Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. června 2002

Posílili jsme obranu, chceme do semifinále!

Zimáček v Edenu je nyní zešeřelý, tichý, na své další slavné mače teprve čeká. Mezi mantinely chybí led, z betonu chlad rozhodně nečiší. Velká vysouvací plošina v prostoru branky hostujícího mužstva směřuje ke střeše, všude voní ředidla či barvy. V těchto smutných kulisách jsme se sešli s trenérem Slavie, Vladimírem Růžičkou. Povídali jsme si o skutečnostech, které zajímají snad všechny fanoušky. Na přetřes tak přišly posily, ambice v sezóně, osobní ambice i třeba právě finišující NHL.

V předvečer pátého finále NHL jsem nemohl začít jinak, než dotazem, zda se Hašanovi podaří vysněný pohár získat.
"Já bych mu to přál, ale ten poslední krok bývá nejtěžší. I když Detroit je velmi zkušené mužstvo a vedení 3:1 by si neměl nechat vzít. Výkony Caroliny jsou pro mě velkým překvapením, hraje pěkné zápasy, ale Detroit to již asi nepustí."

Finále přesto Vl. Růžička sleduje jen občas, protože:
"Vstával jsem asi na dva zápasy, koukal jsem i na box a pak jsem byl pár dní jako zabitý!"

V minulých dnech se o vás asi bouřlivě hovořilo mezi velkou částí fanoušků Slavie. Mám na mysli v médiích prezentovaný odchod z trenérské lavičky Slavie. Co vás vede k tomuto kroku a je to rozhodnutí nezvratné?
"Určitě všichni víte, že mám ve Slavii i funkci generálního manažera a obě činnosti skloubit je opravdu pořádný záběr. Zatím mi to tolik nevadí, ale tato sezóna bude moje prakticky třetí v řadě a malá obměna bude prospěšná pro všechny strany. Mužstvo i já si budeme potřebovat trošku orazit, toť vše. Nadále se pak budu podílet na složení a chodu mužstva."

Z toho vyplývá, že odchod z lavičky neznamená odchod ze Slavie?
"Né, to v žádném případě. Končit budu jen s trénováním!"

V současné době se celky připravují na novou sezónu, doplňují kádry. Z Edenu občas zazní stesky nad tím, že peněz by to chtělo více, astronomické rozpočty Sparty, Třince či Pardubic ve Vršovicích okukujeme z velké vzdálenosti. Jak to tak přijde, že najednou Slavia "přeplatí" Spartu a získá takovou excelentní posilu, jakou bezesporu František Kučera je?
"Franta měl nějaké představy, Sparta řekla, že mu ty peníze nedá, tak hledal jiné angažmá. Při těchto počtech je potřeba zohlednit, že jsme letos uvolnili dost hráčů. K dnešnímu dni odešlo nějakých pět šest hráčů a přivedli jsme tři nové borce. Takže ekonomická otázka se v tomto směru pro nás opravdu vylepšila. Proto my si můžeme dovolit vzít Kučeru do kádru, navíc ještě jeden či dva hráči odejdou, jedná se stále o Čermákovi (z Ruska by pak dorazili další peníze)… takže to není o přeplácení hráčů či Sparty ale o reálných ekonomických možnostech klubu. A to, co prezentujeme, a říkali jsme to třeba na loňské tiskové konferenci, že takový rozpočet jako Sparta my nemáme, to platí dál."

Co si od příchodu Františka Kučery slibujete?
"Popravdě řečeno, my již dva roky usilovně hledáme zkušeného obránce a sehnat jej není vůbec jednoduché. Takže tímto přestupem se nám splnil jeden z cílů. Myslím, že jeho zkušenosti se naplno na ledě projeví a v play-off budou hodně znát."

Do play-off je ještě času a práce více než dost, jak se na další ročník chystají naši hokejisté?
"Příprava začala osmého května, byli jsme dvakrát na kolech v Železné Rudě, což bylo pro kluky velice dobré a potrápili se tam. Nyní trénujeme v Praze, chodíme na atletický stadion, na fotbalové hřiště, pořádáme výběhy do lesa. To je čeká ještě čtrnáct dní, pak dostanou dovolenou a 18. července začínáme na ledě tady v Edenu."

Jaké zápasy budou slávisty čekat v přípravě?
"Plán obsahuje třináct přípravných utkání, začínáme 30. července doma s Omskem, den poté hrajeme doma s Ústím nad Labem, druhého srpna jedeme do Písku na pohár a pak se uvidí. Ten zhuštěný program je dán tím, že máme široký kádr a budeme v létě zkoušet mladé hráče, kteří půjdou zřejmě na hostování do ČP ligy. Dneska máme do útoku připraveno šest trojic plus prakticky deset beků, takže je budeme moci alespoň pořádně prozkoušet a poskládat."

Mluvil jste o obráncích a útočnících, jaká je situace v brankovišti?
"Brankáři zůstávají stejní, akorát se vrátil zpět z hostování v Ml. Boleslavi Honza Chmelař, který však zřejmě někam na hostování, aby chytal, opět odejde. V brance budou pochopitelně Roman s Hróňou."

Připouštíte hostování mladých hráčů v nižších soutěžích, plánuje Slavia nějakou úzkou spolupráci s jedním klubem, jako to byly jeden čas Kralupy?
"My máme dobré vztahy hned s několika kluby druhé ligy – Ústím, Chomutovem, Berounem i nováčkem Ml. Boleslaví – takže hráče budeme mít kam posílat…"

…Kladno?
"S Kladnem jsme zatím nemluvili, ale případné dohodě se nebráníme."

Letošní jména posil v hokejovém světě celkem duní, Kučera, Hruška, Posmyk, nadějný Horáček. Končíte s přestupy, či se ještě něco chystá?
"Jak jsem říkal, ještě nějaké hráče budeme pouštět, jinak jsme v podstatě s kádrem hotovi. Potřebovali jsme posílit obranu, to se nám podařilo měrou vrchovatou. Jestliže máme nějakých devět beků a hrát jich bude jen šest, je z čeho vybírat, a to je dobře. Navíc nezapomínejme na šikovné juniory. Slavia s kádrem problémy nemá a nemusí již nikoho dalšího shánět. Oproti loňsku se kádr výrazně neobměnil, jak jsme končili, tak budeme téměř začínat."

Pět hráčů odešlo, další dva to čeká, čtyři přišli, to je přece výměna více jak jedné pětky, to je málo?
"V útoku jsme přece vyměnili jen Brandu za Hrušku. Máte pravdu, že v obraně to bude viditelnější, ale zase se nám nabízí více variant výběru. Pokud si vzpomenete, tak všechny klíčové okamžiky jsme hráli na tři beky – Kadlece, Nováka a Hejdu. Nyní přišel jeden velice zkušený a dva slušní extraligový beci, takže ta obrana nebude tak přetížená. I když – paradoxně vloni jsme si na obranu neztěžovali tolik, spíše jsme naříkali nad tím, že jsme nedávali góly."

Do 13. září uslyšíte následnou otázku ještě zřejmě milionkrát, přesto – jaké ambice bude mít Slavia v novém ročníku extraligy?
"V posledních dvou letech jsme byli v semifinále, určitě tam chceme jít znovu! Náš tým je kvalitní, určitě chce hrát celou sezónu do pátého místa v tabulce. Stoprocentně chceme do semifinále, no a kdyby to do třetice vyšlo i dál… Ale sezóna je dlouhá, může tam vstoupit mnoho negativních faktorů – zranění, ztráta formy či něco nečekaného. Hokej se hraje na ledě, nehrají ho jména v zápise. Vezměte si vloni Vsetín, všichni čekali, že budou bojovat o záchranu a oni hráli pěkný hokej a do konce bojovali o play-off. Dá se čekat, že opět letos někdo překvapí, těžko takhle něco předjímat."

Doufejme, že pořádně překvapí hlavně Slavia.

Autor Karel Líbal
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více