Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
26.2.2012

Slavia získala skalp Sparty, derby vyhrála v nájezdech

52. kolo, neděle 26.2.2012, Sparta - Slavia
Sparta
2:3sn
1:0, 1:1, 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 7. Sersen (Ton, Broš), 30. Tenkrát (Ton) - 40. Vondrka (Sklenář, T. Hertl), 60. T. Hertl (Kadlec), rozhodující nájezd Dušek. Nájezdy: proměnili Broš - Vondrka, Dušek, neproměnili Ton, Tenkrát - Pospíšil. Rozhodčí: Minář, Šindler - Charvát, Bejček. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Střely na branku: 31:33. Vývoj skóre: 2:0, 2:3. Diváci: 10 907.

Sestavy

Sparta

Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Philipp, Kučný, Kasík, D. Kočí - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Žálčík, Rubeš, Forman

Slavia

Kopřiva - Kadlec, Valach, Kuboš, Kolařík, Šulc, Dresler, J. Krejčík - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, T. Hertl, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, P. Jelínek, Doležal - Jaškin

V posledním kole základní části extraligy se slávisté srdnatě rvali na ledě pražského rivala ze Sparty. Nevzdali se ani za nepříznivého stavu a dvoubrankovou ztrátu smazali. Nejdříve zařídil snížení po krásné akci Michal Vondrka a 21 vteřin před koncem normální hrací doby vyrovnal Tomáš Hertl. V prodloužení gól nepadl a tak potřetí v sezoně rozhodovaly o vítězi derby až nájezdy. V nich se radovali sešívaní, vyhráli popáté v řadě a pokazili tak oslavy sparťanů, kteří po zápase převzali Prezidentský pohár pro nejlepší tým základní části. Slavii nyní čeká návrat do Edenu a boj ve skupině o záchranu.

Zahájení zápasu obstaral slavnostní ceremoniál vyvěšení dresu s číslem 8, které nosíval legendární sparťan Pavel Richter, pak už plná Tipsport arena sledovala čtvrté derby letošní sezony. Do první šance se okamžitě prodral první útok Holešovických v čele s Pacovským, ale nápor zabrzdilo vyloučení Sersena. I dál byl první sparťanský útok na ledě nejnebezpečnější a vynutil si faul. K Vondrkovi si brzy přisedl i Dušek a Sparta měla půl minuty dlouhou dvojnásobnou početní výhodu.

Těsně před návratem prvního vyloučeného na led ji domácí využili. Michalu Sersenovi nabil na modré čáře Ton a střela slovenského obránce skončila až za Kopřivovými zády. K nejaktivnějším hráčům v sešívaném dresu patřil Vladimír Růžička, který se několikrát ocitl před Pöpperlem, ale ze všech vzájemných soubojů vyšel domácí gólman lépe. Na druhé straně zaujal individuálním průnikem v oslabení Tomáš Rachůnek, ale střela se mu moc nepovedla.

Mládí na ledě perlilo i ve druhé dvacetiminutovce. Žálčík se hnal za pukem mířícím na opuštěného Kopřivu, ale bohužel pro domácí zakopl a obránce hostů ho dostihl. V nepodařené přesilovce Slavie opět hrozil aktivní Pacovský. Už ve hře pět na pět přidal druhý gól Sparty Petr Tenkrát, který po Tonově nabídce přejel před brankou a zavěsil přes clonícího Bližňáka do branky.

Kopřiva se nenudil ani v dalších minutách, Sersenova dělovka proletěla těsně kolem něj a zaduněla o mantinel, Broš s Ivanem Rachůnkem zase kreativně řešili přečíslení, ale zakončili ho pouze střelou mimo. V samém závěru druhého dějství ale přišla ledová sprcha pro domácí. Michal Vondrka v signalizované výhodě kličkou do backhandu překonal Pöpperleho a snížil náskok.

Do třetí části naskočili hosté nabuzení gólem aktivněji. Dostávali se častěji do tlaku, před Pöpperlem operoval hlavně Pospíšil. Toho nechali sparťanští obránci několikrát nepokrytého a koledovali si o branku. Při ojedinělé šanci Holešovických se zaskvěl Valach. Broš už posílal puk do odkryté klece, ale slovenský bek puk na brankové čáře zastavil a odklidil ho do bezpečí.

Slavia se nakonec kýženého vyrovnání dočkala pouhých 21 vteřin před koncem základní hrací doby. Při power play dokázal puk za Pöpperleho propasírovat Tomáš Hertl. Do prodloužení se hosté vrhli prostřednictvím Vondrkovy šance, v jeho závěru ještě zkoušeli štěstí Pospíšil a Ton, ale v obou případech byli úspěšnější brankáři.

V samostatných nájezdech, které rozhodovaly tři ze čtyř derby v letošní sezoně, už se jim ale tolik nedařilo, oba z prvního nájezdu inkasovali. Ve druhé sérii byl úspěšný Antonín Dušek, kterého už nikdo další nenapodobil, a Slavia si tak jeho zásluhou připsala i druhý bod.

Ohlasy trenérů
Patrik Martinec (Sparta): "Slavia byla na začátku výrazně lepší a nás podržel Pöpperle. Pak jsme se do toho dostali, dali gól a ve druhé třetině měli i převahu, kterou jsme zužitkovali bohužel jen v jeden gól. Tam se to lámalo. Mohli jsme rozhodnout. Slavia se pak po naší chybě vrátila do zápasu a v poslední třetině jsme nezvládli poslední minutu. Slavia ještě předtím, než vyrovnala, mohla v power play už dvakrát srovnat. Na nájezdy jsme byli méně šikovní než Slavia, takže jsme prohráli. Derby mělo parádní atmosféru, za což našim divákům děkujeme a doufáme, že nám pomohou i ve čtvrtfinále."

Jiří Čelanský (Slavia): "Poslední derby, stejně jako ostatní, sneslo nejpřísnější parametry. My jsme paradoxně prohráli první třetinu, která byla z naší strany asi nejlepší. Vytvořili jsme si dobrým pohybem spoustu šancí, ale domácí ji i díky našemu častému vylučování vyhráli. Druhou třetinu naopak tahali za delší konec domácí, dostávali nás hodně pod tlak. V poslední minutě se nám ale podařilo snížit, což byl zlomový moment. Ve třetí části to bylo vyrovnané utkání, kterému dominovaly obrany. V prodloužení a na nájezdy jsme byli ti šťastnější."

Autor Miroslav Votava, Tereza Velikovská
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více