Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
29.1.2010

Po výhře nad Kladnem zase blíže play-off

45. kolo, pátek 29.1.2010, Slavia - Kladno
Slavia
3:2
3:0, 0:1, 0:1
Kladno

Branky a nahrávky: 7. Havel (V. Růžička ml.), 16. T. Svoboda (Campbell, Vondrka), 20. Kadlec (Holec, Havel) - 22. Bílek (Eberle), 54. Patera (Kameš, Eberle) Rozhodčí: Mikula, Turčan - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. Diváci: 4880. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Sestavy

Slavia

Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Sloboda, Žižka, Campbell, Kolařík, J. Drtina - Havel, Červenka, Tomica - T. Svoboda, Clarke, Vondrka - Kůrka, Holec, Doležal - M. Čermák, V. Růžička ml., Sklenář.

Kladno

Cikánek - Kameš, F. Kaberle, Trončinský, J. Dlouhý, Mudroch (22. L. Procházka), Šmach - Horna, Patera, M. Procházka - Bílek, Kalla, Valský - Eberle, Stieler (22. Čurilla), Kuchler - Bělohlav, Gengel, Frolík.

P r a h a - Slavia dokázala porazit Kladno prakticky v první třetině, ve které vsítila všechny tři branky. Skóre otevřel v sedmé minutě Lukáš Havel po spolupráci s Růžičkou. Naopak středočechům patřila poslední třetina, kdy dostali sešívané pod tlak. Díky Robertu Slipčenkovi však červenobílí udrželi stav a přiblížili se tak ještě více play-off.

Slávisté začali pěkně od podlahy a už od úvodních minut se tlačili před brankáře Cikánka. Jako první se mohl prosadit Tomáš Kůrka, jeho tečovaná střela z úhlu ale doklouzala jen těsně vedle tyče… Červenobílý kotel tak zvedal ruce nad hlavu “až“ v čase 6:26. Růžička si vyměnil puk s Lukášem Havlem a druhý jmenovaný nadvakrát prostřelil kladenského brankáře – 1:0.

V polovině první části hráli hosté přesilovku, jenže blízko gólu byla opět Slavia. A to dokonce hned dvakrát. Nejprve ujel Michal Vondrka, kterému na poslední chvíli zkřížil cestu vracející se bek Kladna, poté se ujal slova fenomén Červenka. Nabral rychlost ve středu kluziště a řítil se sám na Cikánka, ten ale zachoval chladnou hlavu a nájezd zneškodnil.

To v 16. minutě už takové štěstí neměl. Kanaďan Campbell napřáhl od modré a Tomáš Svoboda tečoval puk přesně k pravé tyči – 2:0. Poté přišel Červenkův brejk číslo dvě, i v tomto případě ale vyhrál hostující gólman. Nutno ovšem podotknout, že mu k tomu hodně pomohli spoluhráči Kalla s Dlouhým. Oba totiž slávistickou desítku při úniku faulovali.

Netrvalo dlouho a domácí borci se tříbrankového vedení stejně dočkali. Těsně před odchodem do kabin se jim při hře čtyř proti třem podařilo zamotat soupeři hlavu tak dokonale, že na pravém kruhu zůstal zcela neobsazený Petr Kadlec, který střelou do šibenice nedal kladenskému gólmanovi sebemenší šanci zareagovat - 3:0.

Do druhého dějství ale vstoupili lépe Kladenští. Ve 22. minutě se uhnízdili v obranném pásmu Slavie a výsledkem byla nenápadná, leč účelná střela Vítězslava Bílka, na kterou brankář Slipčenko nedokázal včas reagovat – 3:1.

Následovala méně záživná pasáž hry, v níž dominovali především neúnavně povzbuzující fanoušci Slavie. V polovině zápasu je vylekal pokus Tomáše Horny, Slipčenko si však poradil jak s ním, tak i se štiplavou dorážkou číhajícího Čurilly. Trenér Vladimír Růžička, jemuž na střídačce dělal společnost mj. kapitán týmu Josef Beránek (momentálně ve stavu zraněných), přesto musel zvýšit hlas a nabudit své svěřence k větší aktivitě.

Odměnou mohla být trefa Michala Vondrky, v dobré pozici ho ale vychytal pozorný Cikánek. A když se necelé dvě minuty před koncem prostřední třetiny neujala ani svižná rána Havla, do kabin se šlo za stavu 3:1 pro Slavii.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky dohrávalo Kladno přesilovou hru a několikrát zle zahrozilo, Slipčenko však držel svůj tým nad vodou. Červenobílí se dopředu moc nehnali, spíš se snažili držet kotouč a kontrolovat hru. To ale neznamená, že by se zcela řekli útočných choutek. Ve 47. minutě mohl po nezištné Růžičkově nahrávce zblízka skórovat Havel, jenže bránu bohužel netrefil.

Aktivnější ovšem byli přece jenom hosté, což vyústilo v jejich druhý gól. V přesilovce sice Bělohlav zacílil jen do tyče, pár minut poté ale rozvlnil síť Pavel Patera, který chytře tečoval nahození Kameše – 3:2.

Závěr střetnutí tak byl pořádně horký. Rozhodnout mohl agilní Roman Červenka, jenž objel Cikánkovu bránu a vyslal kotouč do sítě, cestu mu však zahradila brusle kladenského beka. Nejproduktivnější hráč ligy měl kopec smůly i v posledních vteřinách zápasu. Na trestné seděl Petr Kadlec a hosté hráli powerplay, čili v šesti proti čtyřem, když si na jejich prázdnou bránu najížděl právě Červenka, místo pojistky ale rozezvonil pouze tyčku.

Slavii to vadit ovšem nemuselo. Po bojovném výkonu zvítězila 3:2 a připsala si další tři body v honbě za play-off.

Ohlasy trenérů
Jiří Čelanský (SLA): „Začali jsme aktivně a dostali jsme se do obrovského vedení. Hráče jsme upozorňovali, abychom se nenechali ukolébat, ale bohužel... Kladno jako zkušený mančaft to dokázalo využít, bylo dvě třetiny lepším mužstvem a my jsme samozřejmě rádi, že jsme v téhle době uhráli tři body.“
Petr Kasík (KLA): „V situaci, v jaké jsme, si nemůžeme dovolit takhle vstoupit do zápasu. Bohužel ta první třetina rozhodla. Teď už se můžeme jen zlepšovat, níž spadnout nemůže. Vždycky, když jsme dříve spadli na poslední místo, začali jsme vyhrávat. Musíme doufat, že se to bude opakovat.“
Autor OH, Tomáš Svoboda
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více