Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. března 2011

Dmitrij Jaškin slaví 18. narozeniny, přeje si hlavně zdraví

Nejmladší hráč, který se letos zapojil do extraligy a velký talent českého hokeje, dnes slaví 18. narozeniny. "Měl jsem takový normální den. Dopoledne vcelku pořádný trénink, pak regenerace a odpočinek a večer půjdu jen na lepší večeři. Rozhodně nic velkého," osvětlil slávistický útočník, jak se Slaví plnoletost při extraligovém play-off.

"Žádný dárek jsem zatím nedostal, ale doufám, že jich bude hodně," usmíval se mladý útočník. "Nejvíce si samozřejmě přeji zdraví".

Jaškin do velkého hokeje doslova vtrhl a zleva zprava musí čelit otázkám o budoucnosti. NHL, nebo KHL? Jeho nejbližší budoucnost je však spjata s červenobílými barvami. "Ve Slavii mám smlouvu ještě na tři roky. Uvidíme, co bude po draftu, ale budu se snažit makat za Slavii a smlouvu dodržet. Dávám si postupný cíle. Odehrát teď co nejlepší v play-off! Poté MS osmnáctek v Německu a pak se uvidí, jak se mi bude dařit v další sezóně," říká Jaškin.

Jaškin je na ledě poznat na první pohled nejen skvělým bruslením a agresivní přímočarou hrou, ale i díky povinné mřížce, kterou nezletilý hráči musel mít. "Sezónu dohraji s mřížkou. Nevidím důvod, proč bych ji měl sundavat, protože na mistovství světa bych s ní musel podle pravidel stejně hrát," vysvětluje Jaškin.

Kemp mládežnické reprezentace začíná již 26. března, ale Dmitrij samozřejmě odjede až Slavii skončí sezónu. "Strašně moc se na mistrovství světa těším, protože reprezentace je nejvíce, co jde. Nevidím moc problém v tom, že jsem ještě ve Slavii. Myslím, že bude stačit, když se připojím až do závěrečného kempu," říká dravý útočník.

Jaškinův premiérový gól v play-off
Útočník Dmitrij Jaškin vynikal již v mládežnických kategoriích a posbíral i několik titulů. Mládežnickou reprezentaci do 18 let táhl i na Memoriálu Ivana Hlinky a měl nakročeno i do reprezentace do 20 let. O MS juniorů v Buffalo však vinnou zranění přišel a nemohl se tak v zámoří ukázat agentům NHL. Šanci porvat se o úspěch na mezinárodní scéně snad bude mít na MS do 18 let.




Poslední rok v kariéře Dmitrije Jaškina byl skutečně nacpaný událostmi. Nabízíme jejich shrnutí:

23. března 2010 oslavil Dmitrij Jaškin 17. narozeniny.

31. března vyhrál se starším dorostem Slavie mistrovský titul. Nastupoval i za juniorský tým.

V červnu 2010 se stal jedničkou draftu KHL (draftován týmem HK Sibir Novosibirsk).

V červnu 2010 získal české občanství. V ČR vyrůstal i hokejově a od batolecího věku zde žije.

8. října 2010 vstřelil v 9. kole premiérovou extraligovou branku. Gól proti Pardubicícm byl hned vítězným.

21. listopadu si při nevybíravém zákroku kladenského Jindřicha Kotrly přetrhl vazy v koleni a přišel o MS do 20 let v americkém Buffalo.

V lednu 2011 se zapsal na odhadu Úřadu pro centrální skauting jako 5. hráč nadcházejícího draftu NHL. Svoji pozici musí potvrdit na "ostrém" letním draftu.

20. února skončilo závěrečné 52. extraligové kolo. Jaškin v první sezóně mezi muži navzdory dlouhému a vážnému zranění kolene odehrál 33 zápasů, ve kterých si připsal 3 góly a 7 asistencí.

24. února vstřelil Jaškin první branku ve vyřazovacích bojích - přispěl k druhé výhře nad Karlovými Vary.

V dubnu by měl Dmitrij hrát na MS do 18 let v Německu.

Hokejový klan

Dmitrij Jaškin

Jaškin je známé hokejové jméno. Dmitrijův táta Alexej válel dlouhá léta v obraně Vsetína, kde hokejově vyrůstal i Dmitrij. Ostatně Alexej Jaškin v klubu, se kterým získal 6 titulů, pracuje i po ukončení aktivní kariéry. Z valašské metropole přišel Dmitrij do Slavie v patnácti letech. Ve Vsetíně působil i jeho starší bratr Michail, který si zahrál extraligový zápas při rozlučce svého legendárního otce. Michailovi tehdy bylo 13 let a je nejmladším hráčem, který kdy nastoupil do zápasu české nejvyšší hokejové soutěže. Jeho zařazení na soupisku bylo samozřejmě pouze symbolické na jedno střídání a v dalších utkáních již nenastoupil.

Celá redakce webu hc-slavia.cz přeje Dmitrijovi všechno nejlepší a plno gólů v barvách Slavie i národního týmu!

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více