Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. října 2011

Slavia chce další body, proti bude Zlín s Čajánkem

Do kabiny Slavie se vrací pohoda, skalp vicemistra z Vítkovic a následná domácí výhra v derby nad rivalem ze Sparty, to je vítaná vzpruha pro červenobílé. Jestli budou mít jejich výkony vzestupnou tendenci, to mohou ukázat v pátek, kdy v O2 areně od 18:15 hostí PSG Zlín, tým ze špičky tabulky. Už za pár dní se pak oba soupeři potkají na ledě znovu, v úterý ve Zlíně v odloženém utkání 1. kola.

Náš soupeř

Klub založen: 1928
Trenéři: Rostislav Vlach, Josef Turek
Největší úspěchy: mistrovský titul (2004), 2. místo (1995, 1999 a 2005)
Internet: www.hokej.zlin.cz
Hvězdy týmu: Petr Čajánek, Petr Leška, Martin Hamrlík

Zlín: bez Balaštíka, ale s Čajánkem

Ve Zlíně bylo přes léto docela rušno, tým potkalo několik zásadních změn. Do Komety odešel uznávaný kouč Zdeněk Venera, jeho místo převzal dosavadní asistent Rostislav Vlach. Vyhlášený kanonýr Jaroslav Balaštík, jenž se v klubu nedohodl na nové smlouvě, zamířil do Mladé Boleslavi. A odešel také útočník Ivan Rachůnek do Sparty, tým tak ztratil hned dva ze tří nejlepších střelců z minulé sezony.

Zlínští fanoušci si však nemuseli zas tolik zoufat, návrat totiž ohlásila místní ikona a velký srdcař Petr Čajánek. Trojnásobný mistr světa se po letech strávených v zahraničí vrátil domů a stal se hlavní tváří klubu. Společně s matadory Martinem Hamrlíkem a Petrem Leškou teď táhnou Zlín a zatím se jim to daří výborně. Aktuální vizitka týmu? Třetí místo v tabulce, stejně bodů jako první Budějovice a druhá Plzeň.

Dalším klíčovou oporou Zlína je gólman Luboš Horčička, jenž z pozice jedničky překvapivě vytlačuje Jakuba Sedláčka. V minulé sezoně úspěšně zaskakoval v Plzni, nyní je podle statistik nejlepším brankářem celé soutěže – má průměr 1,52 inkasovaných branek na zápas a skvělou úspěšnost zákroků 94,91 procent. Ze 7 zápasů si připsal 5 vítězství.

Slavia: s Furchem přišly výhry

Po dvou výhrách v řadě je nálada ve slávistické kabině zas o něco veselejší. Červenobílí uloupili tři body z ledu vicemistra z Vítkovic a pak po nájezdech slavili výhru 1:0 nad Spartou v prvním derby sezony. Zlomili tím černou sérii na domácím ledě, kde předtím čtyřikrát za sebou padli. A posunuli se na desáté místo.

Trenérům vyšla změna v brankovišti. Po devítibrankovém přídělu s Kometou dostal příležitost Dominik Furch, který dosud nastupoval v první lize za Beroun. A týmová trojka se uvedla skvěle, potvrdila dobrou formu. Jednadvacetiletý mladík podržel mužstvo už ve Vítkovicích a v derby se Spartou pak vychytal své premiérové čisté konto v extralize.

„Forma Dominika nás pochopitelně těší, chytá výborně a my doufáme, že mu to vydrží co nejdéle,“ řekl asistent trenéra Jiří Čelanský. A nevyloučil, že i po návratu zraněné jedničky Miroslava Kopřivy (výron v kotníku) možná zůstane v brance. „Šance obou brankářů jsou vyrovnané, rozhodovat bude momentální forma. Pro nás je to pochopitelně příjemné dilema.“

Příjemnou zprávou pro slávisty je také návrat zraněných opor. V derby už na ledě nechyběli kapitán Petr Kadlec a další zkušený zadák Jiří Vašíček. A na hře defenzivy to bylo hodně znát, poprvé v sezoně Slavia udržela vzadu nulu. Jaký kontrast po propadáku s Kometou… Další navrátilec Lukáš Krenželok, který naskočil do hry už ve Vítkovicích, pak rozhodl derby suverénním zakončením v nájezdech.

Co možná (ne)víte

V sezoně 2004/05, během výluky NHL, byl Zlín pro Slavii hodně neoblíbeným soupeřem. Sešívaní mu dokázali ve čtyřech zápasech dát jediný gól, až v tom posledním, kdy Marek Tomica doma zařídil remízu 1:1. Předtím si zapsali prohry 0:4, 0:2 (venku) a 0:3 (doma).

V posledních čtyřech sezonách to je v zápasech mezi Slavií a Zlínem jako na houpačce. Sezona 2007/08 – čtyři výhry Slavie, 2008/09 – 1 výhra Slavia a 3 výhry Zlína, 2009/10 – čtyři výhry Slavie, 2010/11 – 1 výhra Slavia a 3 výhry Zlína. Pokud by to šlo takhle dál, zažije letos Slavia proti Zlínu bodové hody…

Historická bilance Slavia vs. Zlín

Celkem 68 zápasů 21 – 5 – 11 – 4 – 27
Doma   34 zápasů 11 – 2 – 6 – 2 – 13
Venku  34 zápasů 10 – 3 – 5 – 2 – 14

Postavení v tabulce

3.  Zlín   6 – 2 – 2 – 2 30:25 24
10. Slavia 4 – 1 – 1 – 6 34:37 15

Poslední zápasy

Slavia-Sparta 1:0sn
Vítkovice-Slavia 3:5
Slavia-Kometa 5:9
Liberec-Slavia 4:3sn
Slavia-Pardubice 1:2
Zlín-Kometa 4:1
Č. Budějovice-Zlín 4:0
Zlín-Vítkovice 4:2
K. Vary-Zlín 1:3
Zlín-Sparta 0:2

Nejproduktivnější hráči

Tomáš Hertl      11 bodů (6+5)
Tomáš Kůrka      10 bodů (6+4)
Vladimír Růžička  9 bodů (1+8)
Petr Čajánek   9 bodů (3+6)
Petr Leška     9 bodů (2+7)
Bedřich Köhler 8 bodů (6+2)

Sestavy v minulém kole

Furch – Kadlec, Kolařík, Kuboš, Šulc, Roth, Vašíček, Krejčík – Kůrka, Krenželok, Tomica – T. Svoboda, V. Růžička, Sklenář – Kalus, Jelínek, Doležal – Jaškin (41. Micka), Hertl, M. Čermák Horčička – Hamrlík, Linhart, Matějíček, Galvas, Míka, Lučka, Tesařík, Řezníček – Finsterle, Leška, Köhler – Důras, Čajánek, Veselý – Holík, Roman Vlach, Ondráček – Honejsek, T. Sýkora, Čech
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více