Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
3. srpna 2010

Brankářská jednička Kopřiva vám představí novou výstroj

Miroslav Kopřiva přes léto změnil působiště. Z Kladna se přestěhoval do pražské Slavie, kde zahájí nový extraligový ročník z pozice brankářské jedničky. Výměna dresu donutila Miroslava Kopřivu ke změně celé brankářské výstroje.

Jak to vlastně probíhá, když si extraligový gólman jako vy vybírá novou výstroj?
Výstroj většinou objednávám po sezoně někdy v dubnu nebo květnu, protože než to přijde, trvá to dva měsíce. S dealery jsem v telefonickém kontaktu. Přijedou, ukážou mi výstroj a popřípadě pokud jsou nějaké novinky, tak mi je představí, ale většinou zůstávám u toho staršího typu.

Dá se výstroj vybírat i podle stylu chytání?
Rozhodně se vybírá i podle toho, protože betony jsou buď jednotvárný, nebo jsou lomený 1x, 2x, 3x a podle toho se ten beton dá ohnout. Záleží i na tom, jestli chcete mít koleno výš nebo níž a podle toho se vyrábí.

Lpíte na něčem při výběru?
Řekl bych, že nejsem nějak náročný a všechno mám ve standardním vybavení.

A když už výstroj dostanete, jak dlouho si na ní zvykáte? Všechno je přece jenom nerozhýbané a tvrdé.
Dá se říct, že nějakých čtrnáct dní, nebo tři týdny, než si to pořádně sedne. Nejhorší jsou betony, ty rozhýbu asi tak za měsíc, protože dlouho trvá než se přizpůsobí noze.

Na masce se člověk může designově asi vyřádit nejvíc, jaké jste na ní měl požadavky?
Design mám letos nový, protože jsem na ní v minulosti měl namalovaný kopřivy, ale k červenobílým barvám by to šlo asi těžko. Takže jsem ji zvolil klasicky: slávistické znaky a je jakoby sešívaná. Jediným požadavkem byla přezdívka pod bradu („Kopr“) a na stranách čtyři znamení.

Na přilbě máte ještě starší model mřížky, je to o zvyku nebo to má nějaký důvod?
Je to o zvyku. Tuhle mřížku mám od té doby, kdy se začala vyrábět a dosud jsem jí nezměnil. Je to finský typ, na který nedám dopustit.

Hodnotí vzhled výstroje vaše manželka?
(smích) Určitě to bude hodnotit! Někdy mě chválila jindy ne, ale vždycky si výstroj obhájím.

Brankářské vybavení se každým rokem vyvíjí, v čem se změnilo za posledních řekněme pět let?
Pořád se vylaďují materiály, ze kterých jsou chrániče a neustále se všechno zlehčuje. V dnešní výstroji, pokud se nic nečekaně nepohne, už ty střely vůbec nebolí.

Hodně se řeší rozměry, je to podle vás v současné době ideální?
Asi před třemi roky se výstroj zmenšila a prvních pět kol se to kontrolovalo. Samozřejmě, že pro nás gólmany by bylo lepší, kdyby se zase zvětšila. Takhle to je ale asi ideální a případné další zmenšení už by byla hloupost.

A jak často se v současnosti kontroluje?
Před sezonou se výstroj posílá na svaz, kde jí komise rozhodčích zkontroluje a podepíše, že je v pořádku. Když je něco většího, tak se to musí dát do správné míry, ale většinou už je nastavená dobře. V sezoně se pak už před každým zápasem jen kontrolují papíry o schválení.

Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více