Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. listopadu 2011

Úvod sezony: především domácí bída a zářící kometa Hertl

Extraliga má první reprezentační pauzu sezony, její program se na pár dní zastavil. A hokejisté Slavie si oddechli, úvodních dvacet kol si zrovna za rámeček nedají. Od příštího týdne, kdy se hokejový kolotoč nejvyšší soutěže znovu rozjede, začnou pracovat na nápravě. Pojďme si ale ještě předtím připomenout momenty z úvodu sezony, na které se nezapomene.

Moc pozitivního toho v podání Slavie zatím nebylo. Ale není třeba propadat panice, stále je spoustu času s tím něco udělat. A že se slávistický kouč a generální manažer Vladimír Růžička s aktuální dvanáctou příčkou v tabulce rozhodně nespokojí, to je jasné všem sešívaným.

Výborný rozjezd? Jen dvě kola

Start Slavii vyšel, ale pak už to šlo z kopce
Začalo to slibně. První dva zápasy, dvě výhry a plný bodový zisk se skóre 7:2. Na úvod slávisté zdolali doma Karlovy Vary, pak si dojeli pro výhru do Mladé Boleslavi. A po dvou kolech byli v čele tabulky! Pravda, v maratonu dlouhodobé části, který čítá celkem 52 kol, to sice nemá moc vypovídající hodnotu, ale průběžné první místo navnadilo fanoušky. Jenže pozitivní nálada jim moc dlouho nevydržela.

Dvě výhry v řadě dokázali sešívaní přidat už jen jednou a následoval pořádný sešup dolů. Po dvaceti odehraných zápasech jsou až na 12. místě, s čtyřbodovou ztrátou na předkolo play off a se stejným bodovým rozdílem od poslední Mladé Boleslavi. Bídná je hlavně jejich koncovka, pětkrát nevstřelili ani branku (venku 0:4 v Třinci, doma 1:0sn se Spartou, 0:2 s Mladou Boleslaví, 0:3 s Českými Budějovicemi a 0:3 s Plzní).

I v předchozích dvou sezonách nezačala Slavia nejlépe a až do poslední chvíle bojovala o play off, kde si pak vedla statečně. Ale jak se zatím ukazuje, letos jí zřejmě čeká ještě náročnější mise. Tým, jenž v posledních letech pravidelně ztrácí své nejproduktivnější hráče (Bednář, loni Červenka, letos Vondrka), bude podle všeho třeba posílit, což už připustil i šéf střídačky Vladimír Růžička.

Všude dobře, doma je (zatím) nejhůř

Doma se slávisté trápí, čtyřikrát už nedali ani gól
Říká se „můj dům, můj hrad.“ Ten slávistický má však v nové sezoně zatím pořádné trhliny, o nedobytné pevnosti si mohou sešívaní nechat jen zdát. Soupeři si pravidelně jezdí do O2 areny pro body, z jedenácti zápasů dokázala Slavia vyhrát jen jednou v základní hrací době, další dvě výhry přidala v nájezdech. Se ziskem osmi bodů má jasně nejhorší domácí bilanci ze všech týmů v extralize. Zatímco venku je šestá, což je solidní počin.

Výkony slávistů na vlastním kluzišti stále více připomínají křeč, beznaděj. Padá na ně psychická deka, jsou už pomalu radši, když mohou hrát venku, kde se jim daří držet systému hry, který chtějí předvádět. To doma jejich herní projev drhne ve všem. Není náhodou, že už tam čtyřikrát vyšli střelecky naprázdno. Nedali gól dokonce dva zápasy v řadě (proti Mladé Boleslavi a Českým Budějovicím), pak sice následovala výhra v nájezdech nad mistrem z Třince, ale v posledním utkání před pauzou došlo trápení k vrcholu.

Proti Plzni vystřelili slávisté jen desetkrát na branku a po zásluze padli 0:3. „To je prostě tragédie,“ hlesl po zápase asistent trenéra Jiří Čelanský. Celkově vzato, taková tristní vizitka není rozhodně něco, co by mohlo přilákat diváky do rozlehlé O2 areny. Průměrná divácká návštěva je zatím 4122, což na bídu, kterou slávisté předvádí, ještě není tak špatné. Ale trpělivost věrných příznivců nemusí být nekonečná…

Výbuch s Kometou, desítka byla ve vzduchu

Jeden, dva, tři, ....devět gólů od Komety
Pátek 14. října se mohl přejmenovat na Den otevřených dveří v O2 areně. V hlavní roli: propustná slávistická defenziva. Na takový zápas se jen tak nezapomene. Diváci si užili střeleckých hodů, trenéři si rvali vlasy. Slavia hostila brněnskou Kometu, která byla na duel pořádně nažhavená. A na ledě se skutečně činila. Tomáš Svoboda sice brzy dostal domácí do vedení, ale ti pak už tahali za kratší konec. A skóre narůstalo výrazně v jejich neprospěch.

Hra Slavia se zbortila jako domeček z karet, za chybující obranou se v brance protočili Kopřiva se Slipčenkem, kteří se podělili o devítigólový příděl. Jen těsně byla Slavia ušetřena od potupné desítky. Triumf Komety řídila početná enkláva ex-slávistů v jejím dresu, Holec, Dlouhý, Žižka či Leoš Čermák byli podepsáni pod většinu gólů a výhru 9:5. Takovou nálož dosud sešívaní ve vysočanské hale nedostali. „Úplně nás rozebírali,“ povzdechl si po debaklu útočník Tomáš Hertl.

Rarita v derby, 0:0 po 65 minutách

Dominik Furch v derby vychytal svou první nulu v extralize
Tak tohle extraliga dosud nepamatovala. Ano, bezgólových výsledků 0:0 i po prodloužení se během sezony několik urodí, i slávisté jich zažili ve své extraligové historii několik. Ale aby se to stalo v pražském derby, v tak prestižní bitvě odvěkých rivalů? Ne. Až v 67. vzájemném souboji (v základní části) tahle rarita padla. V úterý 18. října přepisovaly v O2 areně oba týmy dějiny.

A zvláště oba výteční brankáři, slávistický mladík Dominik Furch a sparťan Tomáš Pöpperle. V zápase, který diváky zrovna moc ze sedadel nezvedal, nepustili za 65 minut hry ani gól, o vítězi musely rozhodovat až nájezdy. V nich se radovali slávisté a mohli opěvovat svého hrdinu. Furch si připsal premiérovou nulu v extralize.

Jednadvacetiletý gólman se dostal do branky při zranění jedničky Miroslava Kopřivy. Sezonu začínal v prvoligovém Berouně, kde se dostal do výborné formy, což začal hned dokazovat i v nejvyšší soutěži, šanci chytnul za pačesy. Zatím odchytal 10 zápasů, s průměrem 2,91 a úspěšností 90,32 %, připsal si 4 výhry, dvakrát dokonce s čistým kontem. A ukazuje, že pomalu začíná dozrávat a že by Slavii mohl být v příštích letech velkou oporou.

Na ledě září nová kometa Hertl

Nová mladá puška Tomáš Hertl je na ledě v ráži
Sázka na vlastní odchovance se kouči Vladimíru Růžičkovi vyplácí. Jeho trenérská filozofie dávat šanci mladým hráčům je především velkým příslibem do budoucna. V minulé sezoně se tak v sestavě pevně zabydleli obránce Jakub Krejčík či útočník Dmitrij Jaškin. A letos jako kometa vtrhl do extraligy Tomáš Hertl, jenž je jednoznačně velkým oživením hry Slavie.

Talentovaný útočník, který teprve o víkendu oslaví osmnácté narozeniny, si počíná jako zkušený mazák. Důraz, zdravá agresivita, přehled ve hře, pohotové zakončení – to vše má. Ve 20 zápasech nastřílel 9 gólů a přidal 6 asistencí, v týmové produktivitě je druhý. Někdy bývá jedním z mála světlých momentů ve slávistické šedi. Trenér Růžička moc dobře ví, proč mu dává na ledě stále větší prostor. Ostatně, na vyrůstající novou hvězdu dohlíží ve Slavii už delší dobu, není to náhoda.

Slavia po 20. kole


Celkem
12. místo 5 – 2 – 3 – 10 51:64 22
Doma
14. místo 1 – 2 – 1 – 7  22:36 8
Venku
 6. místo 4 – 0 – 2 – 3  29:28 14

Nejproduktivnější hráč: Vladimír Růžička 17 bodů (6+11)
Nejlepší střelec: Tomáš Hertl a Tomáš Svoboda (9 gólů)
Nejlepší nahrávač: Vladimír Růžička (11 asistencí)
Nejproduktivnější obránce: Vladimír Roth (0+8)
Nejlepší v +/- hodnocení: Lukáš Krenželok (+6)
Nejtrestanější hráč: Petr Kalus (82 trestných minut)
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více