Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. září 2002

Kolařík posunul Slavii k vítězství

Po porážce od Liberce na domácím ledě měla Slavia první šanci k nápravě. Důležitý gól vstřelil ve druhé třetině z přesilovky Pavel Kolařík. Jeho první branka po návratu z Ameriky přišla včas, Slavia tak odskočila Zlínu o dvě branky a v posledním dějství pak přidal třetí pojistku Petr Míka. Asi rozhodujícím momentem se později ukázalo neproměněné trestné střílení Rostislava Vlacha proti Romanu Málkovi.

Hráči obou týmů museli sehrát druhý zápas během dvou dnů, především Slavia měla za sebou náročné utkání ve Znojmě. Ztížené podmínky, špatný led a dokonce mlha, která přerušila na čas utkání - s tím vším se musela porvat na jihu Moravy. "Bylo to hodně těžké a náročné, hodně vody na ledě, tahaly se nohy. Zlín měl alespoň podle výsledku pohodový zápas, my jsme zase dneska měli trošku výhodu, že jsme nemuseli nikam cestovat a hráli doma." Jisté obavy šly před utkáním ze zlínských přesilovek, na stadionu Luďka Čajky to odnesl Třinec a Havířov každý pěti brankami z této herní situace. V Edenu však na to byli všichni připraveni. " Věděli jsme to, i nějaká čísla jsme od trenérů dostali, že asi z devatenácti přesilovek jich deset využili. Vypadá to, že to hráli hodně dobře. My jsme na ně dneska hráli hodně rychlý přístup, snažili se jim to narušit a to se myslím povedlo." Zlín se neprosadil vůbec, naopak slávisté jednu branku v početní výhodě vstřelili. A byl u toho ve 32. minutě právě Pavel Kolařík. "Určitě jsem rád, že to tam padlo. Ale zrovna takový gól :-), spíše to byl takový haluzák. Už od Marka Posmyka jsem to dostával skákavý a jenom jsem do toho plácnul." Ještě předtím se odehrávala důležitá chvíle na druhé straně, když Roman Málek chytil trestné střílení Vlachovi. "Byl to jeden z klíčových momentů, jinak jsme dneska dobře bránili, útočníci supr bruslili a dojížděli své hráče, vzadu se nám tak hrálo dobře." Slavii teď čeká pražské derby, což vždy přináší zvýšenou motivaci. "Doufáme, že přijde více diváků. Říká se, že jsme se Spartou favoriti, tak si to chceme určitě rozdat."

Na pravém křídle prvního Beránkova útoku se objevil Petr Míka, který zpočátku sezóny nastupoval až ve čtvrté řadě. Zaznamenal tak jistě posun výše. "Určitě, to se hraje úplně jinak, ta první lajna dostává mnohem více času a prostoru na ledě. Hráč se dostane více do tempa, taky je to o sebevědomí, že si ten puk ošahá a pak se mu hraje mnohem líp." Slavii se v posledních dvou zápasech střelecky nedařilo, jeden gól Liberci a dva ve Znojmě, taková bilance moc uspokojit nemohla. Trenéři tak šáhli ke změnám a jak se později ukázalo, ty se vyplatily. "Nevím, jestli nebyli spokojení nebo se trenér Růžička prostě rozhodl udělat změny. Já jsem rád, že jsem dostal důvěru a povedlo se to." Petr mohl mít nakonec ze zápasu dvojnásobnou radost, ve třetí třetině vstřelil třetí branku Slavie a definitivně tak rozhodl o tom, že zůstanou tři body v Edenu. "Napadali jsme je, já šel do rohu na nastřelený puk, dohráli jsme tam hráče. Puk se odrazil od Milana Antoše, který to nakopl před bránu a já měl to štěstí, že jsem tam byl a mohl to tam dát." Ve druhém domácím utkání tak konečně přišla výhra. "My jsme si s klukama v kabině řekli, že půjdeme od zápasu k zápasu. Když celý mančaft maká naplno a daří se, brankář nás podrží jako dnes Roman, potom jde únava stranou. Hraje tam trošku roli to srdíčko, a to se to pak hraje dobře." Zklamání z prvního duelu s Libercem a konkurence televizního přenosu odlákalo určitě "pár" fanoušků. Cestu do Edenu si tak našla jen necelá patnáctistovka těch nejvěrnějších. "Asi to bylo zklamání, určitě to od nás nečekali, my jsme to také nečekali, že to tak dopadne. Jsme rádi alespoň za ty fanoušky co dnes přišli, je supr že nás povzbudili a neotočili se k nám zády. Snad jsme jim to za ten Liberec trošku vrátili."

V 25. minutě byli diváci v Edenu svědky souboje dvou generací. K trestnému střílení na Romana Málka se rozjel o patnáct let starší zlínský kapitán Rostislav Vlach. "Klíčové si myslím, že to nebylo. Šancí jsme měli dost, stačilo alespoň jednu využít a zápas by dopadl jinak. Při nájezdu je to tak 60 na 40 pro ve prospěch gólmana, špatně jsem to trefil a i led byl špatný," říkal posmutněle Rostislav Vlach. To Roman Málek se mohl usmívat. "Já jsem čekal kličku do bekhendu nebo něco mezi nohy, nějakou střelu jsem nečekal." Zápas nebyl ani pro jedno mužstvo jednoduchý. "Slavia hrála velice dobře dozadu, důležitý je první gól. Kdybychom ho dali my, tak by se ten zápas možná vyvíjel jinak. Domácí by museli útočit a bylo by to třeba podobné jako tady s Libercem," zaznělo z poražené strany. "Byl to určitě těžký zápas, kluci ale hráli co měli, dobře jsme bránili, čekali na chyby a tři góly nakonec stačily. Pro mě je hezký, že jsem vychytal nulu, ale ještě hezčí je, že jsme vyhráli," hodnotil utkání spokojený Roman Málek. Když se však podíval do kalendáře, docela ho zamrazilo. Přesně před rokem 21. září totiž utrpěl nepříjemné zranění proti Českým Budějovicím. Střela Nedomy mu zlomila čelist. "Už před zápasem jsem si na to vzpomněl a jsem určitě rád, že to takhle nedopadlo znovu."
Autor Miroslav Votava, Jaroslav Andrle
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více