Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. července 2012

V Edenu se opět hemžili "malí Růžičkové", vyhlášená škola kouče napsala už 14. kapitolu

I když mají v první polovině července hráči Slavie pravidelně dovolenou, v Edenu probíhají větší hokejové manévry než obvykle. Pod velením trenéra Vladimíra Růžičky a jeho týmu se zde každý rok připravují děti (ročník 1996 - 2005) z celé repubilky i zahraničí, kteří ve dvoutýdenních turnusech nabírají nové poznatky a dovednosti. Jak to probíhalo tentokrát, jsme se šéfa slávistické střídačky zeptali přímo v útrobách vršovického stadionu.

Letošní čtrnáctý ročník Hokejové školy Vladimíra Růžičky zamířil do cíle. Nejste po dvou týdnech intenzivní práce s dětmi trochu unavený?
Byl to docela záběr, ale dobrý. Nějak jsem si to dirigoval, ale pořád jsem na ledě nebyl, protože to se už nedá zkrátka vydržet. Už na tom nejsem jako před deseti lety, kdy jsem tam bruslil nějakých devět hodin denně. To však není podstatné, hlavní je, aby to u nás kluky bavilo a něco jsme je tu naučili. Navíc já povedu od příští sezony i juniory, tímhle moje práce s mládeží tedy neskončila.

Opět sem přijely děti i ze zahraničí?
Měli jsme tu dva kluky ze Švédska, jednoho Dána a na dva týdny i tři kluky z Kazachstánu. Dětí tu bylo opravdu dost. Před prvním turnusem jich sedm nebo osm onemocnělo, tak jsme jich tu měli celkem 76, ten druhý týden jich bylo už asi 108.

Veškeré informace o Hokejové škole Vladimíra Růžičky naleznete na stránkách www.puk.cz.

Byl program stejně pestrý jako v minulých letech?
Je to pořád víceméně stejné. Kluci chodí dvakrát denně na led, kde se věnujeme především bruslení a takovým věcem, pro ty starší pak náš kondiční trenér Lukáš Stránský skládá přípravu na suchu, což je pro ně hodně zajímavý a naučný zážitek. Jsou tu různé hry s míčem, chodíme do tělocvičny, máme společné focení, minulý týden jsme tu na dva dny měli i krasobruslařku. Jeden den v týdnu je pak volnější, kdy jdou kluci do kina a pečou se buřty. Musí to být vyvážené, abychom nikoho neutavili.

Minulý týden panovala v Praze velká vedra. Zkomplikovalo to průběh školy?
Museli jsme trochu pozměnit přípravu na suchu, protože když jsme třeba byli venku na písku, ten byl zakrátko hodně rozpálenej, tak jsme si dávali pozor a chodili na něj většinou jen dopoledne. Samozřejmě jsme tu po celou dobu měli zdravotnici, ovšem musím říct, že na to, kolik dětí tu bylo, to po té zdravotní stránce proběhlo celkem hladce.

Kolik lidí se o malé hokejisty po ty dva týdny vlastně staralo?
Dohromady to bylo asi 32 lidí. Jako trenéry tady mám většinou hokejisty ze Slavie, dále dvě vedoucí, hlavního kouče, asistenty, trenéra brankářů Radomíra Daňka, Honzu Šťastného z Liberce... Dcera s Danou Soldánovou mají na starosti ty organizační věci, manželka nám sem každý rok vozí různé dobrůtky, samozřejmě tu byl i syn Vláďa. Ta parta je každý rok hodně podobná, všichni se znají a panuje tu skvělá atmosféra. I proto máme tak velkou návratnost. Někteří sem přijeli už třeba pošesté či posedmé v řadě.

Pamatuji si, že kdysi jste ve své škole pro Slavii objevil Jiřího Jebavého.
Tak to byla spíš výjimka. Většinou tu jsou kluci, kteří už za nějaký extraligový klub hrají, takže to není o tom, že bych si tady někoho vyhledával. Samozřejmě že když kluk chce, je šikovnej a není z extraligovýho klubu, tak když nás osloví, zkusíme to. Ale určitě ta škola není dělaná pro to, abych zde lovil hráče pro Slavii. To rozhodně ne.

V sobotu škola končí a už v neděli začínáte s A-týmem přípravu na ledě. To si vážně nepotřebujete vůbec odpočinout?
Kdepak, vždyť právě tohle je pro mě svým způsobem ten správný odpočinek. I když minulý týden jsem byl na ledě opravdu hodně, takže nohy byly po dvouměsíční pauze trochu otlačený, ale to je v pohodě. Ty dva týdny jsem si užil a doufám, že stejně tak i kluci.

Po takové přípravě byste měl být na tréninky na ledě připravený lépe než samotní hráči....
Než hráči nevím, ale než Ondra Weissmann určitě (smích). Ten už byl na dvou dovolených, tak jsem mu řekl, ať se na neděli pořádně připraví.

V neděli si na stránkách Slavie přečtete, jak si školu užil Vladimír Růžička mladší a jak se těší na sraz A-týmu.

FOTO: Martin Prokop
Autor OH
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více