Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
13. srpna 2011

"Obrozené" TPS Turku o Slavii: Bojovný tým bez hvězd

Již druhým finským soupeřem Slavie v Europen Trophy bude TPS Turku. Jedenáctinásobný mistr SM-liigy se v loňské sezoně umístil na 13. místě po základní části, o čemž historie hovoří jako o nejhorším výsledku klubu. TPS je tak hladové po úspěchu, kterého může dosáhnout i na evropské scéně. Utkání se uskuteční v neděli 14.8. od 18:30.

Náš soupeř

Klub založen: 1929
Trenér: Pekka Virta
Největší úspěchy: 11x titul v SM-liiga
Internet: http://hc.tps.fi/
Hvězdy týmu: Ville Vahalahti, Aki-Petteri Berg, Michal Birner

Rozpis zápasů ET

čtvrtek 12.8. 18:30 Djurgarden - Slavia 5:2
sobota 13.8. 18:30 Lulea - Slavia 1:2
neděle 14.8. 18:30 Turku – Slavia
pátek 19.8. 17:30 Slavia - Sparta
čtvrtek 25.8. 17:30 Slavia - Jokerit
sobota 27.8. 16:00 Slavia - IFK Helsinky
středa 31.8. 17:30 Slavia - Plzeň
neděle 4.9. 18:00 Mannheim - Slavia

Loňské vystřízlivění z titulu

V sezoně 2009/10 získalo TPS Turku jedenáctý titul. Před minulou sezonou proto Turku patřilo k favoritům soutěže, místo toho ale tým zasáhla hluboká krize. Turku se umístilo na třináctém místě, což je nejhorší příčka po základní části v historii klubu.

Po tragické sezoně tudíž došlo k radikálnímu řezu kádru. Tým opustilo více než patnáct hráčů a očekává se, že se vrátí na výsluní SM-liigy.

Zemětřesení ustál kapitán Vahalahti a zůstal ve funkci lídra mužstva. Jeho zástupci byli zvoleni Laakso a Čech Birner, který hokejově vyrostl právě ve Slavii. Pětadvacetiletý útočník ve vršovickém klubu prošel mládežnickými kategoriemi. V osmnácti se ale rozhodl pro angažmá v zámoří, které v roce 2008 vyměnil za finskou nejvyšší soutěž. Po sezoně strávené v celku Pelicans vyměnil dres za právě TPS Turku.

Český rukopis

I po historickém neúspěchu si dres TPS udrželi Češi Michal Birner a Tomáš Plíhal. Přes letní období ale do jihozápadního finského města Turku zamířilo hned trio dalších Čechů. Z Mladé Boleslavi brankář Marek Schwarz, litvínovský rodák Jakub Černý a mistr světa z roku 2010 Tomáš Mojžíš, jenž naposledy hrál v KHL za Dynamo Minsk.
Asistentem kapitána v TPS je nově slávistický odchovanec Michal Birner

Právě Marek Schwarz by se mohl stát brankářskou jedničkou. Pro gólmana s reprezentačními zkušenostmi je angažmá ve Finsku výzvou. „Márek má trochu agresivní styl se skvělými reflexy. Jsem rád, že jsme získali tak velmi dobrého brankáře, na spolupráci se moc těším,“ řekl trenér gólmanů TPS Urpo Ylönen.

Tomáš Mojžíš obranné řady Turku posílil teprve v průběhu tohoto týdne a utkání proti Slavii, ve kterém by měl nastoupit, tak bude jeho premiérou v dresu TPS

TPS Turku o Slavii

“Slavii vede jako trenér bývalý hokejista, vítěz stanleyova poháru, světového šampionátu i olympijských her Vladimír Růžička. Mistrovství světa navíc dvakrát vyhrál i jako kouč českého národního týmu. Růžička se ve Slavii opírá o týmového ducha. Tým nemá velké hvězdy a skládá se především z českých hráčů. Ve Slavii působí však pro Finy velice dobře známý Tomáš Kůrka, který ve finské lize odehrál v minulosti tři sezony.“

Vlastnická struktura

Zajímavé na TPS Turku je vlastnická struktura. V klubu jsou totiž menšinovými vlastníky i současní hokejisté a finští reprezentanti Miikka Kiprusoff a sourozenci Koivovi. Všichni tři bronzoví medailisté z Vancouveru jsou odchovanci TPS, ale už několik let působí v zámoří.

Během výluky NHL v sezoně 2004/05 se ovšem domů vrátil pouze Saku Koivu, který během dvaceti utkání zaznamenal osmadvacet bodů. Tým se ale umístil až na šesté příčce. Jeho bratr Mikko zůstal v zámoří a nastupoval v nižší American Hockey League. To zase brankář Kiprusoff odcestoval do Skandinávie, ale do švédské Timry.

Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více