Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
26. září 2002

Jak bude chutnat perník?

V 6. kole čeká Slavii souboj s dalším soupeřem z play-off minulé sezóny. V Edenu přivítá tým Pardubic. Po 5 odehraných kolech jsou Východočeši na samé špici tabulky. "Červenobílé" derby slibuje vždy atraktivní podívanou, neváhejte tedy a přijďte povzbudit Slavii, aby to nedopadlo jako v zápase proti Zlínu, kdy se hráči na ledě téměř museli bát.

Pardubický hokej slaví v této sezóně 80 let od svého založení. Po dvou ne příliš úspěšných sezónách, kdy perníkáři nenaplnili své přepoklady a skončili před branami semifinále na štítě Vítkovic resp. Slavie, by postup mezi 4 nejlepší byl důstojnou oslavou kulatého výročí. I letos míří ambice Pardubic k nejvyšším příčkám, otázka je jak se s touto rolí zvládnou vypořádat. V základní části se Východočechům tradičně daří, ale o hranici úspěchu či neúspěchu rozhodují až boje v play-off. Naposledy se Pardubice nedokázaly vyrovnat s tvrdou hrou Slavie, doplatily na úzký kádr a svou roli sehrála i psychika.

Do sezóny 2002/2003 vstoupily pod vedením nové trenérské dvojice Miloš Říha, Jiří Seidl, kteří vystřídali Josefa Palečka a Petra Hemského. Miloš Říha dovedl Pardubice v sezóně 1996/97 do semifinále a vrátil se po 3 sezónách. V uplynulém ročníku získal se Slovanem Bratislava titul slovenského mistra. Jiří Seidl přešel od pardubického dorostu.

Co se týče změn v kádru, oproti ostatním klubům byly minimální. Pardubice plánovaly velké příchody, ale zůstalo jen u plánů a jednání. Mluvilo se o Japonci Itovi, Slováku Lintnerovi, o návratu Aleše Píšy a dokonce o Jiřím Dopitovi. Na testech byla v Pardubicích trojice slovinských hráčů Andrej Brodnik, Tomaž Razignar a Edo Terglav. Kolonku příchodů nakonec zaplnili pouze Slovák Lubomír Pištěk, kterého trenér Říha přivedl ze Slovanu, z Jihlavy se vrátil Petr Čáslava a asi největší posilou je Tomáš Divíšek, který se vrátil z Philadelphie a nedohodl se na podmínkách v mateřské Slavii.

Nejvýraznějším oslabením je odchod Dušana Salfického. Ten rozšířil ekipu českých hráčů v ruské Superlize a podepsal smlouvu s klubem s velkou tradicí, CSKA Moskva. Na východ měl původně přestoupit i Stanislav Procházka, o kterého měl zájem Novosibirsk, v jehož řadách nyní působí Leoš Čermák. Nakonec dal Procházka přednost extralize a posílil nováčka z Liberce. Pardubice opustil po dlouhých 11 sezónách! Dalšími hráči, kteří již nebudou oblékat pardubický dres, jsou obránce Jiří Malinský, který odešel do Třince a útočník Martin Vak, jenž zamířil na vsetínský Lapač.

Nejvýraznější osobností pardubického týmu je bezesporu kapitán, jednačtyřicetiletý Otakar Janecký. I přes svůj věk neztrácí nic ze svého hokejového umu a na ledě je takřka nezaměnitelný. Branku hájí reprezentant Adam Svoboda. Odchod Dušana Salfického by pro něho mohl být novým impulzem, protože občas zůstával v jeho stínu. Z obránců mají nejvíce zkušeností Michael Vyhlídal, Tomáš Pácal a Michal Sýkora. Ani o kvalitní útočníky není v Pardubicích nouze. Zkušeného Lubinu s Blažkem doplňuje dvaadvacetiletý Tomáš Rolínek. Velké nebezpečí pro soupeřovu obranu bude představovat nově složená druhá útočná formace, kde se vedle rychlíka Petra Sýkory a Janeckého zařadil urostlý Tomáš Divíšek. Třetí útok tvoří trio Pospíšil, Mikeska, Pištěk. Nečekaně dobře si zatím vede trojice mladíků Kolář, Koukal, Průcha. Nevděčné pozice 13. a 14. útočníka zbyly na Michala Tvrdíka a Jaroslava Kudrnu.

Po 5 kolech mají Východočeši na kontě 4 výhry a 1 porážku. S 12 body a skórem 23:11 jsou v čele tabulky. Slavia to nebude mít tedy jednoduché, zvláště když po vyřazení ze čtvrtfinále uplynulého ročníku budou mít Pardubice zvýšenou motivaci. Soupeři se již utkali v rámci C skupiny Tipsport Cupu. Nejprve porazila Slavia Pardubice v domácím prostředí 4:2, o týden později podlehla stejnému soupeři v Pardubické Aréně v poměru 1:4.

Pravděpodobná sestava Pardubic:
Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Vyhlídal, Čáslava, Novotný, Duben - Rolínek, Blažek, Lubina - P. Sýkora, Janecký, Divíšek - Pospíšil, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha

SLAVIA - PARDUBICE

Historická bilance (v samostatné české extralize): SLA-PAR 15-6-15, skóre 93:102
Nejvíce gólů: 12 - 95/96 (4:8)
Nejvyšší porážka Slavie: 4:8 (1995/96)
Nejvyšší porážka Pardubic: 5:1 (1998/99)
Bilance v základní části:
94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02
2:6 3:5 4:6 4:2 1:2 1:3 3:1 3:2p
4:2 4:8 3:5 2:2 2:2 2:2 2:4 1:0
4:3 - 1:5 3:1 3:2 1:1 3:3 2:5
5:2 - 5:3 1:2 5:1 2:2 2:5 1:2

Bilance v play-off:
  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
2001/2002 (čtvrtfinále) 4:2 1:4 3:2ts 1:0 2:5 3:1 -
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více