Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. prosince 2009

Chci medaili, hlásí útočník Doležal před MS juniorů

Česká hokejová dvacítka se ve čtvrtek brzy ráno sešla na letišti v Ruzyni a nabrala směr Kanada. Na palubě sedělo i trio slávistů: obránce Vladimír Roth a útočníci Tomáš Doležal s Michalem Poletínem. Cíl jejich mise je jasný: úspěch na juniorském mistrovství světa, které se na přelomu roku odehraje v kanadských městech Regina a Saskatoon.

V úterý se evropská část reprezentačních mladíků sešla ve Slaném, kde hráči společně potrénovali a o dva dny později již odletěli do Kanady. Hlavní stan rozbili v Regině. Tam sehrají dva přípravné zápasy (proti USA a Kanadě) i základní skupinu světového šampionátu.

“Alespoň tak odpadne cestování. Budeme mít klid na práci a všechno si v hale v klidu vyzkoušíme,“ těší 19letého forvarda Doležala, který pendluje mezi juniorským týmem Slavie a farmou z Havlíčkova Brodu.

Na hokejový svátek se samozřejmě moc těší. “Je to pro mě skvělá zkušenost, v Kanadě jsem navíc nikdy nebyl. Je to pro mě tak trochu jiný svět,“ podotýká mladší bratr Jiřího Doležala, stabilního člena A-týmu Slavie.

Momentálně je v kádru pro mistrovství světa juniorů 29 hráčů, minimálně dva by ale do začátku šampionátu měli být vyškrtnuti. "Určité obavy, že bych se do té finální nominace nemusel vejít, přece jenom mám. Člověk nemá nikdy nic jistého. Uvidíme, jak to dopadne,“ krčí rameny Doležal, který bude obývat pokoj s Vladimírem Rothem.

Tomáš Doležal (s kapitánským céčkem)

Před cestou do zámoří byl obdarován hned dvěma suvenýry. “Máma mi dala takovou rolničku pro štěstí, talisman jsem dostal i od přítelkyně. Co to ale bylo, raději neprozradím,“ usmívá se talentovaný hokejista, který vánoční svátky prožije v dějišti šampionátu. "Zvlášť přítelkyni možná trochu mrzí, že budu tak dlouho pryč, i ona ale chápe, že je to pro mě skvělá šance. Vánoce s rodinou musím holt obětovat,“ má jasno.

Reprezentace vstoupí do mistrovství 26. prosince zápasem se Švédy. V základní skupině se utká ještě s Finskem, Rakouskem a Ruskem. Aby postoupila do další fáze turnaje, musí v této společnosti skončit nejhůře třetí. “Snad se to podaří, naším hlavním cílem musí být zisk medaile,“ burcuje Doležal a dodává: “Největším favoritem turnaje je ale určitě Kanada. Ta má hodně silný ročník.“

Tak hodně štěstí!

FOTO: Pavel Vrtiška
Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více