Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. dubna 2012

Předseda představenstva Kotouč: Jsme rádi, že nás fanoušci nezatratili

Nepovedená sezóna ve Slavii trápí všechny, kteří se v klubu pohybují. Sportovní výsledky mají přímý dopad i na fi nanční stránku klubu, neúspěch v podobě nepostupu do play-off už by se neměl opakovat. Zeptali jsme se jednoho z majitelů Slavie a předsedy představenstva, pana doktora Tomáše Kotouče, jaké klub utrpěl ztráty a jak se dívá na příchod KHL do Čech.

Pane Kotouči, jak byste zhodnotil letošní sezónu?
Vzhledem k tomu, že od konce základní části už nějaká doba uplynula, už se to emotivně nehodnotí tak těžce. Velmi jednoduše musím konstatovat, že je to pro nás sportovní neúspěch. Asi k tomu muselo dojít po těch mnoha úspěšných sezónách, kdy jsme si asi naplno vybrali to takzvané sportovní štěstí. Bohužel se naše špatné výsledky zejména na domácím ledě odrazily v úbytku diváků v O2 Areně, na druhou stranu bylo příjemným překvapením, že se od nás při tomto neúspěchu věrní fanoušci neodvrátili a nezatratili nás a příšli hráče podpořit i do Edenu v těžké části soutěže, kterou play-out bezpochyby je. Mají velký podíl na tom, že se nám povedlo extraligu zachránit.

Sportovní výsledky se jistě nepříjemně projeví i na finanční stránce. Jaká je to pro klub ztráta, když se mu nepovede postoupit do play-off?
Smlouva s O2 Arenou je nastavená dlouhodobě tak, že příjmy a výdaje v základní části jsou víceméně na nule a profit je tvořený až v playoff, kdy závisí tom, jak daleko se Slavia dostane a s jakým hraje soupeřem. Ztráta se promítne i do peněz od reklamních partnerů, kteří část svého plnění dávají ve formě bonusů, vzhledem k umístění. Tam bude nepostup do play-off velmi citelný. Na druhou stranu se ušetří na hráčských prémiích, které při úspěchu tvoří značnou část.

V další sezóně tedy bude nutné vrátit se zpět na pozice zajíšťující play-off , aby se klub nepropadl ještě hlouběji...
Zcela určitě. A to nejenom z hlediska finančního, ale i sportovního, aby fanoušci a i my všichni, kteří kolem klubu děláme, jsme z toho společně měli zase radost, protože teď jí moc nebylo, naopak to byly spíš starosti.

Z hlediska organizačního a technického to nebude zas takový problém, myslí si předseda představenstva Kotouč o společném působení Slavie a Lva v O2 areně
V O2 Areně by měl v nadcházející sezóně působit kromě Slavie také Lev hrající ruskou KHL. Jak velký to bude pro klub problém?
Z hlediska technického a organizačního by to snad neměl být takový probém. Byli jsme zvyklí v O2 Areně upravovat termínovou listinu z důvodu konání dalších sportovních nebo hudebních akcí. A podobným směrem se to bude bezpochyby ubírat i při působení Lva v hale. Jediná věc, kterou si neumím dost dobře vysvětlit, je kluziště. Nejde ani tak o reklamy na mantinelech nebo na ledě, spíš jde o problematiku velikosti ledové plochy. Slavia vždy preferovala a i nadále preferuje malé kluziště, oproti tomu se ale KHL hraje na velkých letištích.

Neobáváte se úbytku fanoušků?
Z hlediska delšího časového horizontu se neobávám. Je zřejmé, že první půlrok nebo rok bude určitá zvědavost. Ale podle mě bude záležet spíš na atraktivitě soupeře, než na samotném klubu. Platovém podmínky se tu nebudou moci měřit s ruskými kluby. Navíc v KHL už není Jágr, příští rok tam možná nebude ani Červenka, takže nelze předpokládat, že lidi budou chodit na hvězdy. Na druhou stranu je zde početná ruská diaspora, spousta ruských fi rem, ať už otevřeně etablovaných nebo skrytě působících a je možné, že ty to dostanou po sovětsku rozkazem. A z této diaspory se pak budou fanoušci rekrutovat.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více