Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. října 2011

Slavia hostí poslední Mladou Boleslav, doma už potřebuje zabrat

Jen dvakrát ze sedmi zápasů na domácím ledě zatím dokázali slávisté v nové sezoně vyhrát. Je tedy už pomalu na čase bídnou bilanci, kterou mají nejhorší v celé extralize, změnit. Slavia bude v pátečním 16. kole hostit v O2 areně od 17:00 Mladou Boleslav, aktuálně poslední tým extraligy. Hraje doma, bude papírovým favoritem, fanoušci červenobílých očekávají jedině vítězství. Ale pozor, právě takové zápasy bývají mnohdy ošidné a těžké.

Náš soupeř

Klub založen: 1879
Trenéři: Vlado Hiadlovský a Milan Hnilička
Největší úspěchy: postup do extraligy (2008)
Internet: www.bkboleslav.cz
Hvězdy týmu: David Výborný, Jaroslav Balaštík, Jakub Čutta

Mladá Boleslav: znovu na chvostu tabulky

Třikrát a dost. Bruslařský klub vstupoval do sezony s jasným cílem – vyhnout se baráži o záchranu, kterou hrál po postupu do extraligy ve všech třech sezonách. Jenže zatím dělají Středočeši vše pro to, aby tam znovu zahučeli. Jsou nejhorším týmem celé soutěže, váznou výsledky, ale také předváděná hra, skřípe to v obraně i v útoku.

Začátek měla Mladá Boleslav katastrofální, prvních pět zápasů prohrála. A od té doby se z bludného kruhu nemůže vymanit. To si samozřejmě vyžádalo změny. Vladimír Jeřábek vydržel na střídačce jako hlavní kouč jen do 11. kola, poté byli pověřeni vedením mužstva jeho dosavadní asistent Vlado Hiadlovský a sportovní manažer klubu Milan Hnilička, jenž tak znovu sestoupil z kanceláře k hráčům.

Hned v premiéře nové trenérské dvojice sice Boleslavští dokázali doma porazit Karlovy Vary, ale pak následovaly tři prohry v řadě, které je zase o něco víc připoutaly ke dnu tabulky. Kabinou také prošel už pořádný průvan – nově přišli útočníci Kotrla, Cetkovský, Stieler, Kanaďan Goertzen, z Vítkovic dorazil Svačina výměnou za Pabišku. Ale ani to zatím ke zlepšení nepomáhá.

Hvězdné letní posily David Výborný (11 bodů) a Jaroslav Balaštík (5 gólů) na vše sami nestačí. Boleslav má nejhorší útok v extralize, s průměrem necelých dvou vstřelených branek na zápas není divu, že si připsala v patnácti duelech jen čtyři výhry. I přesto by se měli mít slávisté na pozoru hned ze dvou důvodů - 1.) oba týmy dělí v tabulce "jen" sedm bodů, 2.) ze šesti vzájemných duelů v O2 areně dokázali Boleslavští třikrát vyhrát!

Slavia: výkony připomíná den a noc

Slávisté a jejich výkony v sezoně zatím připomínají den a noc, nedokážou udělat delší vítěznou šňůru. Jednou dvakrát sice zazáří, ale poté ztratí už téměř vyhraný zápas (doma se Zlínem prohra 4:5 v nájezdech) nebo totálně vybouchnou (venku v Karlových Varech 2:6). A pak zase někde překvapí a odvezou si cenné vítězství. Právě nevyrovnanost je stojí lepší umístění.

Po úterní dohrávce 1. kola je ve slávistické kabině zas o něco veselejší atmosféra. Tým v čele s výtečným brankářem Furchem vyhrál na horkém zlínském ledě 3:0 a vrátil soupeři nedávnou trpkou porážku z O2 areny. „Odehráli jsme výborné utkání, co se týká obranné činnosti. Hráli jsme zodpovědně a na hraně sebeobětování. A hodně nás podržel brankář Furch,“ pochvaloval si asistent Jiří Čelanský. A přesně téhle cesty by se hráči měli držet, ta vede k úspěchu.

Výhra nad Zlínem posunula Slavii na deváté místo, hned za ní je však se ztrátou jediného bodu trio Vítkovice, Kometa a Litvínov. Tabulka je pořádně našlapaná, každým kolem se může průběžné pořadí úplně promíchat. Proti Mladé Boleslavi jasně velí červenobílým povinnost zvítězit – jednak hostí aktuálně poslední celek tabulky, jednak domácích ztrát už bylo hodně. Potěší věrné fanoušky?

Co možná (ne)víte

Je to rarita, Vlado Hiadlovský a Milan Hnilička v Mladé Boleslavi přepisují dějiny. Poprvé v historii totiž vedou extraligový tým dva bývalí brankáři. Hnilička na střídačku poprvé vstoupil už během jarní baráže, po mizerných výkonech v úvodu sezony tento krok zopakoval. Na jak dlouho? Jiného trenéra prý vedení klubu momentálně nehledá.

Dominik Furch začínal sezonu až jako slávistická brankářská trojka v první lize, ale momentálně je velkou oporou týmu. Výbornými výkony v Berouně si řekl o šanci a tu při zranění jedničky Kopřivy chytil pořádně za pačesy. Z pěti zápasů si připsal tři výhry, dvakrát dokonce s nulou, úspěšnost zásahů má 91,86 procent. Dvě čistá konta jako on dosud vychytali jen třinecký Hamerlík a liberecký Pinc.

Radim Vrbata, útočník Phoenixu, se v létě stal spoluvlastníkem Mladé Boleslavi. Po Jaromíru Jágrovi v Kladně či Martinu Strakovi v Plzni je tak dalším hokejistou, který se rozhodl vstoupit do majetkových struktur svého mateřského klubu. A podobně jako Jágr bude během sezony dohlížet na "svůj" tým, kde hraje i jeho bratr David, na dálku ze zámoří. Zatím mu ale příliš radosti nedělá...

Historická bilance Slavia vs. Ml. Boleslav

Celkem 13 zápasů 8 – 0 – 0 – 0 – 5
Doma    6 zápasů 3 – 0 – 0 – 0 – 3
Venku   7 zápasů 5 – 0 – 0 – 0 – 2

Postavení v tabulce

9.  Slavia       5 - 1 - 2 - 7  43:48 19
14. Ml. Boleslav 3 - 1 - 1 - 10 28:52 12

Poslední zápasy

Zlín-Slavia 0:3
K. Vary-Slavia 6:2
Slavia-Zlín 4:5sn
Slavia-Sparta 1:0sn
Vítkovice-Slavia 3:5
Č. Budějovice-Ml. Boleslav 4:2
Zlín-Ml. Boleslav 2:0
Ml. Boleslav-Č. Budějovice 2:5
Ml. Boleslav-K. Vary 4:1
Kometa-Ml. Boleslav 5:1

Nejproduktivnější hráči

Vladimír Růžička 13 bodů (3+10)
Tomáš Svoboda    12 bodů (9+3)
Tomáš Kůrka      12 bodů (7+5)
David Výborný 11 bodů (3+8)
Roman Tomas    7 bodů (3+4)
David Vrbata   6 bodů (4+2)

Sestavy v minulém kole

Furch – Kolařík, Kuboš, Šulc, Roth, Vašíček, J. Krejčík, Barák – Kůrka, Krenželok, Tomica – T. Svoboda, V. Růžička, Sklenář – Kalus, Jelínek, Doležal – Micka, T. Hertl, M. Čermák J. Hübl (1. Valent) – Rýgl, Čutta, Žabka, Beňovič, Chaloupka, Mozík – Balaštík, Výborný, Mikulík – Svačina, Vrbata, Demel – Cetkovský, Bahenský, Tomas – Jiránek (41. Plodek), Stieler, Goertzen
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více