Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. listopadu 2010

Před pátečním zápasem slávisté pokřtí knihu o své 110leté historii

Vydavatelství MAC, spol. s r.o. přichází na trh s knihou „Červenobílá ledová síla“, která se zabývá historii nejstaršího hokejového klubu u nás – HC Slavia Praha. Autorem publikace je Aleš Pivoda a její křest proběhne v pátek 19. listopadu před domácím zápasem Slavie proti Pardubicím. Nenechte si ujít tuto jedinečnou událost. Po utkání bude na programu autogramiáda, během níž si budete moct výtisk poprvé koupit a to za sníženou cenu.

HC Slavia Praha patří mezi historicky nejstarší evropské týmy. Její počátky sahají až do roku 1900 a letos tak slaví výročí 110let od svého založení. Při této příležitosti byla vydána kniha zabývající se právě kompletním příběhem tohoto slavného celku. Autorem publikace je velký slávista Aleš Pivoda, který nedávno napsal podobnou knihu „Červenobílá bojová síla“, která byla věnována fotbalové Slavii.

Poprvé si tuto jedinečnou publikaci můžete pořídit v O2 areně během utkání Slavie proti Pardubicím. Po tomto zápase proběhne u Fanshopu také autogramiáda šesti velkých osobností slávistického hokeje – Vladimíra Růžičky, Richarda Fardy, Michala Supa, Milana Antoše, Josefa Beránka a Petra Kadlece. Přijďte a nechte si od těchto legend podepsat novou knihu či kterýkoliv jiný slávistický suvenýr. Zvláště přítomnost současného generálního manažera Slavie Vladimíra Růžičky na takovéto akci bude zcela unikátní záležitostí.

Dalším důvodem, proč v pátek přijít, je zahajovací akce na koupi nové publikace "Červenobílá ledová síla". V běžném prodeji (Fanshop, eshop) bude stát 390 Kč, ale během pátečního zápasu si ji budete moct pořídit za zaváděcí cenu 350 Kč. Využijte této jedinečné akce. Navíc se blíží Vánoce a každému slávistovi udělá takovýto dárek obrovskou radost.

Co všechno v knize najdeme?

- Největší část se zabývá slávistickým A-týmem, ale autor věnoval část publikace i ženám a mládeži

- Samostatná podkapitola je věnována Fanklubu, jehož představitelé si napsali text sami a dodali vlastní fotografie

- V jedné z pasáží autor píše o maskotu Slavie, lvovi Maxovi

- Aleš Pivoda také popisuje všechna kluziště a stadiony, kde slávisté v historii měli domácí prostředí

- Naleznete zde také profily nejvýznamnějších osobností každého období slávistické hokejové historie

- Dozvíte se vše podstatné o historii HC Slavia Praha od roku 1900 až po současnost

O knize jsme si povídali se samotným autorem Alešem Pivodou

Podle pana Pivody je podstatná část knihy věnována novodobé historii klubu HC Slavia Praha, o to zajímavější pro někoho možná bude dozvědět se, jaké byly slávistické začátky. „Pokusil jsem se popsat celé dějiny „sešívaného klubu“, protože ne každý ví, že Slavia představovala v letech 1900 až 1928 absolutní špičku českého a pak československého hokeje. Například v roce 1909, kdy se Češi, do té doby hrající bandyhokej s míčkem, poprvé seznamovali s kanadským hokejem hraným pukem, tvořili reprezentační tým zemí Koruny české až na jednu výjimku jen slávisté,“ řekl autor publikace. Během roky 1937-1994 hráli slávisté druhou nejvyšší soutěž a podle Aleše Pivody bylo zajímavé pátrat v archivech a potkat se pamětníky. Dvě třetiny publikace pak tvoří období „extraligové období.“ „Samozřejmě že podstatnou část publikace tvoří popis extraligových let 1994 – 2010, připomenutí dvou mistrovských titulů, tří dalších finálových účastí v ELH a startu v jediném ročníku Ligy mistrů,“ dodal.

Sportovní publicista se věnoval hlavně A-týmu Slavie, ale nezapomněl opomenout i ostatní. „Je vcelku pochopitelné, že A-týmu, „vlajkové lodi klubu“, je v knize věnována největší pozornost. Ale slávistický hokej, to je samozřejmě i úspěšná mládež a také úspěšné ženy, a tak mají v publikaci rovněž své místo,“ uvedl Aleš Pivoda. „Samostatnou podkapitolu jsme věnovali Fanklubu. Jeho představitelé si text napsali sami a dodali také vlastní fotografie. A když už zmiňuji obrázky, pak extraligové ročníky dokumentují vesměs snímky pořízené panem Jiřím Kolišem, kterých je v knize většina. Zatímco ty starší jsou z archivu HC Slavia, několik jich poskytli bývalí hráči Slavie, vedení ženského týmu a mládeže,“ dodal a vzápětí ještě upozornil na část, která je věnována kluzištím a stadionům, které měla Slavia v minulosti jako domácí prostředí.

A proč byste si měli koupit právě tuto publikaci? „My slávisté, ke kterým se osobně počítám už od svého dětství, jsme „sešívaní srdcaři“. Měli bychom proto být hrdí na to, že náš klub psal od počátku historii českého hokeje a že po 57 letech v nižších soutěžích se nejen dokázal vrátit mezi elitu, ale dokonce získat dva tituly mistra ČR,“ řekl Aleš Pivoda. „Jestliže má čtenář možnost přečíst si a zařadit do své knihovničky hezkou památeční publikaci, která shrnuje celou 110 let trvající slavnou historii slávistického hokeje, pak si myslím, že naše kniha je artiklem, který by opravdový slávista prostě měl mít,“ uzavřel.

Kompletní rozhovor s Alešem Pivodou naleznete zde.

Autor Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více