Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. ledna 2012

Prohlášení klubů k tématu uzavření Tipsport extraligy a ke vztahu vůči ČSLH

V posledních týdnech roku 2011 a od počátku roku 2012 jsou v mediích prezentovány názory řady osob z hokejového hnutí, a to ať již bývalých či současných trenérů, manažerů či hráčů, případně i zástupců jednotlivých medií. Téma je jediné - uzavření Tipsport extraligy a vztah APK vůči Českému svazu ledního hokeje (ČSLH).

Je pravdou, že APK na svých jednáních projednala a projednává kroky vedoucí k uzavření Tipsport extraligy ledního hokeje a stejně tak je pravdou, že APK vypověděla smlouvu, kterou má od roku 2000 uzavřenou s ČSLH. Všechny výše uvedené kroky jsou naprosto legitimní a vychází z předpisů platných v rámci APK a ČSLH. APK tedy žádným způsobem neporušuje řády upravující dění v českém hokeji. Samozřejmě i výpověď smlouvy vůči CSLH je učiněna v souladu s touto smlouvou.

Důvody, pro které APK přistoupila k vypovězení smlouvy s ČSLH, jsou ryze praktické. Aktuálně platná smlouva je z roku 2000. Od té doby se určitě výrazným způsobem změnila ekonomická situace nejen v ledním hokeji, ale v celé společnosti. Navíc o potřebě změny této smlouvy hovořil na celostátní konferenci ČSLH v roce 2010 i sám předseda ČSLH JUDr. Tomáš Král. A stejně tak se změnily i nároky na hráče, na jejich působení v klubech i v reprezentaci. Je samozřejmostí, že cílem a ctí každého hráče by mělo být reprezentovat svou zemi. Jak však dokazují příklady z jiných zemí a soutěží ledního hokeje, účast hráčů v reprezentaci musí mít jasná pravidla. A to proto, aby nedocházelo k tomu, že vznikají sporné případy, které jsou řešeny a různé vykládány prostřednictvím medií. To není dobrou vizitkou ledního hokeje a zbytečně to vytváří atmosféru nejistoty mezi ČSLH a kluby. Takový stav je samozřejmě i nepříjemný pro samotné hráče.

Cílem APK při vyjednávání nové smlouvy o chodu Tipsport extraligy a účasti hráčů na reprezentačních akcích je tedy zejména:
- aktualizace smlouvy s přihlédnutím k časovému i ekonomickému vývoji v České republice
- stanovení jasných pravidel pro uvolňování hráčů z klubů hrajících Tipsport extraligu do reprezentace
- stanovení jasných pravidel pro působení hráčů z klubů hrajících Tipsport extraligu v reprezentaci, a to zejména pravidel finančních a materiálových
- stanovení vztahu a pravidel mezi APK a ČSLH při chodu a řízení Tipsport extraligy

Všechny uvedené cíle vychází ze zhodnocení několikaletého fungování Tipsport extraligy a jejího vztahu vůči reprezentaci. Všechny tyto cíle sledují odstranění existujících nedostatků či pravidel, která vyžadují podle názoru klubů změnu. Samozřejmostí pak je, že žádný krok souvisící s výše uvedeným, není namířen proti reprezentaci naši země v mezinárodním hokeji.

Uzavření extraligy je tématem velmi citlivým, které vyvolává velké diskuse mezi odborníky i mezi diváky ledního hokeje. I samotné kluby Tipsport extraligy vnímají uzavření ligy jako téma, které je třeba řešit uvážlivě a s určitým výhledem.

Zásadně však odmítáme, že cílem uzavření Tipsport extraligy je snaha manažerů klubů uchovat si svá křesla. Naopak jsou to zájmy svých klubů, které manažeři hájí a z titulu svého postaveni i hájit musí. Navíc je jistě každému jasné, že i manažeři jsou vázáni pokyny majitelů jednotlivých klubů. Proto tedy odmítáme výpady různých osob, které se vyjadřují k tématu uzavření Tipsport extraligy tímto způsobem. I oni by měli vědět, že chod a činnost hokejového klubu v dnešní době představuje v prvé řadě boj o kvalitní ekonomické i materiální zázemí, jehož nadstavbou a vnějším projevem je pak samotný sport.

Základní cíle klubů, které jsou pro uzavření Tipsport extraligy, jsou následující:
- vytvoření ekonomicky stabilní sportovní soutěže - již mnohokrát zaznělo, že stávající ekonomická situace není profesionálnímu sportu nakloněna. Chod klubu Tipsport extraligy představuje náklady v jedné sezóně pohybující se u jednotlivých klubů cca od 80 milionů korun výše
- vytvoření prostoru pro mladé hráče
- zachování soutěživosti - tzn. vytvoření systému, který bude motivovat jednotlivé kluby i hráče k dosažení sportovního cíle. Základním principem a cílem v profesionálním sportu je vítězství. Vycházíme z toho, že sportovec, který nastupuje do utkání, do něj jde s cílem zvítězit. Stejně tak vycházíme z toho, že cílem hokejového klubu v Tipsport extralize je uspět, být v tabulce co nejvýše, bojovat o play off a v play off. Z tohoto pohledu by mělo být při dobře zvoleném systému soutěže vždy o co hrát.

Věříme, že stejným způsobem vnímají sport a přístup k němu i diváci, fanoušci týmů a samozřejmě i hráči.

Takový je tedy postoj a stanovisko klubů (na jejichž webových stránkách si můžete toto prohlášení přečíst) k výše popsanému aktuálnímu dění v hokejovém hnutí.

Je jasné, že toto prohlášení vyvolá celou řadu reakcí, případně dalších otázek. Upozorňujeme proto na to, že řešení a konečná rozhodnutí jsou a budou výsledkem celé řady jednání jak na půdě APK, tak s dalšími subjekty, zejména s ČSLH. A tato jednání jsou na samém počátku. Přihlédněte tedy při svém posuzovaní vzniklé situace k tomuto stavu.

Věříme, že celý zahájený proces změn v Tipsport extralize bude přínosem a jeho výsledkem bude stabilní a sportovně kvalitní nejvyšší hokejová soutěž.

HC Slavia Praha, a.s.

Autor Klub
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video