Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
29. března 2002

Dnes jde o všechno!

V holešovické Paegas Aréně se dnes od 17 hodin rozehraje třetí semifinálové utkání mezi Spartou a Slavií. Sparta by si ráda domácím vítězstvím zajistila třetí finálovou účast v řadě, Slavia zase do utkání nastupuje s vědomím, že může jít o její poslední utkání sezóny. Jakou má Slavia šanci, že ještě vrátí sérii ke čtvrtému nedělnímu utkání do Edenu?

Statistiky hovoří spíše proti Slavii.
  • V dosavadních šesti vzájemných utkáních v aktuální sezóně se Sparta radovala z vítězství pětkrát, přičemž čtyřikrát to bylo o branku, z toho třikrát vyhrála Sparta dva jedna.
  • Ve všech šesti vzájemných utkáních vstřelila Sparta úvodní branku - což je při vyrovnaném průběhu všech dosavadních utkání nesporná výhoda. S tím také souvisí fakt, že Slavia v šesti utkáních nad Spartou během zápasu vedla jen v jediném případě, a to právě v zápase, který Slavia na konci základní části v Paegas Aréně vyhrála 3:2.
  • Slavia se proti sparťanské obraně velmi těžko prosazuje. V šesti zápasech nastříleli Slávisté dohromady jen devět branek. Varovný je také fakt, že poslední tři branky, které Slavia Spartě vstřelila (vítězná při výhře 3:2 a obě semifinálové) padly při přesilové hře. Slávisté tak Břízu při stejném počtu hráčů na ledě nedokázali pokořit již plných 137 minut!

    Statistiky sice mohou napovědět, ale zápasy rozhodují hráči na ledě. O tom, že Sparta nemá vůbec nic jisté, vypovídá například debakl 3:7 od Třince v pátém čtvrtfinálovém utkání. Sparťané se již těšili na semifinále, ale nakonec zápas ovládli již odepisovaní hosté.

    Kudy by mohla vést cesta k úspěchu? Vše se odvíjí od toho, že vzájemná utkání Sparty a Slavie byla v této sezóně vždy vyrovnaná – co do hry, branek i vyloučení. Sparťanům se vždy podařilo vstřelit úvodní branku utkání a Slavia musela dotahovat. Pokud už Slavia vyrovnala, Sparta se opět dostala do vedení, což je při zkušenosti jejího mužstva velká výhoda, zvláště v play-off. Slavia tak musí útočit do plných a Sparta může jen pozorně bránit a vyrážet ke smrtícím brejkům. Pokud se tedy Slavii podaří vstřelit úvodní branku zápasu, zvedne se hráčům sebevědomí, Sparťané mohou znejistět a hlavně budou muset víc útočit, čímž se otevírá místo pro slávistické brejky.

    Známou a často opakovanou pravdou je, že při takto těsných a vyrovnaných zápasech mohou utkání rozhodnout přesilovky. Ty měla Slavia v základní části třetí nejlepší v lize (za Zlínem a Spartou). V play-off ovšem Slavia má slabší úspěšnost a 13% využití (oproti téměř 20 % v základní části) ji řadí mezi týmy z play-off až na šestou pozici. Slabou útěchou může být, že Sparta je ve stejném ukazateli pátá s téměř stejným procentem. Velký rozdíl je ale ve hře v oslabení -– tu má Slavia v play-off nejlepší (90 procent), zatímco Sparta druhou nejhorší (jen 75 procent – tedy branka při každém čtvrtém oslabení).

    Bude také záležet na individuálních výkonech. Všichni slávisté si musí v zápase sáhnout až na dno svých sil. Musí hrát s maximálním nasazením a přitom zodpovědně, musí se vyvarovat zbytečných vyloučení a hrubek v obraně a při rozehrávce. A pokud jim domácí hráči nabídnou šanci chybou v obraně nebo vyloučením, musí bez milosti trestat. Pak budou mít naději, že se budou moci v neděli v domácím prostředí poprat o možnost úterního přímého souboje o finále.

    Přijďte vaše slávisty do Paegas Arény povzbudit k vítězství!

    Autor Radek Vokál
  • Nepřehlédněte
    ROZHOVORY 24.4.2024

    Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

    Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

    Číst více
    ROZHOVORY 22.4.2024

    Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

    Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

    Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

    Číst více
    FANOUŠCI 22.4.2024

    Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

    HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

    Číst více