bažant, gól dal. Možná se mu to zvrklo na hokejce. Pro nás je důležité, že jsme ten gól dali a vyhráli."

Růžička nechtěl spekulovat o soupeři pro finále, které Slavia musí začít venku, z důvodu akce Final four v O2 areně. „Nám je to úplně jedno. Hlavně si odpočineme. Zápasy s Plzní nás hodně vyčerpaly. Dva hráči jsou nakřáplí. Hráli jsme na šest obránců, pak dostal do konce zápasů Jirka Vašíček, tak jsme neriskovali a dávali jen pět beků. Nakonec se zranil Tomáš Žižka a dohrával to na jedné noze,“ řekl závěrem Vladimír Růžička.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více