Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
27.11.2009

Mistr udolal po velké bitvě vicemistra

28. kolo, pátek 27.11.2009, Karlovy Vary - Slavia
Karlovy Vary
2:1
1:0, 0:1, 1:0
Slavia

Branky a nahrávky: 6. Čutta (Dobroň), 50. Dej (Mucha, Hluchý) - 29. Tomica (Havel, Sloboda). Rozhodčí: Fraňo, Souček - Jindra, Kostka. Vyloučení: 6:5, navíc Kadlec (Slavia) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 4735.

Sestavy

Karlovy Vary

Sáblík - Němec, Čutta, Dobroň, Prošek, Mucha, Parýzek, Tribuncovs, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Pletka - Zaťovič, Kristek, Melenovský - Kuběna, Skladaný, Zucker

Slavia

Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, J. Drtina, Kolařík, Sloboda, Špelda - D. Hruška, Beránek, Tomica - Kůrka, Červenka, Sklenář - Havel, V. Růžička ml., Vondrka - P. Jelínek, M. Čermák, Doležal

V repríze jarního finále rozhodoval opět jeden jediný gól. A znovu ve prospěch Západočechů. V nadprůměrném extraligovém utkání excelovali oba gólmani. Domácí Sáblík dokázal udržet na uzdě nejzářivější hvězdu extraligy Červenku, na druhé straně zase kouzlil slávista Slipčenko. Nakonec se ujala až šikovná teč Rastislava Deje ze závěrečné třetiny. Slavia kvůli ní prohrála v KV Areně 1:2.

Hráčům Energie jde o hodně. Základní část se již přesunula do druhé poloviny a Západočeši se stále drží u dna tabulky. Už si nemohou dovolit prohrávat, doma už vůbec ne. Na druhé straně Slavia se usadila na posledním místě zajišťujícím přímý postup do play off. Obě mužstva ještě čeká dlouhá cesta, ale pokud chtějí myslet na podobná umístění jako v loňské sezoně, musí jít zápas od zápasu.

Snaha. To je to co energetikům rozhodně nechybí. Ta jim v první třetině již od úvodu přebývala. Již po úvodním buly zatlačila Energie Pražany v jejich pásmu. Slipčenko se musel hodně ohánět, zvláště po dorážce Hluchého, kterému naštěstí pro Slavii kotouč z hole uskočil. Ihned poté dostal Melenovský přihrávku do jízdy, ale kotouč minul klec. Slavia takový nápor zřejmě nečekala, a tak jí dlouho trvalo, než se z nátlaku dostala. Její šance však ne a ne přijít. Otevřít skóre se nepodařilo ani Tribuncovsovi, který vyslal na Slipčenka dělovku skrytou mezi několika těly.

V šesté minutě přihrál Tribuncovs najíždějícímu Skuhravému, který se ocitl sám před Slipčenkem. Po zakončení do něj však zezadu tvrdě narazil Jiří Vašíček a jelikož už na trestné seděl Žižka, dostal tím Slavii do tří. Půlminutovou dvojpočetní výhodu Energie už využila. Jakub Čutta obdržel od svého kolegy přihrávku na modrou, odkud vypálil. Dobře postavení spoluhráči zaclonili Slipčenkovi výhled a tomu se kotouč odrazil od ramene přímo do brány. Západočeši si vybojovali vymodlené a především zasloužené vedení. Slavia se však zahanbit nenechala, ale na Sáblíkovi se vylámali zuby jak Vondrka, tak dotírající Drtina. Do konce třetiny se však již nic nestalo, a tak mohli jít domácí hráči do kabin s pocitem dobře odvedené práce.

To, že proti sobě stojí soupeři z loňského finále, šlo poznat. Druhá třetina nabídla velmi vyrovnaný souboj se šancemi na obou stranách, jenže skvěle rozestavěné obrany nikoho ke svému brankáři nepustily. Vůbec první větší šanci vyrovnat měl až po pěti minutách druhé třetiny Roman Červenka, kterého domácí nedokázali ohlídat. Nejlepší slávistický střelec si najel do pravého kruhu, odkud vyslal na Sáblíka střelu k tyči. Ten však byl ve správný čas na svém místě a kotouč mu vyrazil.

Na druhé straně obdržel přihrávku před bránu, položil si Slipčenka, ale k zakončení se díky slávistické obraně nedostal. Kolem poloviny zápasu si za řeči vyfasoval Petr Kadlec osobní desetiminutový trest. Vedení vydrželo Energii pouze do 29. minuty, kdy se Marek Tomica jako první dostal k odraženému kotouči a střelou pod horní tyč vyrovnal.

Energie své vedení chtěla zpět za každou cenu. Ve výhodné pozici byl i Němec, ale kotouč jen orazítkoval plexisklo za bránou. Před koncem třetiny mohl energetikům vrátit vedení Kristek, kterému se podařilo uniknout, ale v zakončení trefil pouze padajícího Slipčenka. O minutu později se tato situace opakovala, ale ani Kumstátovi se nepodařilo slávistického brankáře překonat.

Třetí třetinu se hrál opatrný hokej. Obě mužstva se snažila neudělat chybu a do útoku se příliš nehrnula. Když už se přeci jen někdo uvolnil a dostal se k zakončení, narazil na skálu v podobě brankáře. Někdo ale musel vyhrát a Energie měla větší chuť. V padesáté minutě Rastislav Dej potrestal vyloučení Pražanů a šest sekund před návratem Michala Vondrky z trestné lavice tečoval střelu Muchy.

Slavii to nepoložilo, ale šance, která by jim mohla vrátit nerozhodný stav, prostě nepřišla. Do útoku se dostali až při power play, kdy muselo zatrnout všem hráčům Energie. Doležal na několikrát dorážel kotouč za Sáblíka, ale karlovarský brankář svůj tým podržel, a tak hráči Energie oplatili Slavii porážku z druhého kola.

Ohlasy trenérů
Pavel Hynek (Karlovy Vary): "Hráli jsme s nejlepším týmem ve venkovních zápasech a připravovali jsme se na brejky Slavie. Vítězství jsme vydřeli. Musíme však tento výkon potvrdit v dalších zápasech. Měl jsem dnes pocit, že hráči za vítězstvím jdou. Byla cítit vůle a hlad po vítězství."

Jiří Čelanský (Slavia): "Sledovali jsme bojovný, urputný a kvalitní zápas, který se hrál na hranici sebeobětování. Domácí byli asi po zásluze o ten gól lepší."

Autor Tereza Janovská, Karel Psohlavec
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video