Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
23.9.2010

Slavia nezvládla třetí třetinu. Sparta čtyřmi góly derby otočila a vyhrála 5:3

4. TV, čtvrtek 23.9.2010, Sparta - Slavia
Sparta
5:3
1:2, 0:1, 4:0
Slavia

Branky a nahrávky: 3. Philipp (J. Hlinka), 41. Smoleňák (Hlaváč, O´Brien), 43. Smoleňák (Hlaváč, D. Výborný), 47. Kůrka (Hromas, Broš), 52. Hromas - 10. Sklenář (Doležal, P. Jelínek), 17. T. Svoboda (Roth), 33. T. Svoboda (Vondrka, Branda). Rozhodčí: Minář, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9056.

Sestavy

Sparta

Pöpperle - O´Brien, Jan Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Macholda, Philipp, Salcido - Kůrka, Broš, Ručinský - Hlaváč, D. Výborný, Smoleňák - Ton, J. Hlinka, Treille - Bartánus, Koreis, Hromas.

Slavia

Slipčenko - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík - Micka, Štefanka, Krenželok - T. Svoboda, Branda, Vondrka - Jaškin, V. Růžička ml., Tomica - P. Jelínek, Sklenář, Doležal.

Praha - Slavia prohrála první derby nové sezony. Po čtyřicet minut byli sešívaní lepším týmem, ale Sparta čtyřmi góly v poslední třetině utkání otočila. Podílel se na tom i exslávista Tomáš Kůrka. Sešívaní už se tvrdého direktu nedokázali vzpamatovat. Za Slavii skóroval Sklenář a Tomáš Svoboda, který se trefil dokonce dvakrát.

Úvodní měření sil v této sezóně mezi odvěkými městkými rivaly začalo smírně. První hrozící nebezpečí hasil Pöpperle po minutě a půl hry, kdy pálil hostující Svoboda. Hra se rázem zrychlila a sparťané z toho rychle vytěžili úvodní branku. Hlinka se prosmýkl kolem manitenelu, obkroužil branku, přihrávkou oslovil najíždějícího Radka Philippa, který bez obtíží uklidil kotouč za Slipčenkova záda. Hlinka se v též situaci ocitl i o dvě minuty později, tentokrát si však troufl na sólové zakončení. Kotouč přes ležícího gólmana sešívaných už ale nepřehodil.

A tak přišel trest. V desáté minutě vypálil z kruhu zápěstím Jakub Sklenář, jehož projektil našel skulinku nad ramenem sparťanského gólmana. Sešívaní viditelně ožili, svého soupeře nepustili z vlastní třetiny. Jejich snaha se brzy proměnila ve vedoucí gól. Tomáš Sobotka se zmocnil puku ve skrumáži mezi kruhy a rychlým švihem jej uklidil do sítě. Byť si oba týmy na ledě nic nedarovali, rozhodčí v první dvacetiminutovce nerozdal jediný dvouminutový trest.

Zato ve druhém dějství se s nimi roztrhl pytel. Během prvních čtyř minut se na trestné lavici vystřídala hned trojice sparťanů. Jednu chvíli dokonce slávisté dobývali jen tříčlenou obrannou hráz Sparty. Ale marně. Kromě několika střel nic světoborného nepředvedli. Svůj náskok však přece jen navýšili. Jediný sparťan bránil únik Svobody a Vondrky a toho prchající duo perfektně využilo. Vondrka předložil kotouč Tomášovi Svobodovi, který jej ze vzduchu sklepl za Pöpperleho.

Sparťané se však nevzdali. Výborný oslovil Hlaváče, který se vymotal ze sevření svého strážce a pokračoval sám na Slipčenka. Bránící slávista se mu však vrhl pod nohy a na poslední chvíli zmařil rodící se nebezpečí. Zákrok sice zaváněl faulem, ale rozhodčí na rozdíl od bouřící haly zůstal klidný. Holešovičtí si vypracovali ještě jednu vyloženou příležitost. Vykoukal v přesilovce zazvonil na tyč po pěkné kombinaci v přesilovce. Gólem však akce neskončila, a tak po čtyřiceti minutách svítil na tabuli pro domácí nelichotivý výsledek 1:3.

Dvougólové manko však Sparta záhy po startu třetí třetiny vymazala. Stáhli hru na tři útoky a když po půl minutě hry Radek Smoleňák šikovně tečoval pokus Jana Hlávače, už to bylo jen o gól. Za dalších dvacet sekund se skóre vyrovnalo úplně. Obětaví slávisté hned ve třech svorně padli do přesilovkové střely Jiřího Vykoukala, čímž otevřeli prostor pro dorážku Radka Smoleňáka za Slipčenkova záda.

Sparťané viditelně ožili. Podporováni rozjařenou TESLA ARENOU zamykali rivala stále hlouběji do vlastní třetiny. Ve 47. minutě se utkání definitivně zlomilo ve prospěch domácích. Hromas v souboji u zadního manitnelu přikopl kotouč Tomášovi Kůrkovi, který vybruslil před brankáře a nikým nehlídán zavěsil. V 51. minutě se do sólové akce pustil aktivní Hlinka, jenže na Slipčenka nevyzrál.

Pátou trefu přidali Holešovičtí v 52. minutě. Karel Hromas v přesilovce bruslí dorazil puk do sítě a rozhodčí se odjel poradit s kolegou u videa. Gól platil. Sparťané už si náskok pohlídali a svého rivala už do ničeho vážnějšího nepustili. I jejich druhý zápas na domácím ledě tak skončil výhrou. Jak proti Kladnu, tak proti Slávii zvítězili stejným výsledkem 5:3.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Sparta): "Z našeho pohledu jsme zápas začali velice dobře, aktivně, ve třetí minutě jsme šli do vedení po krásné akci, ale v momentě, kdy my dostaneme gól, tak mužstvo je skleslé a těžko nachází nějakou sílu, což si nedokážu vysvětlit. Vyklidili jsme pole, ta hra nebyla vůbec dobrá i celou druhou třetinu. Do poslední části jsme zkorigovali sestavu, nabádali jsme hráče k jednoduchosti a do tlaku do brány. Z té poctivosti, kterou jsme tam předvedli, před hráči smekám za to, co dokázali za obrat."

Jiří Čelanský (Slavia): "Nemůžu hodnotit ten zápas jinak, než ho rozdělit na dvě části. V té první těžko něco vytknout našemu výkonu, protože přesně s tím jsme sem jeli, plnili jsme to, co jsme měli, hra podle toho také vypadala. Ta část byla výborná. Tou druhou částí je třetí třetina, kdy bylo všechno jinak, ačkoliv jsme byli připravení na to, že domácí to za stavu 1:3 zkusí vabank. Bohužel si myslím, že rozhodly naše individuální chyby. A také předvedená hra domácích."

Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více