Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. června 2012

Hertl v Torontu absolvoval testy před draftem. A zazářil

Jeden z nejtalentovanějších slávistů má před sebou velkou výzvu – draft NHL. Tomáš Hertl byl také mezi stovkou pozvaných hráčů z celého světa na kompletní testy NHL Scouting Combine. Minulý týden v kanadském Torontu absolvoval pohovory, zdravotní prohlídky a fyzické prověrky. "Byl to zážitek a velká zkušenost," popisuje osmnáctiletý útočník.

Podle prognóz prestižního kanadského serveru TSN.ca by Hertl měl být vybrán 22. června v Pittsburghu, kde draft proběhne, mezi elitní smetánkou v 1. kole. "Chtěl bych, aby se to povedlo. Na druhou stranu je to hrozně nevyzpytatelné," tuší si Hertl.

Optimismus je podložen úspěšnými výsledky. Hertl v Torontu jednu z fyzických disciplín na vytrvalost ovládl, třetí místo pak obsadil v koordinaci očí a rukou. „Snažil jsem se odvést maximum. A myslím, že to ode mě bylo dobré," je spokojen. Zdravotními testy Hertl prošel úspěšně, překvapila ho jejich důslednost.

Tomáš Hertl byl v konkurenci stovky talentovaných hráčů nejlepší v aerobní vytrvalosti. Tato schopnost člověku umožňuje se co nejrychleji vyrovnat s únavou. Konkrétně jde o měření výši kyslíku v mililitrech spotřebovaného na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Čím více se ho totiž dostane do svalů, tím má tělo větší energii. Toto měření člověk může ovlivnit pravidelným a kvalitním tréninkem, z velké části rozhodují také genetické vlohy.
Stěžejní částí celého týdne byly především osobní pohovory se skauty jednotlivých týmů. Každý velvyslanec klubu měl na hráče, kterého chtěl poznat blíže, přibližně 20 minut. Zajímali se o osobní hodnocení hokejových dovedností, výchovu a rodiče, ale hlavně charakter. A o slávistického centra stálo hned pětadvacet týmů. „Je to velké číslo a jen ukazuje velký zájem, který o Tomáše je. Jsem s tím velmi spokojen," kvituje hráčův agent Robert Spálenka. A jak se při pohovorech Hertl prezentoval? „Vyzdvihl jsem pokrytí puku a smysl pro kombinaci, zároveň jsem uvedl, že bych měl vylepšit bruslení. K povaze jsem řekl, že jsem věčně usměvavý a nezkazím žádnou legraci."

Pro útočníka s 93 na zádech je NHL vysněnou destinací. Cesta do nejprestižnější ligy světa je ovšem trnitá. Částečně ji může vydláždit úspěch na draftu, jehož průběh je ale nepředvídatelný a předběžné žebříčky je třeba vnímat s určitou rezervou „Je to loterie. Manažeři mohou do poslední chvíle své volby vyměnit třeba za zkušeného hráče," dodává Spálenka.

O několik příček níže může Hertla odsunout jeho dvouletý kontrakt se Slavií, neboť mezi Českým svazem ledního hokeje a NHL neexistuje smlouva o odchodu hráčů. „Mnoho týmů už volalo a zajímaly se, jestli by Tomáš mohl do zámoří už v létě. Kdyby ale nebyl pod kontraktem, o 1. kole bych nepochyboval," přiznává agent. Možná i kvůli platné smlouvě si loni Dmitrije Jaškina vybralo St. Louis ze 41. místa.

Úspěch na draftu ale není zárukou kariéry v NHL. A naopak v zámoří hraje několik hráčů, které skauti úplně přehlédli. Důkazem toho je i Roman Červenka, jenž se před několika týdny upsal Calgary Flames jako volný hráč.

Tomáš Hertl po testech odpovídá zámořským médiím
Autor Tomáš Vrábel
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více