Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. dubna 2012

Trenér Růžička o fanoušcích Slavie, play-out či KHL v Česku

Jak se Vladimír Růžička dívá na to, že do České republiky míří klub hrající mezinárodní Kontinentální hokejovou ligu? V čem tkví kouzlo jeho spolupráce s Ondřejem Weissmannem či kde bude trávit letošní dovolenou? To vše plyne z komentářů slávistického srdcaře na několik témat, které nejvíce zajímají červenobílé příznivce.

O účasti v play-out:
Je to taková nepříjemná soutěž. Když prohrajete v play-off, strašně vás to mrzí, ale prostě vypadnete a tím to končí. Play-out je ještě horší. Tam nezvládnete pár zápasů a čeká vás pád do baráže. Hrajete tak s pocitem, že se pořád může něco stát. Moc se mi ale nezdá hrací systém. Zápasy jsou jen v pátek a neděli, jenže to trvá šest týdnů a to je prostě až moc dlouhá doba. Když jsme už měli jistotu záchrany, každý chtěl útočit a ta další utkání se mi moc nelíbila. Hráči byli myšlenkami někde jinde, zápasy neměly úroveň ani přáteláků. A to to bylo letos ještě celkem zajímavé, protože bylo dlouho o co hrát. Například loni, kdy byla Boleslav jasně poslední, to muselo být po téhle stránce ještě mnohem horší.

O KHL v Česku:
Z pohledu českého hokeje na tom moc pozitivního nevidím. A stejně bych mluvil, i kdyby se KHL nehrála v Praze, ale například v Brně nebo Ostravě. Moc to nechápu, protože to může ohrozit extraligu. Kdyby KHL zasáhla celou Evropu a hrály by ji i týmy ve Švédsku, Finsku, Německu a Švýcarsku, pak ano, ať je v té soutěži třeba 60 klubů a funguje jako takový evropský konkurent NHL. Tenhle projekt, který možná visí ve vzduchu, by měl smysl, ale v tuhle chvíli s tím nesouhlasím a rozhodně nejsem spokojen, že bude v Česku hrát klub KHL. Mají Bratislavu, která se tam sama přihlásila, z Prahy se však nikdo nehlásil. Lev je subjekt, jenž se musí přejmenovat a ať mi někdo řekne, kdo mu tady bude fandit? To je stejné, jako kdyby šel pražský klub hrát extraligu do Moskvy. Myslíte, že by to Rusové povolili?!

O střídání se Lvem v O2 areně:
My budeme chtít nějaké termíny a Lev zase ty svoje, do toho ještě koncerty, kulturní program... No, bude to zábavné, ať si s tím někdo pohraje. Ale nechtěl bych, abychom čtrnáct dní hráli doma a pak zase čtrnáct dní venku, protože to by asi pro naše fanoušky nebylo nic moc. Už si zvykli na to, že jdou třeba jednou nebo dvakrát týdně na hokej, a ne že budou dva týdny čekat na domácí zápas a pak jich bude sedm v řadě. Ale uvidíme, jak to celé bude, jednání s Bestsportem teprve proběhne. Čistě z mého sportovního hlediska bych asi byl pro, abychom nějaké zápasy v sezoně odehráli v O2 areně a nějaké další zase v Edenu. Ovšem je tu ještě finanční a marketingová stránka, pro kterou je Eden mnohem méně zajímavý.

O spolupráci s Ondřejem Weissmannem:
Sezona probíhala špatně a já jsem potřeboval něco udělat. Napadlo mě oslovit Ondru, jestli by se mnou zase nespolupracoval. On na to kývl a já jsem přesvědčen, že nám to moc pomohlo. To, co jsem hráčům říkal půlrok já, teď slyšeli i od něj. Tréninky jsem nechal z velké části na něm, určitě nebylo na škodu, že kluky chvíli péroval taky někdo jiný. Navíc jsme toho spolu už hrozně moc prožili. Vedli jsme Slavii i nároďák, v Litvínově bydleli ve stejném baráku... Máme stejné oči na hokej, ale výborně si rozumíme i po lidské stránce. To je pro mě taky velmi důležité.

O zapůjčení Tomáše Hertla s Jakubem Krejčíkem do Ústí pro finále první ligy:
Byli jsme s Ústím domluveni, že až nám o nic nepůjde, tak jim někoho půjčíme. Šlo o mou dohodu s Robertem Kyselou v rámci hostování Honzy Alinče u nás. A znovu musím vyzdvihnout, jak nám Honza pomohl. Svými výkony i přístupem byl příkladem pro ostatní. Byli jsme s ním strašně spokojení a myslím, že u nás našel svým způsobem další chuť do hokeje.

O letošní dovolené:
Mně už vlastně začala, ale stejně jsem pořád tady na stadionu. Zase se musím vrátit k tomu, že mě má práce hrozně baví. Všichni mi říkají, že musím taky odpočívat, ale já jim na to říkám, že odpočívám pořád. Když přijdu sem do Edenu a koukám, jak děti trénují nebo hrají zápas, vyloženě si to užívám. Ale samozřejmě je potřeba mít k tomu vyhovující zázemí. A já jsem šťastný, že ho mám. Je super, že manželka prožívá hokej se mnou, my jsme prostě hokejová rodina. Ovšem ta dovolená taky bude. Mám tam volný týden po suché přípravě a hokejovou školou, v té době vyrazíme se ženou do Alp.

O fanoušcích Slavie:
Hrozně moc bych jim chtěl poděkovat za to, že i když tahle sezona byla špatná, oni nám fandili skvěle jako vždycky. Moc si vážím jejich oddanosti klubu i toho, jak slušnou formou fandí. To se mi opravdu líbí. A samozřejmě jim děkuji také za to, jak se postavili k play-out. I když jsme hráli jen o záchranu, v Edenu byla fantastická atmosféra, která nadchla asi každého. Bylo to něco úžasného. Aby v takové soutěži vyvolávali fanoušci jména hráčů a trenérů, se na jiných stadionech asi často nestává.

Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více