Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. září 2009

Plná aréna nás hnala dopředu, říká Tomáš Žižka

Do derby vstupovali slávisté po nepříliš povedených zápasech doma. Ovšem hned v první třetině dali sešívaní na špatné vstupy do utkání zapomenout. Rychle se dostali do vedení a především Spartu dlouho nepustili do vážnější šance. Jedním z pilířů obranné hry byl i Tomáš Žižka, který si pochvaloval atmosféru v hale i spolupráci s nováčkem v sestavě Vladimírem Rothem.

Do zápasu jste asi mohli vstupovat s menšími obavami, protože se vám domácí zápasy zatím příliš nepovedly. Dnes ale bylo vše jinak, jednoznačně jste porazili Spartu. Kde hledat příčiny?
Asi nám vyhovuje, když ty menší obavy před zápasem máme. I v Karlových Varech to tak bylo. Tam jsme se hlavně báli o obranu. Dnes jsme se chtěli soustředit na začátek, protože úvody zápasů nám doma zatím nevycházely. Ono je to ale také atmosférou, když přijde 3000 lidí, tak se ten počáteční tlak špatně dělá než když je derby. To si člověk nedovolí nic podcenit a jede naplno hned.

První třetina vám opravdu vyšla skvěle, vyhráli jste ji 3:0 a hlavně jste neměli, až na jedno přečíslení, žádné problémy vzadu. Co vám řekl trenér Růžička v kabině po tak fantastické dvacetiminutovce?
On musí pořád mužstvo držet ve stavu pohotovosti. Přeci jen to byla první třetina a my jsme věděli, že Sparta je strašně silná. Pořád jsme se o výsledek báli, což bylo správně. Protože kdybychom jsme si mysleli, že na ně máme a otevřeli bychom hru víc, tak oni by nám třeba dvakrát ujeli a dotáhli by nás.

Myslíte si, že definitivně rozhodl gól Romana Červenky na 4:0, který utnul snahu Sparty na zvrat?
Určitě jsme si i na střídačce říkali, že ten čtvrtý gól je pohřbí. Je to dané tím, že když tlačíte a tlačíte a pak nakonec dostanete gól, tak vás to položí a odpor už není takový.

Ve třetí třetině ale Sparta přeci jen ještě vyvinula velký tlak. Hodně jste se dívali na časomíru a vyhlíželi konec zápasu?
Oni neměli co ztratit. Hráli vabank, napadali nás i obránci, takže ono to pak vypadá, že nás melou, ale je to přirozené, když napadáte ve čtyřech lidech. Navíc, když se podíváte na soupisku Sparty, tak je jasné, že si tlak vytvoří.

Ke konci zápasu se objevilo i pár šarvátek. Martin Podlešák měl i minule rozmíšku s Tomášem Mickou a dnes neměl daleko k potyčce s vámi. Je to ten hráč, který vás jako obránce víc provokuje?
Určitě ne. Je to dané spíš vývojem, Sparta prohrávala 4:0, neměla co ztratit, takže nás zkoušela trochu rozhodit. Ve třetí a čtvrté lajně tam mají velké hráče, tak se snaží jít trochu víc do gólmana a od toho jsme tam my, abychom se tam postavili. Dneska jsem tam byl já, ale to musí dělat každý obránce. Oni do toho gólmana šli vlastně tak, jak se za takového stavu má. My pak musíme dát najevo, že tam jsme také.

Když se podíváme na úvod sezóny, tak až na první prohru s Třincem vám start do nového ročníku vyšel skvěle. Vyhráli jste tři zápasy v řadě a navíc to byly těžké zápasy. Nejdříve v Karlových Varech, pak obrat doma s Litvínovem a teď vítězství v derby. Asi musíte být se startem spokojení, že?
Určitě. Po tom prvním zápase jsme určitě nečekali, že z těch dalších tří uhrajeme devět bodů. Chtěli jsme dobře odstartovat, to nám s Třincem nevyšlo. Pak jsme ale jeli do Varů, stáhli jsme zadky a tyto situace nám vyhovují. Když nám teče do bot, tak hrajeme prostě líp.

Hrajete v obraně s Vladimírem Rothem, který je ve Slavii nováčkem. Jak na vás zatím působí?
Je vidět, že má velký talent. Bude to skvělý obránce. Přišel z Ameriky a je znát, že tam je to o něčem jiném. Mně se s ním hraje výborně, navíc je to pravák. Poté, co odešel Honza Novák, tak jsem hrál s levákama, ale trochu víc mi to vyhovuje s pravákama. S Vláďou jsme na něčem domluvení, mluvíme na sebe a zatím se nám, myslím, daří. Samozřejmě se ještě trochu poznáváme, musíme ještě na sobě pracovat.

Na závěr bych se vás chtěl zeptat na dnešní atmosféru. Jak se vám hrálo před plnou halou?
Tak určitě je to něco jiného, než když jsme hráli první zápas s Třincem. Je vidět, že nám spíše vyhovují plné stadiony, i venku, což bylo vidět v Karlových Varech. Ale asi si budeme muset zvyknout na to, že na ty ostatní soupeře lidi moc chodit nebudou. Budeme muset ty zápasy ubojovat jako s Litvínovem. Dnes to bylo o něčem jiném. Aréna nás hnala dopředu a bylo to znát i na našem výkonu.

Autor Patrik Kubečka, OH
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více