Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. listopadu 2011

Slavia doma vyzve Bílé Tygry, zastaví rozjetého Nedvěda?

Slávisté se poprvé po reprezentační pauze představí doma a hned je čeká pořádně těžký souboj - přivítají tým ze špičky tabulky Liberec. V pondělní dohrávce 23. kola se pokusí vylepšit si bídnou bilanci v O2 areně, parta kolem libereckého kapitána a nejproduktivnějšího hráče extraligy Petra Nedvěda však bude proti. Zápas začíná od 18:15.

Náš soupeř - Bílí Tygři Liberec

Klub založen: 1956
Trenéři: Jiří Kalous a Filip Pešán
Největší úspěchy: 3. místo (2004/05, 2006/07)
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Petr Nedvěd, Jaroslav Kudrna, Marek Pinc

Liberec: matador Petr Nedvěd září

V Liberci zatím prožívají výbornou sezonu. Bílí Tygři se drží na špici tabulky, před nedělním 23. kolem byli první o dva body před Spartou. Mohou se pochloubit skvělou aktuální formou, kterou nenarušila ani reprezentační přestávka. Vyhráli pětkrát v řadě, na to poslední vítězství se však hodně nadřeli, doma zdolali poslední Mladou Boleslav až v nájezdech. O liberecké síle svědčí i bilance z posledních deseti zápasů, ve kterých padli Severočeši jen jednou - ve Vítkovicích.

Liberecký kouč Jiří Kalous, který dříve dlouhá léta úspěšně spolupracoval s Vladimírem Růžičkou na slávistické střídačce, si v kádru hýčká jeden cenný klenot. Je jím nestárnoucí veterán a útočník Petr Nedvěd, jenž v prosinci oslaví 40. narozeniny. Ale na ledě to není vůbec znát. V současné formě je téměř k nezastavení, je obrovským tahounem Bílých Tygrů. S 30 body s přehledem vede produktivitu celé extraligy, s 12 góly je nejlepším střelcem.

Jeho umění mohli nedávno sledovat fanoušci i na mezinárodní scéně, kouč Alois Hadamczik ho pozval do reprezentace na Karjala Cup a navrch mu svěřil roli kapitána, kterou má i v Liberci. A Nedvěd se rozhodně neztratil, návrat do českého národního týmu oslavil třemi góly. Od vytáhlého centra bude Slavii hrozit největší nebezpečí, pozor by si sešívaní měli dát také na útočníka Michala Bártu. Nový liberecký objev už má také jako Nedvěd na svém kontě dvanáct branek.

Slavia: s posilami přišla výhra

Slávisté poprvé od 25. října a po sedmi zápasech slavili tříbodovou výhru. V pátek zvítězili v Pardubicích 3:2. A podíl na tom měly obě posily, které dorazily k týmu jen krátce před zápasem. Z finského Oulu se vrátil fanouškům dobře známý útočník Michal Vondrka, zatím na měsíční hostování právě z Pardubic přišel kanadský forvard Jonathan Sim, jenž se hned zapsal do statistik vítězným gólem a okořenil si tak svou slávistickou premiéru proti ještě nedávným spoluhráčům.

Jedna staronová a jedna úplně nová tvář každopádně daly kabině nový impulz, ale na druhou stranu jedno vítězství ještě neznamená, že je vše zlé pryč. Cesta ven z bídy posledních kol bude ještě dlouhá, slávisté potřebují výkon a výsledek z Pardubic především pravidelně potvrzovat doma. A to je zatím kámen úrazu, z jedenácti zápasů na vlastním kluzišti dokázali vyhrát jen jednou v základní hrací době a dvakrát v nájezdech. Se ziskem 8 bodů jsou doma jasně nejhorším týmem celé extraligy.

Změnit by to chtěli už v pondělí, ale nečeká je jednoduchý úkol, vyzvou lídra z Liberce. Rozdíl mezi oběma týmy v tabulce byl před 23. kolem propastných jedenáct příček a 19 bodů. Ale sešívaní mohou mít na paměti první vzájemný zápas sezony, kdy pod Ještědem sehráli s domácími vyrovnaný duel a prohráli až v nájezdech. To je silná stránka Bílých Tygrů, pokud totiž dospěl zápas do prodloužení nebo rozhodovaly až nájezdy, vždy zatím v sezony vyhráli - už se jim to povedlo sedmkrát.

Oba soupeři se utkají v O2 areně poprvé od dramatického čtvrtfinále play off, které letos na jaře vyhrála Slavia 4:3 na zápasy. A v sérii také rozhodně nebyla favoritem. Bílým Tygrům na to zbyly jen hořké vzpomínky, slávistům mají co vracet...

Historická bilance Slavia vs. Liberec

Celkem 37 zápasů  12 – 5 – 1 – 2 – 17
Doma   18 zápasů   6 – 3 – 1 – 1 – 7
Venku  19 zápasů   6 – 2 – 0 – 1 – 10

Play off
2004/05 čtvrtfinále - 3:4
2007/08 semifinále  - 4:3
2010/11 čtvrtfinále - 4:3

Postavení v tabulce

1.  Liberec  10 – 7 - 0 - 5   64:52 44
12. Slavia    6 - 2 - 3 - 12  55:75 25

Doma
14. Slavia    1 - 2 - 1 - 7   22:36 8
Venku
3.  Liberec   6 - 1 - 0 - 4   31:29 20

Poslední zápasy

Pardubice-Slavia 2:3
Kladno-Slavia 5:1
Kometa-Slavia 4:0
Slavia-Plzeň 0:3
Slavia-Třinec 3:2sn
Liberec-Ml. Boleslav 2:1sn
Č. Budějovice-Liberec 2:3
Liberec-Zlín 2:1p
Kometa-Liberec 2:4
Liberec-K. Vary 3:2sn

Nejproduktivnější hráči

Vladimír Růžička 17 bodů (6+11)
Tomáš Hertl      15 bodů (9+6)
Tomáš Svoboda    15 bodů (9+6)
Tomáš Kůrka      13 bodů (8+5)
Jakub Sklenář     9 bodů (2+7)
Petr Nedvěd       30 bodů (12+18)
Milan Bartovič    14 bodů (8+6)
Michal Bárta      13 bodů (12+1)
Jaroslav Kudrna   11 bodů (3+8)
Marek Trončinský  10 bodů (2+8) 

Sestavy v minulém kole

Furch - Kadlec, Vašíček, Kuboš, J. Krejčík, Roth, Kolařík - Vondrka, Krenželok, Sim - Kůrka, V. Růžička ml., Sklenář - Kalus, Hertl, M. Čermák - Jelínek, Micka, Doležal - T. Svoboda Pinc - Výtisk, Čakajík, Trončinský, Holub, Derner, Kajínek, Štich, Pavlů - Kudrna, Nedvěd, Bartovič - L. Krejčík, Vak, Vantuch - Bárta, Urban, Dušek - Bortňák, Bulíř, Kica
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více