Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. května 2011

Čeká nás kvalitní letní soutěž, shodli se účastnící European Trophy

P r a h a - V úterý 17. května se v pražské Tesla Aréně konala tisková konference. Hlavním tématem byla prestižní letní soutěž European Trophy s finálovým turnajem v prosinci. Pražska Sparta mezi 24 účastníky z celé Evropy nebude chybět. V následujícím článku vám přinášíme krátké shrnutí a rozlosování skupin.

Hokejisté Slavie si zpestří přípravu několika atraktivními duely. Budou moct své síly změřit hned s několika týmy ze starého kontinentu. Kromě tradičních českých klubů se ho zúčastní také týmy z Finska, Švédska, Rakouska, Německa a jeden slovenský. „Máme tu čtyřiadvacet top týmů ze šesti států Evropy, kteří budou hrát největší turnaj tohoto typu,“ řekl ředitel soutěže Švéd Bo „Kulon“ Lennartsson na úvod.

„V Evropě byla dlouhodobá touha po kvalitním mezinárodním klubovém hokeji, což pro nás bylo při vzniku soutěže důležité. Chtěli jsme vytvořit v Evropě kvalitní soutěž,“ vysvětlil záměr, proč se rozhodl pro vznik turnaje v rámci starého kontinentu. V loňské podobě soutěže startovalo celkem osmnáct týmů ze sedmi zemí Evropy a „ušatý“ pohár zvedli nad hlavu hráči týmu Eisbären Berlin, kteří ve finále porazili švédský HV 71 (5:3).

Česko je největším zásobitelem týmů do ET

Největší příděl týmů ale přišel z České republiky. „Loni byla jediným zástupcem české ligy Sparta Praha, takže jsem velice rád, že mohu uvítat Liberec, České Budějovice, Plzeň, Brno, Slavii a Pardubice,“ přivítal českou šestici nejdůležitější muž soutěže.

„Týmy jsme rozdělili do čtyř divizí, ze kterých pak budou postupovat dva nejlepší týmy na finálový turnaj Red Bull Salutte 2011,“ vyzradil Lennartsson vyvrcholení soutěže. „Na závěrečném turnaji budou týmy rozděleny do dvou skupin a sehrají tři utkání. Jednu skupinu bude hostit Salzburg, druhou pak Vídeň. Finálový zápas je na programu 18. prosince ve Vídni,“ dodal Švéd.

A proč se rozhodli organizátoři uspořádat závěrečný turnaj až v prosinci? „Pro týmy to bylo hodně náročné v pěti dnech zařídit vše potřebné, aby mohly přijet do Salzburgu. Tím, že je finálový turnaj v prosinci, je mnohem jednodušší to naplánovat. Je to takřka perfektní čas,“ řekl Bo Lennartsson.

Vladimír Růžička: Zápasy nebudou mít kvalitu jako Liga mistrů

Nadšení neskrývali také zástupci šesti nováčků z Čech. „Jsem rád, že máme takové soupeře ve skupině. Na zápasy se těšíme a doufám, že se soupeřům bude v Brně líbit. Bude to určitě pro nás kvalitní letní příprava,“ prozradil ve stručnosti zástupce Brna Pavel Zubíček, který byl ještě loni aktivním hráčem.

„Hokej potřeboval konfrontaci špičkových klubů z jednotlivých lig Evropy. Věřím, že to přispěje ke kvalitě hokeje u nás a bude to atraktivní pro diváky a že to do extraligy přinese rozvoj hokeje i pro mládež,“ řekl generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech. Nejvíce zkušeností měl z českých zástupců s hokejem na mezinárodní klubové úrovni Vladimír Růžička, který vedl Slavii Praha v již zaniklé hokejové Lize mistrů.

„Měli jsme možnost hrát Ligu mistrů a musím říci, že je opravdu škoda, že nepokračovala. Zápasy budou mít určitě v létě už takovou úroveň, jako kdyby se hrála soutěž. Přál bych si, aby tento projekt pokračoval delší dobu,“ řekl kouč Slavie Vladimír Růžička závěrem.

Autor Petr Schultz
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více