Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. dubna 2002

Slávistické přednosti? Skvělá hra dozadu, výborné přesilovky i oslabení

Slávisté mají již týden volno a je tak čas na hodnocení uplynulé sezóny. Připravujeme ohlédnutí se ve velkých rozhovorech i v dalších zajímavých článcích. Sezónu je možné shrnout i analýzou výsledků Slavia a několika statistik. Kdo utrpěl nevyšší porážku? Koho Slavia nedokázala ani jednou porazit a od koho naopak neinkasovala? Jaké byly přesilovky? Víte, že Slavia je v jiných městech velmi atraktivním soupeřem?

Slavia vstřelila v 52 utkáních základní části 152 branek a 125 jich inkasovala. Průměrný výsledek utkání tak byl 2,92 : 2,40. Doplníme-li, že v produktivitě byli slávisté v celé lize až osmí, zatímco defenzívu měli ze všech nejlepší, je jasně vidět, co je přednost červenobílých a kde jsou ještě rezervy.

Věčná pravda zní, že přesilovky rozhodují zápasy. Slavia si při hře s nestejným počtem hráčů na ledě vedla výborně - přesilovky měla třetí nejlepší (téměř 20 procent - tedy branka z každé páté), úspěšnost v oslabení 87 procent byla v lize dokonce druhá nejlepší.

Ikdyž celkově Slavia brankami šetřila, přesto dokázala vyprovodit několik soupeřů s pořádným "kotlem" gólů. Nejtěžší porážky si odvezli z Edenu popořadě Třinec (6:2), Kladno (5:0), Karlovy Vary (7:2) a Plzeň (7:2). Nejvyšší výhru z venku si slávisté přivezli na konci základní části z ledu odevzdaného Havířova (1:7).

O výborné hře dozadu i skvělých gólmanech svědčí fakt, že nikdy Slavia nedostala víc, než pět branek. Dvakrát si odvezla z Pardubicích porážku 5:2 a ve Znojmě podlehla 5:3. V ostatních utkáních dostala vždy méně, než pět branek. Vyslovený debakl Slavia neutrpěla nikdy, neboť nikdy neprohrála o víc branek, než o tři.

V pěti zápasech Slavia neinkasovala ani jednou a pokaždé to bylo v domácím prostředí. Popořadě šly "shutouty" takto: Pardubice 1:0, Kladno 5:0, Litvínov 2:0, Vsetín 4:0 a Kladno 3:0. Ani jednou se v zápase z branky neradovali slávisté jen v jednom zápase - bylo to také v Edenu a Slavia podlehla Zlínu 0:3.

Většina utkání Slavie byla vyrovnaná. Celých třicet zápasů základní části (tj. 57 %) skončilo maximálně o jednu branku. Dvanáctkrát vyhrála Slavia, třináctkrát hosté a pětkrát se soupeři rozešli smírně. Zajímavý je také fakt, že čtyři z prvních pěti utkání skončily až v prodloužení, a ještě zajímavější je, že prvních šest porážek Slavie bylo o jednu branku.

Kdo byl pro slávisty nejoblíbenějším soupeřem? Mohli to být Litvínov a České Budějovice, se kterými Slavia všechna vzájemná utkání vyhrála. Naopak nepříjemným soupeřem byl Zlín, který vyhrál obě dvě utkání na Slavii a v domácím prostředí zvítězil v prodloužení a remizoval.

Vzpomínat se bude jistě také na dvě "šňůry". První byla černá, to když Slavia během prosince a ledna pět zápasů v řadě nezvítězila. Vše si ale červenobílí vynahradili v závěru soutěže, kdy dokázali zvítězit šestkrát za sebou. Nebýt ztraceného zápasu v 52.kole ve Vsetíně (z 1:3 domácí otočili na 4:3 v prodloužení), mohla být série ještě delší.

Posledním zajímavým ukazatelem je návštěvnost. Do Edenu zavítalo na základní část v průměru 2682 diváků (horší to bylo jen v Havířově a v Českých Budějovicích, kde se ale hrálo zpočátku na táborském stadionu a později na budějovickém staveništi). Naopak v ostatních městech se na Slavii přišlo podívat v průměru 4269 diváků - víc diváky táhl už jen rival z Holešovic.

Hodnocení sezóny slovem:

Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více