Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. března 2011

Momenty čtvrtfinále

Hráči již hledají recept na třineckou ocel, ale my se ještě naposledy ohlédneme za uplynulou čtvrtfinálovou sérií s Libercem. Hokej je hra chyb, ve které rozhodují opravdové drobnosti (pánové s elektronickou tužkou mohou vyprávět). Redakce hc-slavia.cz vybrala zajímavé momenty čtvrtfinálové série, které trochu na pozadí mohly rozhodnout o postupu Slavie do semifinále.

1. utkání: Liberec - Slavia 4:5

Gól Michala Vondrky

Naivní herní styl obou stran přispěl k velice dramatickému utkání. Slavia na půdě Liberce vedla 1:0, ale v 38. minutě svítilo v Tipsport aréně skóre 4:2 pro domácí. Obrana sešívaných byla děravá a nejlepší den neměl ani gólman Kopřiva. Hráči se už mohli těšit na přestávkový céres, když z čista jasna uděřil Michal Vondrka. Vytříbený technik přejel modrou čáru a místo jeho již tradiční zatáčky do rohu kluziště propálil ostrou dělovkou Pince a snížil na rozdíl jedné branky. Co následovalo pak již všichni víme. Slavia se vzchopila a vyhrála klíčový první duel série.

2. utkání: Liberec - Slavia 5:1

"Lov na Nedvěda"

Petr Nedvěd je skvělý hokejista a jednou z nejvýraznější osobností naší extraligy. I přes vyzrálý hokejový věk si dokáže po ledě vodit protihráče jako kdysi v NHL. Přesto je značka NEDVĚD populární spíše v muzice, než v hokeji.

Petr Nedvěd musel přijmout spoustu ran
V závěru jasně rozhodnutého utkání Nedvěda dost nevybíravě sestřelil Jiří Doležal, který kvůli tomuto zákroku dostal stop do dalšího zápasu. Zákrok to byl opravdu tvrdý a Jiří Doležal ho několikrát vysvětloval. Kapitán Tygrů celou situaci však neunesl a kromě nadávek poslal na lavičku Slavie i láhev s pitím. Další utkání ukázalo, že Nedvěd je fyzicky vcelku v pořádku. Nicméně křivda z něho byla cítit po celou sérii. Klíčový hráč Tygrů byl tak kromě krásných hokejových momentů často viděn i v neustálých diskusích s rozhodčími a chodíval na trestnou lavici více, než je zvyklý. Nedvěd měl i smůlu a několikrát inkasoval neumyslné, ale nepříjemné údery vysokou hokejkou. "Speciálně jsme na Nedvěda nehráli. Vypadalo to, že po něm jdeme, protože byl pořád na ledě a Liberec táhnul," řekl po sérii trenér Slavie Vladimír Růžička.

3. utkání: Slavia - Liberec 5:2

Špatné střídání Tygrů

Slavia vedla 2:0, ale ejhle. Tygři srovnali a začali na ledě dominovat. V 39. minutě se však stalo něco neuvěřitelného. Hosté se naprosto nepochopitelně rozhodli střídat a červenobílá lavina se valila na pouhé dva hráče. Byla z toho nejhezčí kombinace celé série, na jejímž konci střílel Tomáš Pospíšil do prázdné branky. Slavia opět vedla a po zbytek utkání nedala Liberci již čuchnout.

4. utkání: Slavia - Liberec 4:3

Góly v oslabení

Lukášové Endál a Krenželok
Slavia se rozpomenula na svoji parádní parketu z let minulých - góly v oslabení. Býval to Roman Červenka, který dokázal při nevýhodném počtu hráčů pravidelně skórovat nebo připravit gól pro spoluhráče. Po Červenkovi se nejvíce útočné síly právem očekávalo od Michala Vondrky. Populární "Mižu" v druhém domácím utkání v oslabení jeden gól vstřelil a druhý připravil, když skvěle vyhodnotil situace, rozjel protiútok a parádně nahrál. Slavia dala v sérii 4 branky v oslabení a ve 4. utkání zlomila odpor Liberce díky nim.

5. utkání: Liberec - Slavia 2:0

Objevení Vošvrdy. Přišlo pozdě?

5. čtvrtfinále mělo jednoho hlavního hrdinu. Tomáš Vošvrda chytal poprvé v letošním play-off od začátku a tento tah Jiřího Kalouse se ukázal jako mistrovský. Jindy jasný Pincův náhradník dokonale zastoupil tápajícího kolegu. Vošvrda pokryl všech třicet střel Slavie a mnozí odborníci tipovali, že tento jednadvacetiletý brankář nakonec dotáhne Bílé Tygry do semifinále. Osud byl ale, jak všichni víme, jiný. Je ovšem otázka, zda by měla série stejný průběh, kdyby Kalous na Vošvrdu ukázal o nějaký ten zápas dříve.

6. utkání: Slavia - Liberec 2:3 sn.

A zase ten Nedvěd

Byl prakticky u všeho podstatného. Liberecký kapitán Petr Nedvěd ukázal, že i ve čtyřiceti letech může být tahounem extraligového týmu. V 9. minutě po chybě Petra Jelínka vyrovnával na 1:1 a o chvíli později založil akci, na jejíž konci dostal Liberec do vedení Milan Bartovič. Na začátku třetí třetiny inkasoval další úder holí do obličeje, tentokrát ještě před zahajovacím buly od Petra Jelínka. Ještě v prvním střídání musel skousnout tvrdý hit od Jiřího Vašíčka. Po zápase si ze svého otlučeného obličeje dělal legraci: "Jsem jak Joffrey Peyrac. Uvědomil jsem si, že moje kariéra modela je u konce." Samostatné nájezdy pak ani nemohl rozhodnout nikdo jiný.

7. utkání: Liberec - Slavia 3:4 pp.

Kopřivův famózní zákrok, o kterém ani nevěděl

Zápas pravdy přinesl krásný hokej a těžko si hokejový fanoušek může přát napínavější zápletku. Slavia ještě pět minut před třetí sirénou prohrávala o dvě branky. Dvěma
Radost po vítězném zápase
slepenými góly ovšem dotáhla zápas do prodloužení. Ve druhé minutě nastaveného času přišel možná nejpozoruhodnější moment celé série. Před libereckým Vantuchem se najednou otevřela prázdná branka. Snad všichni liberečtí fanoušci už měli ruce nad hlavou. Brankář Slavie Miroslav Kopřiva se roztáhl na brankovišti a puk se od jeho brusle odrazil nad slávistickou branku. "Ani nevím, že jsem puk vyrazil. Myslel jsem, že Vantuch přestřelil branku," řekl po zápase slávistický gólman. Posuďte sami, jestli to byl zákrok roku nebo selhání Vantucha. Jednoznačně ovšem šlo o naprosto klíčový okamžik. Mimo jiné proto, že Tomáš Svoboda o 10 minut později poslal do semifinále Slavii.
Autor Tomáš Houska, Ondřej Kalát
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více