Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. května 2009

Vladimír Růžička: Kádr zůstane téměř ve stejném složení

Slavistický trenér a manažer Vladimír Růžička si po mistrovství světa moc odpočinku od hokeje nedopřál. „Reprezentaci mám pořád v hlavě, ale stoprocentně vím, že bych neudělal nic jinak,“ řekl jasně slávistický lodivod, který v těchto dnech připravuje se svým trenérským týmem mužstvo na novou sezónu.

Jak dlouho jste po svém návratu z MS vydržel bez hokeje?
Těšil jsem se samozřejmě na rodinu, ale bez hokeje žít neumím, takže moc dlouho ne. Pořád se píše, že je hokej pro mne vším a každý, kdo mě zná, to jen potvrzuje. Teď třeba sleduji zápasy NHL. Je to úžasný hokej a já ho prostě musím vidět. Americké televize zápasy neustále opakují, a tak na ně nemusím koukat v noci.

Koukáte na tyto zápasy spíše jako trenér, nebo jako fanoušek?
Samozřejmě v těchto zápasech vidíte jako trenér určité herní systémy. Každý trenér se neubrání koukat na hokej z trochu jiné stránky, ale baví mě na zápasy koukat i jako normálního fanouška. Úžasné nasazení, skvělý hokej a vynikající atmosféra, to asi baví každého. Už jsem ale několikrát říkal, že se neustále učím novým věcem a platí to i při těchto zápasech.

Kolik hráčů se za zapojí do přípravy A-týmu?
Mužstvo bude stejné jako v závěru minulé sezóny. Opouští nás Jarda Bednář, ale to je všeobecné známé. Zapojíme do přípravy i hráče v juniorském věku.

Můžeme očekávat posilu nějakého velkého jména?
Zatím ne. Samozřejmě bych do kádru přivítal nějakého výborného hráče, který není pod smlouvou, ale momentálně na nová velká jména nemáme. Máme kvalitní kádr a snažíme se ho udržet pohromadě. Jsem rád, že s námi bude Roman Červenka, o kterého byl veliký zájem především z Ruska. Veliké plus je pro nás zkušená obrana. Na pozici brankářů budou působit stávající gólmani Stanislav Neruda a Dominik Furch. Navíc můžeme kdykoliv využít služeb hráčů z Havlíčkova Brodu.

Odchází Milan Kraft, který byl před uplynulou sezónou jedinou velkou posilou, ale moc zápasů neodehrál. Jak zpětně koukáte na toto angažmá?
Milanovi skončila smlouva a odchází pryč. Hrozně mně i Milana mrzí, jak tato sezóna proběhla. Přišel jako velice zkušený a kvalitní hráč, který měl vyztužit kádr, ale hned v první přípravném zápasu se zranil. Poté se zranil ještě jednou a sezóna pro něj prakticky skončila. Jeho příchodu nelituji. Bohužel to je právě hokej a toto se prostě nedá předvídat.

Objevily se informace, že Liga mistrů nemusí pokračovat. Víte o tom něco více a jak moc by vám to vadilo?
Poslední informace, kterou jsem dostal na MS je taková, že se rozhodne do 10.6. Našeho rozpočtu se to nedotkne, protože v něm Liga mistrů není započítaná. Ale po sportovní stránce by to byla pro hokej obrovská škoda. Je to nejlepší soutěž na klubové úrovni. Všechny týmy hrají o hodně, jedná se o atraktivní vyzařovací systém a všichni mají stejné podmínky. Není to, jako když hrajete v létě přípravu s cizími mužstvy a zkoušíte hráče, kteří nejsou ani rozehraní. Myslím si, že první ročník byl hodně sledovaný a všem ukázal, že hokej na mezinárodní klubové úrovni je hodně atraktivní.

V roli asistenta máte od letošní sezóny Jiřího Čelanského. Proč jste si vybral právě jeho?
Jirka Čelanský pracoval dříve v Havlíčkově Brodě a už víceméně dva roky působil ve Slavii u mládeže. Jsem na něj zvyklý a už ho nějakou dobu znám. Vybral jsem si ho, protože je mladý, pracovitý a hokej ho neskutečně baví. Často chodil na tréninky áčka a hráče sledoval. Samozřejmě to pro mne také není jednoduché. Byl jsem na Jirku Kalouse zvyklý řadu let. Myslím, že vytvoříme na lavičce dobrou dvojici.

Jste s Jiřím Kalousem v kontaktu?
Samozřejmě, často si voláme.

Takže pro vás budou nyní zápasy s Libercem více vyhecované?
Mě připadá, že Slavia má všechny zápasy vyhecované (smích). Pražské derby, pak když přijedu do Litvínova, tak mi to média také připomínají. Zápasy proti Vítkovicích se zase řeší jako souboj s trenérem Hadamczikem. Když nyní přijedeme do Karlových Varů, tak to budeme mít také na talíři a už vůbec nemluvím o Pardubicích, které jsou nám také neustále připomínány jako veliký soupeř. Samozřejmě jsem si Jirku dobíral, aby si nepletl kabiny a nehledal správnou střídačku, až přijede do naší arény. Uvidíme, jaké budou naše souboje v sezóně.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více