Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
17. března 2010

Slávisté narazí na Zlín, který letos pokaždé porazili

Už po základní části bylo jasné, že pokud Slavia postoupí přes předkolo, narazí na druhý celek tabulky Zlín. Sešívaní nakonec díky vydařenému pátému zápasu proti Litvínovu do čtvrtfinále proklouzli a střetnou se tak se soupeřem, kterého potkali ve vyřazovacích bojích pouze jednou, a to ve finále 2004. Slavia tehdy titul z předchozího ročníku neobhájila, nyní má možnost Zlínu tehdejší porážku oplatit. První čtvrtfinále začíná ve čtvrtek 18.3. od 18:10 ve Zlíně.

Náš soupeř

Klub založen: 1928
Trenéři: Zdeněk Venera, Rostislav Vlach
Největší úspěchy: Československo: 3. místo (1984/85)
ČR: Mistr ligy (2004), 2. místo (1995, 1999, 2005)
Internet: www.hokej.zlin.cz
Hvězdy týmu: Jaroslav Balaštík, Petr Leška, Jakub Sedláček

Zlín zpět mezi elitou

Po dvou nepříliš úspěšných letech, kdy Zlín hrál nejprve play-out a loni vypadl ve čtvrtfinále, se zdá, že se Berani opět vrátili mezi top mužstva extraligy. V základní hrací části skončili druzí (díky lepším vzájemným zápasům s Pardubicemi). Základními kameny letošních výsledků jsou zkušení matadoři a zlínské ikony v jednom. Petr Leška a Jaroslav Balaštík stále patří mezi nejlépe sehrané dvojice naší nejvyšší soutěže. Když k nim přidáme ještě tradičně dobrou defenzivní hru Zlína, máme před sebou kompaktní tým, který chce letos dojít hodně daleko.

Balaštík a Leška u ležícího Slipčenka

Po dvouletém působení je na týmu také znát rukopis trenéra Zdenka Venery, který do Zlína odešel před dvěma lety z Karlových Varů, se kterými to dotáhl až do finále proti Slavii. Vloni jakoby si hráči na trenéra teprve zvykali a i když po základní hrací části skončili pátí, ve čtvrtfinále narazili Berani na neoblíbenou Spartu, se kterou má Zlín ve vyřazovacích bojích velmi špatnou bilanci a i tentokrát vypadli. Letošní tým zdá se být ještě silnější.

„Je to druhý a my sedmý tým ligy, takže favoritem jsou oni. To by ale mohla bý naše výhoda. Povzbudil nás postup přes Litvínov, navíc už odezněla střevní viróza, která nás v posledních dnech trochu trápila," řekl lídr Slavie Roman Červenka v rozhovoru pro klubové stránky.

Leška v nájezdu na Slipčenka Petr Leška v nájezdu na Slipčenka

Sedláček patří k nejlepším gólmanům extraligy

Pokud jsme se zmiňovali o ohromné útočné síle Zlína v podobě dua Leška – Balaštík, nemůžeme vynechat ani další základní pilíř tohoto týmu. Je jím stále teprve dvacetiletý gólman Jakub Sedláček, který se i přes svůj nízký věk stal brzo po svém loňském nástupu do extraligy jasnou jedničkou Ševců a letos se blýskl i druhým místem v tabulce procentuální úspěšnosti (92.8 %) brankářů. Lepší čísla už měl jen Sasu Hovi z Komety, který ale odchytal o 17 zápasů méně. „Kuba je hodně kvalitní brankář. V tom si je Zlín hodně podobný s Litvínovem," poznamenal nesmírně produktivní Červenka.

Červenka se snaží tečovat puk před Sedláčkem

Proti Zlínu letos vždy vítězně a se Slipčenkem

Všechna čtyři utkání proti Beranům v základní části dokázali slávisté vyhrát a zajímavostí jistě je, že do každého zápasu nastupoval jako jednička Robert Slipčenko. Pouze ve druhém vzájemném utkání v listopadu loňského roku musel Slipčenko v 11. minutě ve Zlíně střídat kvůli zranění, jinak Slipčenko vždy dovedl utkání do vítězného konce. Slavia ze čtyř vzájemných zápasů proti Zlínu ztratila pouze jeden bod za domácí výhru 4:3 v prodloužení.

„Na Zlín si věříme, tyhle výsledky ale nejsou příliš důležité. Dobře víme, že jako jsme je čtyřikrát porazili my, oni můžou čtyřikrát porazit nás," krotí Červenka euforii. Vzájemné zápasy v základní části nepřeceňuje ani asistent trenéra Slavie Jiří Čelanský: „Teď je to naprosto jedno, proti komu jdete. Proti Zlínu se nám v základní části dařilo, čtyřikrát jsme je porazili, ale ani to nezaručuje, že série bude jednoznačná. Zlín v padesáti dvou zápasech ukázal, že to je kvalitní mančaft a vybojoval druhé místo. Takže s pokorou a respektem.“

Celý rozhovor s Jiřím Čelanský, si můžete přečíst zde.

Svoboda skóruje do prázdné branky

Kromě brankáře Slipčenka se letos proti Beranům dařilo také právě Romanu Červenkovi, který ve vzájemných duelech nasbíral hned 9 bodů za tři branky a šest asistencí. Právě on může čekat, že se na něj Zlín bude speciálně připravovat. Pro zlínský klubový web k tomu přidal komentář i brankář Sedláček: „Hlavně si musíme dát pozor na první lajnu vedenou Červenkou, a když nám to vyjde, tak to můžeme zvládnout. Potřebujeme ubránit elitní lajnu Slavie. V přesilovkách hrají velmi dobře a dávají hodně gólů.“

Odchovancem Zlína je Tomáš Žižka

Pro obránce Slavie Tomáše Žižku budou mít jistě zápasy proti Zlínu zvláštní příchuť. Právě z krajského města na jižní Moravě totiž Žižka pochází a v klubu prošel mládežnickými kategoriemi i A týmem, odkud po dobrých výkonech odešel v roce 2001 do zámoří, kde si nakonec okusil i nejlepší ligu světa NHL v dresu Los Angeles Kings. Sezónu 2004/2005 pak začínal v ruském Petrohradu, ale v polovině ročníku se vrátil do extraligy, jenže už do týmu Slavie, se kterou nakonec Tomáš Žižka získal vytoužený titul a dvakrát se stal vicemistrem. Nyní poprvé v play-off nastoupí proti svému mateřskému klubu a jistě ho bude chtít porazit a postoupit do dalších bojů.

Žižka stíní před Sedláčkem

Proti Zlínu poprvé v nové hale

Po zisku titulu v roce 2003 se hned další rok Slavia probojovala opět do finále, kde tenkrát narazila na Zlín. Po play-off 2004 se v Praze konalo Mistrovství světa, a tak už ve Vysočanech stála zbrusu nová hala, tehdy ještě Sazka Arena. Předem bylo jasné, že právě v ní budou od následující sezóny hrát sešívaní své domácí zápasy, ale vedení klubu se nakonec rozhodlo, že právě finále extraligy bude tou pravou premiérou pro novou halu, a tak po dvou úvodních zápasech ve Zlíně se série za stavu 1:1 přesunula do Sazka Areny. 4. a 5. dubna se tak v novém hokejovém stánku odehrály vůbec první ostré hokejové zápasy. Červenobílí nakonec oba zápasy o jeden gól prohráli (1:2, 0:1) a v pátém utkání ve Zlíně už Ševci mohli slavit historický titul.

Dvě hodiny před zápasem už bylo před arénou pořádně živo Dvě hodiny před zápasem už bylo před arénou pořádně živo

popis obrazku

Před zápasy bylo hodně diskusí ohledně vstupenek, neboť na „Sazku“ se přišlo podívat mnoho návštěvníků, kteří se ani tolik o samotný hokej nezajímali, na mnohé fanoušky Slavie se tak nedostalo. „Lístky se prodávali přes terminály Sazka tuším od šesti ráno, fronty před trafikami se ale tvořily už od čtyř. Já měl štěstí a koupil lístky na oba zápasy. Spousta mých kamarádů ale čekala marně," vzpomíná jeden ze slávistických fanoušků.

popis obrazku Takto pozdravil kotel domácích lidi, které zajímala jen nová hala

Z hráčů Slavie se finále před šesti lety účastnili Petr Kadlec, Pavel Kolařík, Michal Vondrka, Marek Tomica a Josef Beránek, z týmu Zlína pak Martin Hamrlík, Petr Leška, Jaroslav Balaštík, Petr Mokrejš a nynější asistent Roman Vlach starší.

popis obrazku Josef Beránek v souboji s Petrem Leškou

Kompletní fotografie z prvního zápasu v nové aréně najdete pod těmito odkazy: 1. část, 2. část, 3. část, 4. část
Reportáže z obou zápasů si pak můžete přečíst zde a zde

Postavení v tabulce po základní části

2. Zlín       52  25 - 9 - 3 - 15  154:129  96
7. Slavia     52  20 - 6 - 2 - 24  142:151  74

Poslední zápasy

Kladno - Zlín 5:2
Zlín – Kometa 3:2 SN
Mounfield – Zlín 6:1
Zlín - Slavia 1:2
Vítkovice - Zlín 1:2
zápasy základní části
Slavia - Litvínov 3:1
Slavia - Litvínov 1:5
Litvínov - Slavia 5:3
Litvínov - Slavia 3:5
Slavia - Litvínov 5:3
zápasy předkola

Sestavy v posledním zápase

Sedláček - Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Míka, Bořuta, Kučný, Lučka - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, Kristek, Záhorovský - Kubiš, Balán, Sivák - Ondráček, Čech, Rachůnek. Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, Jebavý - Kůrka, Červenka, Vondrka - Svoboda, Holec, Doležal - Havel, Růžička, Clarke - Němec, Endál, Čermák.

Nejproduktivnější hráči v základní části

1. Leška 54 (14+40)
2. Balaštík 42 (21+21)
3. Hamrlík 28 (7+21)
1. Červenka 73 (30+43)
2. Kůrka 41 (24+17)
3. Vondrka 35 (9+26)

Nejproduktivnější hráči v play-off (i s předkolem)

1. Vondrka 7 (3+4)
2. Červenka 7 (2+5)
3. Kůrka 5 (2+3)

Brankáři v základní části

Sedláček 44 - 2.25 - 92.73
Štůrala 11 - 3.24 - 90.91
Slipčenko 27 - 2.22 - 92.06
Neruda 20 - 3.13 - 88.86
Furch 8 - 3.21 - 87.50

Brankáři v play-off (i s předkolem)

Slipčenko 5 - 3.40 - 88.19
Autor Patrik Kubečka
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více