Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. července 2010

Do Slavie bych se jednou moc rád vrátil, říká loučící se Červenka

Už tuto středu odletěl exslávistický útočník Roman Červenka do Německa, aby se připojil k přípravnému kempu svého nového zaměstnavatele, ruského celku Avangardu Omsk. Mistr světa a nejproduktivnější hráč minulého ročníku extraligy ale na Slavii zapomenout nehodlá. “V Čechách pro mě vždycky bude na prvním místě,“ vzkázal na rozloučenou.

Romane, začíná vám předsezónní příprava s Omskem. Jste nervózní?
Je to moje první zahraniční angažmá a já doufám, že všechno proběhne bez problémů. Rusko pro mě bude nová zkušenost, nová liga. Sám jsem zvědavý, jak to zvládnu.

Je něco, z čeho máte trochu strach?
Strach určitě ne. Nemám důvod. Věřím tomu, že kluci i trenér budou v pohodě a já si v týmu brzy zvyknu.

S tím vám určitě rád pomůže i Jaromír Jágr.
Je skvělý, že tam Jarda je. Pokud nás trenér dá k sobě, snad dostaneme dost času na to, abychom se sehráli. On je v Rusku obrovská hvězda, ostatně stejně jako všude.

V kádru už naopak není váš kamarád Jakub Klepiš, který se s Omskem nerozešel zrovna v dobrém. Mluvili jste o tom spolu?
Nějaké informace o tom mám. Můžu jen říct, že je velká škoda, že už tam Kuba není. Bohužel takový je hokejový život.

Neřekl jste si po rozhovoru s ním, že jste si měl raději počkat na nabídku ze zámoří?
NHL je mým snem stále, ale teď nemá cenu se o ní bavit. Podepsal jsem smlouvu s Omskem a to je hlavní. Když nabídka z NHL v budoucnu přijde, moc rád si tam zahraju, když ne, tak prostě ne. Aby to vyšlo, musí se sejít hodně faktorů. Je zbytečné o tom nyní spekulovat.

Pojďme teď k vašemu volnu. Stihl jste si po skvělé sezoně pořádně odpočinout?
Ale jo, odpočíval jsem docela dost. Čtrnáct dní po skončení sezony jsem byl v Česku, ještě probíhaly různé oslavy a tak. Pak jsem byl na tři týdny na Floridě, kde to bylo naprosto super, a trénovat začal až po návratu. Uteklo to jako voda, ale odpočatý jsem.

Čím vás Amerika tak zaujala?
Mně se ta země prostě líbí. S ničím tam není žádný problém.

Učil jste se o dovolené ruštinu?
No, moc jsem na to nesáhl. Spoléhám na to, že je ruština aspoň trochu podobná češtině. Doufám, že základním věcem budu rozumět včas.

Během léta jste dělal i trenéra v jedné z hokejových škol. Jaké to bylo?
Bylo to parádní. Celý ten týden proběhl nad očekávání, kluci byli v pohodě a brali si mé rady k srdci. Fakt mě to bavilo. Pokud by z toho vznikla tradice, uvítal bych to.

Dovedete si představit, že byste po skončení kariéry trénoval?
To nevím, nad tím teď opravdu nepřemýšlím (s úsměvem).

Loni jste svými výkony kraloval celé extralize. Vidíte v současném týmu Slavie svého následovníka?
Já bych nerad vyzdvihoval jednotlivce. Třeba takový Dan Branda je hodně kvalitní hokejista, ale to samé platí i o ostatních. Těžko říkat jednoho, dva hráče. Pokud chce hrát Slavia i nadále nahoře, musí hrát dobře jako tým. To je nejpodstatnější. Přišli noví kluci a uvidíme, jak do mužstva zapadnou a jaká se vytvoří atmosféra v kabině.

Plánujete, že se do Slavie jednou vrátíte?
Byl bych za to moc rád. Slavia mě vychovala, a když se budu vracet domů, budu chtít hrát právě za ni. V Čechách pro mě vždycky bude na prvním místě.

FOTO: Martin Prokop, Pavel Vrtiška
Autor OH
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více