Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. dubna 2002

Růžičkovi vadilo, že útočníci nezalézali do bedny

Generální manažer Vladimír Růžička vede v současné době řadu jednání a postupně dává dohromady sestavu pro příští sezónu. Jeho cílem je opět posunout Slavii o další kousek kupředu. Slavia sice v právě skončené sezóně skončila podruhé v řadě na čtvrtém místě, ale její cesta ke čtvrtému místu byla letos o poznání přímější než loni. "Letošní sezónu nelze s tou loňskou prakticky vůbec porovnávat," začíná své hodnocení uplynulého ročníku Vladimír Růžička.

"Letos jsme měli během sezóny v mužstvu čtyři zlomeniny - Málka, Matějovského, Beránka a Hejdu. Antoše navíc na delší dobu vyřadily kolenní vazy. Přesto jsme se pohybovali poměrně bezpečně na příčkách, které nám zajišťovaly postup do play-off. Nejdříve okolo páté, pak okolo sedmé pozice. O sezónu dříve jsem přišel k týmu v době, kdy se pohyboval okolo 11. a 12. místa, Slavia měla velkou ztrátu a museli jsme pořád vyhrávat, aby se nám podařilo postoupit do play-off," vidí hlavní rozdíly mezi oběma sezónami, které dokončil na lavičce jako hlavní trenér.

Před letošní sezónou Slavia doplnila kádr o Antoše s Beránkem a mnozí fanoušci měly možná trošku větší oči. "Také se netajím tím, že jsem myslel ještě výš, ale Sparta nás z toho vyvedla. Celkový úspěch to však nijak nesnižuje. Uvidíme, co bude za rok. Řadím Slavii mezi menší kluby a hlavně v rozpočtu se Spartě nemůžeme rovnat. Musíme si na druhou stranu uvědomit, že dvě čtvrtá místa v posledních sezónách jsou největším úspěchem Slavie v historii klubu," říká.

S oběma posilami pro uplynulou sezónu byl Růžička spokojen. Antoš se propracoval na špičku klubové produktivity, Beránek si hlavně na podzim dělal se soupeři, co si zamanul. Josefa Beránka však trochu v závěru sezóny přibrzdilo zranění. "Po zákroku obránce Pácala, který mu zlomil ruku, to bylo trochu slabší, ale Bery vypadl na dva měsíce a v takových situacích je hrozně těžké, aby se hráč vrátil do tak fantastické formy, jakou měl předtím. Bery úžasně trénoval, dřel jako kůň. Je to velice komplexní hráč, moc oceňuju jak hraje pro mančaft, velmi si ho cením," chválí kapitán olympijských vítězů kapitána Slavie, rovněž olympijského vítěze.

V základní části skončila Slavia na šestém místě, o místo si tak oproti předchozí sezóně polepšila. Od čtvrtého místa ji však dělil poze nezvládnutý závěr zápasu se Vsetínem v posledním kole. V nervózní čtvrtfinálové sérii si dokázala poradit s ambiciózními Pardubicemi, aby pak poměrně jednoznačně nestačila na Spartu. "Během celé sezóny se nám podle představ nevedla hlavně jedna věc. Nedařilo se nám proměňovat šance. Na druhou stranu jsme jako tým obdrželi nejméně branek z celé extraligy," pojmenovává hlavní ukazatele sezóny a pokračuje: "Když udělá chybu obránce nebo gólman, jsou z toho špatní a nejraději by zalezli do bedny, aby je nikdo neviděl. Naši útočníci si musí uvědomit, že když nepromění pět gólových šancí, nejsou na tom o nic lépe. Připadalo mi, že byli příliš v klidu místo toho, aby do bedny zalezli taky. Před sezónou si to budeme muset pořádně vyříkat a zapracovat na tom."

Vladimír Růžička už se nechal slyšet, že několik hráčů mužstvo opustí a do mužstva přijdou někteřé nové tváře. Změny v hlavě má, ale zaím o nich veřejně mluvit nechce. "Nedomluvíme se na nové smlouvě se Steinerem, naopak se Štraubem jsme podepsali smlouvu na jeden rok s opcí. My se však musíme držet určité hranice, přes kterou nemůžeme přejít. Jednak nemáme neomezené finanční prostředky a také musíme vytvořit prostor v týmu pro mladé hráče. Obě věci spolu souvisejí, mladí hráči samozřejmě nejsou tak nákladní. Z těchto důvodů asi čtyři nebo pět hráčů bude muset odejít, ale tvář týmu bude pořád stejná," popisuje svou filosofii.

Slavia se rozhodně nehodlá vydat filosofií fotbalové Sparty, jejíž management v honbě za penězi prodává klíčové hráče na úkor kvality mužstva. "Není nám jedno, jak budeme hrát. Chceme se držet pořád nahoře," nezapomíná Růžička, že se hokej hraje především pro fanoušky. Další výsledky jednání o změnách v kádru se blíží a vedení klubu o nich bude na oficiálních webových stránkách Slavie informovat.

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více