Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
6. dubna 2009

Stanislav Neruda: Každý zákrok je klíčový

K. V a r y - Hodně práce měl Stanislav Neruda v úvodu utkání, ale dokázal si poradit i s trestným střílením. O svých zákrocích mluví klidně, často hovoří o štěstí, ale byl to právě on, kdo patřil mezi nejlepší hráče zápasu. "Jako ve snu si nepřipadám, ještě toho máme dost před sebou," říká pokorně slávistický gólman, který v pětatřiceti letech chytá své první extraligové play-off a přesto působí klidně a velmi zkušeně.

První finálový zápas se Slavii nevydařil, a tak trenér Růžička rozhodl o změně gólmana. Kdy jste se dozvěděl, že budete chytat?
Hned po tom prvním zápase za mnou Vláďa řekl, že půjdu do brány. Ale myslím si, že Domino (Dominik Furch – pozn.aut.) odchytal výborný zápas, měl dobré zákroky, ale trenér spíš chtěl dodat týmu nový impuls.

Mohl jste si při prvním utkání prohlížet střelce Karlových Varů a sledovat jejich zakončení?
Sleduju je v průběhu celé sezóny. Vím, že mají perfektní manšaft a že si musím dávat pozor na všechny jejich kluky. Jeden střelec lepší než druhej.

Pojďme k samotnému zápasu. Hned v sedmé minutě jste musel likvidovat protiútok Kumstáta a Skuhravého, po kterém bylo nařízeno trestné střílení. Co se tam odehrálo?
Ani nevím, kdo tam na mě jel, jen to, že jeli dva na nikoho, vlastně jenom na mě. Chtěl jsem jim poslední přihrávku vypíchnout hokejkou, jenže ta mi vypadla.

Takže jste ji nechtěl do přihrávky vhodit?
Ne. Opravdu mi vypadla. Já totiž na konci hokejky nemám moc velkou bambuli. Navíc jsem ani ten puk netrefil. Naštěstí jim ale kotouč stejně skočil a neskončil v bráně.

Poté jste chytil nájezd Josefa Řezníčka. Byl to klíčový zákrok zápasu?
Každý zákrok je klíčový, ale je pravda, že to Varské možná trochu srazilo. Jenže pak za stavu 2:1 hráli zase výborně a prakticky nás nepustili ze třetiny. Naši kluci ale odehráli fantastický zápas a díky dalšímu gólu jsme jim odskočili a dokázali to udržet, moc mi pomáhali i vzadu.

Ještě se vraťme k tomu nájezdu. Jak jste se při něm cítil?
Věděl jsem, že penaltu chci chytit! Řezníčkovi na modré trochu utekl puk a nakonec mě trefil. Vystřelil brzo, už na čárkách, což mě trochu překvapilo, ale naštěstí jsem to chytil.

Další nájezd jel Jaroslav Bednář na druhé straně proti Mensatorovi. Věděl jste, co na něj chystá?
Už minulý týden mi na tréninku mi tahle dal gól a říkal, že až pojede sám na Mensatora, tak mu to tam dá a povedlo se to.

Jakou máte s Bednářem bilanci na tréninku?
Bedýnka je hrozně šikovnej. Má snad šest nájezdů, které bezpečně promění. Navíc je chytrý, viděli jste, jak to při našem třetím gólu poslal Mensatorovi na druhou stranu. Já s ním moc pozitivní bilanci nemám. Jede na vás a najednou zničehonic rychle vystřelí. Špatně se mu ty puky chytají. Z osmdesáti procent to bývá gól.

V Karlových Varech jste dostal jednu branku, jak jste celou situaci viděl vy?
Neviděl jsem dobře tu první střelu, ucítil jsem ji až na sobě, chtěl jsem ji přikrýt rukou. Pak mi puk spadl na beton, byla tam trma vrma, kotouč se dostal na druhou stranu a já už tam nebyl.

Ze západu Čech odjíždíte s výhrou, která může být hodně důležitá, protože vás teď čekají tři zápasy doma. Může to být pro vás výhoda?
Určitě by bylo hezký, kdyby to skončilo 4:1 pro nás, ale spíš si myslím, že série bude ještě hodně dlouhá. Musíme se soustředit na každý zápas. Doma se musíme snažit hrát jako v sobotu. Výhodou určitě budou naši skvělí fanoušci.

Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více